Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeUpis djece u prvi razred osnovne škole

UPISI DJECE U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ŠK.GOD 2017./2018.

Više na LINKU


KnjigeOsmaši u Vukovaru

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ osmaši naše škole su bili na trodnevnoj terenskoj nastavi (16. - 19. svibnja 2017.) u gradu heroja. Cilj ovog projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske.
Učenici 8.a, 8.b, 8.c i 8.d razreda su sa svojim razrednicima Krešimirom Matijevićem, Anitom Borovac,  Dragicom Uzelac i Damirom Vujnovićem prvog dana slušali predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“ te su posjetili Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz, nakon razgledavanja muzeja uputili su se u kratku šetnju centrom grada te posjetili veliki bijeli križ na ušću rijeke Vuke u Dunav i Muzej vučedolske kulture smješten na samom lokalitetu Vučedol. Tijekom drugog dana boravka učenici su posjetili memorijalne lokacije na širem području grada Vukovara: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen dom Ovčaru, Masovnu grobnicu Ovčara, Kukuruzni put - „Put spasa“, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., MCDR Vukovar – bivšu vojarnu 204. VU brigade i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Posjet je završio Školom mira i kvizom znanja za učenike u kojem su učenici pokazali, svojim znanjem, da su ih zanimali događaji u Vukovaru.
Učenici su dva dana učili o ratu, a iz Vukovara su svojim domovima ponijeli poruku mira, nenasilja i tolerancije.
Novinarska grupa

image image


KnjigeUspješna volonterska akcija

Volonterska akcija održana povodom Međunarodnog dana obitelji u potpunosti je uspjela!  Na lokaciji Urbanog vrta Gospić okupilo se 50-ak volontera, a najbrojniji su bili učitelji Osnovne škole dr. Jure Turića,  sa učenicima i roditeljima koji su zajedničkim snagama uljepšali kutak za kukce i napravili još jednu zelenu učionicu. U pomoć su pristigli i djelatnici Policijske postaje Gospić, Kulturnog informativnog centra Gospić, LAG-a Lika, studenti Veleučilišta „Nikola Tesla“ Gospić, srednjoškolci te volonteri Udruge „Pčelice“, Društva „Naša djeca“ Gospić i članovi Outward bound iz Velikog Žitnika.

Tijekom volonterske akcije okopano je i pognojeno bobičasto voće, jabuka, začinska spirala i mirisni kutak. Uređen je balkonski vrt. Posađene su sadnice lavande, jagoda, posijana je mrkva, cikla, rotkvice, tikvice… Na kraju akcije je sve zaliveno uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Gospić i malčirano sa slamom. Usporedo s vrtlarskim radovima vrijedni domari Osnovne škole i KIC-a Gospić su s pomagačima obnovili postojeće vrtne klupe i napravili nove. Uređeni su koševi za smeće. Sva drvenarija je lakirana kako bi bila spremna za učenike koji u vrtu imaju priliku u praksi učiti o prirodi, biologiji, bioraznolikosti i poljoprivredi. Upravo su učenici kao naše mlade snage bili jučer i najvrjedniji volonteri koji su našli vremena za kopanje, plijevljenje, sađenje, brušenje klupa… Zbog njih je vrt i napravljen te ga takvoga treba s ljubavlju održavati. Da ne bi ostalo sve na radu, volonteri Društva naša djeca Gospić pobrinuli su se za igračke koje su zabavile one najmlađe nakon uređivanja vrta.

Organizatori ove lijepe i korisne priče su Grad Gospić, LAG Lika, Osnovna škola dr. Jure Turića, Policijska postaja Gospić, Društvo naša djeca Gospić, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ te Kulturni informativni centar Gospić.

Novinarska grupa

image image


KnjigeZvijezde u Čakovcu

Među zvijezdama u Čakovcu, 5. 5. 2017. g., bili su i učenici naše škole.  Marita Baričević, 5. r. , Ema Božić, 7. r. , Pavao Starčević, 7. r. i Ana Starčević, 8. r.  predstavljali su našu školu na državnoj razini natjecanja. Na natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ sudjelovale su 24 škole, a naši učenici su osvojili 9. mjesto. Natjecanje se sastoji od dva dijela, prvi dio je razumijevanje pročitanih književnih djela M. Gavrana, Zaboravljeni sin,  D. Miloša, Bijeli klaun i Z. Pongrašića, Djevojčica koja je preskočila nebesa, a drugi dio je predstavljanje plakata izrađenoga na temu ovogodišnjega natjecanja „Ljepota različitosti“. Učenica Marita Baričević izradila je plakat pod mentorstvom učiteljice Nede Čačić koji je sigurno i samouvjereno predstavila članovima Povjerenstva. Sudjelovanjem u ovome projektu dajemo poticaj kulturi čitanja, potičemo razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili bi trebala predstavljati u suvremenom društvu.
Hvala ravnatelju, roditeljima i kolegama što nas već treću godinu podržavaju u radu, a učenicima čestitke !
Knjižničarka Vesna Miškulin i učiteljica Dragica Uzelac
Novinarska grupa

