Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeEKOLOŠKI KVIZ „Lijepa naša“ 2019.

Kao jedna od Eko škola, naša je škola već dugi niz godina sudionik Svehrvatskog natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola - Eko kviz „Lijepa naša“. Ove godine, četveročlana ekipa (Ivan Pavelić 5.r., Aneta Šaban 6.r., Božidar Alić 7.r. i Sanja Ivšinović 8.r.) pokazala je izvrsno znanje i veoma uspješan timski rad, te osvojila treće mjesto između 41 osnovne škole. Osim izvrsnih rezultata u pismenom i usmenom dijelu natjecanja, naša prezentacija naslova „Stari zanati - pletene košare“ proglašena je jednom od sedam najboljih prezentacija.
Ove smo godine doista ostvarili izvrstan rezultat, te smo posebno ponosni radosni što smo uspješno predstavili našu školu.  Ovaj je uspjeh ujedno pokazatelj uspješnog timskog rada učenika i učitelja naše škole.

Koordinatorica Eko škole i mentorica Antonija Rosandić

image image


KnjigePosjeta Memorijalnom muzeju “Nikola Tesla”

Učenici 3. razreda naše škole posjetili su danas Memorijani centar „Nikole Tesle “ u Smiljanu. Pridružili su nam se učenici i učitelj PŠ Smiljan.
Posjet je bio besplatan s ciljem promocije znanosti. Učenici su na početku razgledali rodnu kuću Nikole Tesle te doznali dosta toga o njegovom djetinjstvu. Vidjeli su i knjige iz Teslinog djetinjstva te suvremene biografije o Tesli. U radnom centru prisustvovali su pokusu s neonskom žaruljom. Dakakao, taj dio je bio jako uzbudljiv i nastao je tajac kad su svi ostali u mraku. Dvoje učenika držalo je žarulju u ruci koja je svijetlila 30 sec.
Na kraju nam je voditeljica pokazala nekoliko pokusa s elektricitetom u kojima su i učenici sudjelovali.
Iako je posjet bio vrlo kratak, bilo je vrlo poučno i zanimljivo.
Rado bi ponovili posjet Muzeju.

                                                                                                                      Novinarska skupina
                                                                                                                      Vlatka Galac


image image


KnjigeProjekt Tesla - um budućnosti koji utječe na naše poučavanje

Naša škola nositelj je projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja, Tesla - um budućnosti koji utječe na naše poučavanje.
Dana 21. i 22. veljače u našoj školi održavale su se aktivnosti iz navedenog projekta u kojem su sudjelovali učenici, učitelji fizike, pedagozi i ravnatelji škola iz OŠ Barilović, OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika, OŠ Jabukovac iz Zagreba i OŠ dr. Jure Turića iz Gospića.
Imali smo čast ugostiti partnerske škole s kojima smo surađivali u provođenju aktivnosti koje se ostvaruju kao dio projekta podrške Ministarstvu znanosti i obrazovanja u provođenju kurikuralne reforme koju financira Europska unija putem Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije, a provodi British Council.
Ugodno provedena dva dana u analizi i vrednovanju novih nastavnih metoda, izmjeni iskustava i primjeni primjera dobre prakse te stvaranju novih prijateljstava.
U nastavku projekta krajem ožujka ravnatelji navedenih škola posjetit će Škotsku kako bi se upoznali s njihovim obrazovnim sustavom te implementirali primjere dobre prakse u svoje škole.

Učiteljica fizike Hana Štimac

image image


KnjigeDan ružičastih majica

Danas se obilježio Dan ružičastih majica. Inicijativa je u prevenciji vršnjačkog nasilja koju su prihvatili gotovo svi, djeca, mladi, odrasli, učenici, učitelji, nastavnici, profesori i svi ljudi koji su svjesni da je vrijeme da se kaže STOP NASILJU. Tako je i DND sudjelovao u obilježavanju Dana. Ove godine, odradili smo pripremne radionice koje su usko vezane za temu. Odlučili smo, na pozive učiteljica, Vlatke i Ane, u OŠ dr. Jure Turića, Posebnog odjela naše škole i PŠ Lički Novi,  organizirati dvije radionice za učenike u kojima smo prije svega dali informacije o povodu i cilju Dana. Osim što su naučili zašto baš taj dan i zašto baš ružičasta boja, skrenuli smo pažnju upravo na vršnjačko nasilje.  Kroz edukativne igre, učenici su naučili nešto i o osobama od povjerenja, utvrdili su zašto je važno odgovorno ponašanje prema svojim prijateljima te smo uz pomoć „mreže prijateljstva“ poslali prijateljima pozitivne i lijepe poruke.
U obilježavanje Dana uključili su se učenici, učitelji razredne i predmetne nastave naše škole te su na satovima razrednika razgovarali o ovoj temi, izrađivali različite transparente i poruke koje su fotografirali i rado podijelili s nama svima.

                                                     
                                                      Sanja Puškarić  Delač, predsjednica DND -a Gospić
                                                      Tamara Lujić, tajnica DND- a
                                                      Novinarska skupina Vlatka Galac i Ana Ivanetić


image image

 


KnjigeJavni poziv turističkim agencijama za dostavu ponude - datum objave: 27.2.2019.

Klikom na link možete otvoriti javni obrazac poziva za organizaciju višednevne ekskurzije.
Obrazac_javnog_poziva,_srednja_Dalmacija.docx


KnjigeJelovnik školske kuhinje u produženom boravku za veljaču 2019. godine

Klikom na link možete otvoriti jelovnik školske kuhinje u produženom boravku za veljaču 2019. godine.

Produženi_kuhinja,_siječanj_2019.docx


KnjigeCroatian makers liga

OŠ  dr. Jure Turića bila je domaćin edukacije mentorima Ličko - senjske županije koji sudjeluju u CM ligi. Mentori su ovom prilikom upoznati s dodatcima za mBota - senzorom za boju i temperaturu. Edukaciju je omogućio IRIM koji je i donirao navedenu opremu uključenima u projekt.
Dodatno o CM ligi pročitajte ovdje. (https://croatianmakers.hr/hr/croatian-makers-liga/) 

Novinarska grupa

image


KnjigeJelovnik školske kuhinje za veljaču 2019.

Klikom na link možete otvoriti jelovnik školske kuhinje za veljaču 2019. godine.

Jelovnik


KnjigeSretan Božić i Nova 2019. godina!

image


KnjigeBožićna priredba

Svečanom i veselom priredbom obilježili smo kraj prvoga polugodišta. Ravnatelj Ivica Radošević pozdravio je sve prisutne i uputio riječi dobrodošlice. Čestitao je učenicima na postignutim rezultatima u radu, zahvalio učiteljima na trudu i zalaganju, a roditeljima na dobroj suradnji. Svima je uputio lijepe želje za Božić  te zaželio sretnu i uspješnu novu 2019. godinu. Učenici, djelatnici škole, roditelji i mnogobrojni gosti uživali su u raznovrsnim izvedbama kojima su nam naši izvođači dočarali ljepotu Božića, mira i blagostanja . U programu su sudjelovali učenici od prvoga do osmoga razreda koji su se marljivo i vrijedno pripremali, za ovaj trenutak, pod burnim okom svojih mentora. Uveselili su naša srca pjesmom, plesom , glumom , recitacijom i modnim kreacijama ručno izrađenoga nakita.  Uživali smo u svemu što su nam priredili. Hvala našim učiteljima i učiteljicama razredne i predmetne nastave koji su marljivo pripremali svoje učenike .  Zahvala i našim ovogodišnjim voditeljicama i organizatorici konferanse.
Čestit Božić i sretna nova godina!
Novinarska grupa