image image


KnjigeSlovnica mojega kraja

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika Školska knjiga i OŠ Augusta Šenoe iz Zagreba objavile su natječaj Slovnica mojega kraja. Svjesni važnosti razvijanja ponosa i ljubavi prema zavičaju i čuvanja jezične i kulturne baštine na natječaj su se prijavili učenici naše škole (4.c r. i učenici PŠ Lički Novi) pod mentorstvom svojih učiteljica Ane Nikšić i Ane Ivanetić. Učenici i njihove učiteljice izradili su slovnicu sa svim slovima abecede(popraćenu crtežom), a određeno slovo simbolizira slavnu osobu kraja u kojem žive, kulturnu znamenitost, ustanovu, ulicu, park, sportski klub i sl. U Uredništvo razredne nastave u Zagreb pristiglo je dvjestotinjak Slovnica, a Slovnica izrađena vrijednim rukama i kreativnošću naših učenika i njihovih učiteljica našla se među uradcima 17 škola koje su oduševile Stručni žiri te dobile posebnu pohvalu.
Natječaj je trajao od 21.veljače do 31.ožujka 2017.god.

Novinarska grupa


KnjigeTeenCAP radionice

Tijekom svibnja i početkom lipnja u našoj školi održavat će se radionice Teen CAP-a za sve sedme razrede. Radionice se održavaju u suradnji s Društvom „Naša djeca“ grada Gospića. Članovi i volonteri DND-a Gospić su u studenom prošle godine završili edukaciju za Teen CAP pomagače, koju je organizirala Udruga „Korak po korak“ iz Zagreba, uz financijsku potporu Grada Gospića i Ličko-senjske županije.
CAP programu primarni je cilj prevencija nasilja nad i među djecom i mladima. Osim primarnog cilja prevencije, radionice CAP programa žele educirati djecu i adolescente kako da na vrijeme prepoznaju potencijalno opasne situacije u kojim mogu biti ugrožena njihova tri najbitnija prava; da budu sigurni, jaki i slobodni, žele ih educirati kako reagirati i kako se odnositi prema situacijama koje predstavljaju moguću prijetnju.
Uključuje djecu od vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske dobi te djecu s posebnim potrebama, ali i roditelje, učitelje i stručnjake koji rade s djecom i mladima. U CAP programu sudjeluje više od dva milijuna djece, roditelja i učitelja diljem svijeta, a projektu se pridružila se Hrvatska, pa tako i naša škola, učenici, učitelji i roditelji iz naše sredine. Program je verificiran od strane Ministarstva obrazovanja, kao i Agencije za odgoj i obrazovanje. Trenutno se u našoj školi moglo vidjeti i čuti više o Osnovnom CAP—u, kojeg učiteljice Vlatka Galac, Josipa Svetić Pavelić, Šejla Kolatahi i Ana Marija Asić već treću godinu za redom održavaju za učenike drugih razreda.
Teen CAP je odgovor na nasilje u životima adoloescenata, za cilj ima povećati informiranost zajednice o problemu nasilja nad i među mladima, pružiti im znanja i vještine za postupanja u opasnim situacijama, mijenjati osnovne stavove koji leže u pozadini nasilništva i educirati ih još više kako bi se smanjila njihova ranjivost.
Uz radionice za sedme razrede, koje će trajati tri dana po jedan školski sat, održati će se roditeljski sastanak sa svim roditeljima 7. razreda i educirati osoblje škole na Sjednici učiteljskog vijeća.
Teen CAP timove čine; Tamara Lujić, Sanja Puškarić Delač, Hana Štimac, Đurđica Luketić, Eni Šafar, Josip Durdov, Ana Ivanetić, Ana Nikšić, Ines Palata i Tamara Drašković.

Sanja Puškarić Delač, predsjednica DND-a Gospić

image


KnjigeProjekt „100 ljudi, 100 ćudi“

U sklopu projekta Saveza DND-a Hrvatske pod nazivom “Sto ljudi sto ćudi”, kojima je partner i naša OŠ dr. Jure Turića, a DND Gospić suradnik 10. i 11. veljače 2017. godine održana je edukacija za mentore/voditelje radionica. Edukacija se održavala u Zagrebu, s ciljem prevencije nasilja, predrasuda i tolerancije prema različitostima. Edukaciju su prošle učiteljica razredne nastave Ana Nikšić, učiteljica informatike Željka Šikić, pedagoginja Anka Nikšić, predsjednica DND-a Gospić Sanja Puškarić Delač i tajnica Tamara Lujić.
Radionice se provode s učenicima četvrtih i sedmih razreda tijekom mjeseca svibnja. U goste će nam krajem svibnja doći i predstavnici Saveza DND-a Hrvatska, zajedno sa novinarima, te prisustvovati jednoj od radionica s učenicima.

Sanja Puškarić Delač, predsjednica DND-a Gospić

image image
image image


KnjigeNajbolje idejno rješenje

27.4. 2017. u Kulturno Informativnom Centru u Gospiću prezentiran je projekt Zaštita sira lički škripavac i znaka tog projekta. Projekt zaštite pokrenuli su LAG Lika i Udruga malih sirara „LIČKI ŠKRIPAVAC“. Na natječaj su pristigla 44 idejna rješenja. Radna skupina odabrala je rad Ane Mataije( 8.c), učenice naše škole, OŠ dr. Jure Turića ,kao najbolji. Ana je dobila prigodnu nagradu i Zahvalnicu.  Zahvalnice su dodijeljene i drugim školama koje su sudjelovale u natječaju.
Novinarska grupa

image


KnjigeFestival znanosti - Svevremenost basne

Danas je za učenike nižih razreda na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću održana radionica na temu: „Svevremenost basne“. Ovoj značajnoj manifestaciji prisustvovali su učenici 1. i 3. razreda sa svojim učiteljicama i učiteljima pripravnicima.
Studenti 3. i 4. godine pripremili su lutkarske predstave na temu najpoznatijih basni. Vrlo kreativno izrađene lutke životinja i pozornica čiju autentičnost pojačavaju zvukovi, zaokupirala je dječju pažnju. Basne: Lav i miš, Dvije koze, Zec i kornjača ostavile su dojam na prvašiće.
Učenici su odgovarali na sva postavljena pitanja, a najviše uzbuđenja izazvala je omiljena igra:
„Pronađi par“. Studentice su zatim podijelile bojice i papir, nakon čega su djeca nacrtala svoj omiljeni lik.
Svevremenost i suvremenost basni je opravdana, ona je za sve generacije.
Zahvaljujemo studentima 3. i 4. godine i mentoricama: doc.dr.sc. Vesni Grahovac - Pražić i doc.dr.sc. Sanji Vrcić – Mataija na srdačnom dočeku i ugodnom druženju.

Učiteljice: Vlatka Galac i Dragica Uzelac
Novinarska grupa

image image
image image


KnjigeNoć knjige u knjižnici

Jučer je održana Noć knjige u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić. Sudionici događaja bili su učenici i učitelji OŠ dr. Jure Turića, Gospić. Ovogodišnja tema Noći knjige bila je Vesna Parun. Učenici su čitali, krasnoslovili i scenski uprizorili jedan mali dio stvaralaštva Vesne Parun, naše najpoznatije i po mnogima, najbolje hrvatske pjesnikinje. Veliko hvala našim učenicima: Ivi Rukavini, Marinu Iliću, Matei Asić, Anamari Jurčić, Eriki i Steli Prpić, Niki Radošević, Božidaru Aliću, Niki Tomičić i Lani Starčević koji su svojim nastupima oduševili publiku. Hvala i našoj gošći, učenici Naomi Ojurović Čačić koja je izvela pjesmu Vesne ParunTi koja imaš ruke nevinije od mojih s kojom je ove godine nastupala na Državnom natjecanju LiDraNo. Hvala i učenici Ani Starčević koja je svoju ljubav prema Vesni Parun iskazala likovnim radovima te tako uljepšala našu pozornicu. Izvrsna je bila i prezentacija učenice Paule Matanović o životu i djelu Vesne Parun. Nadamo se da ćemo i iduće godine ponovno razveseliti i uljepšati večer našim dragim gostima, roditeljima, učenicima i učiteljima.
Učiteljice: Đ. Luketić, prof. i D. Lukac, prof.
Novinarska grupa

image image
image image