Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeObavijest za učenike i roditelje, prvi dan škole

U ponedjeljak 04. rujna 2017. godine počinje nastavna godina 2017./18. za sve učenike osnovne škole. 
Obavještavamo učenike drugih, trećih, četvrtih, šestih, sedmih i osmih razreda da trebaju doći u 8.00 sati u svoje matične učionice gdje će ih dočekati njihovi razrednici.

Učenici petih razreda trebaju doći u 8.00 sati u veliki hodnik kod glavnog ulaza u školu gdje će im se predstaviti njihovi razrednici, a zatim idu u svoje matične učionice.
U ponedjeljak će se održati samo jedan školski sat i svi učenici u 8.45 mogu ići svojim kućama, osim učenika 2.B, 3.C i 4.D koji će taj dan nastavu završiti u 11.30. 
Autobus za učenike putnike u ponedjeljak kreće u 09.00 sati s autobusnog stajališta ispred škole. 

Učenici prvih razreda trebaju doći u 09.45 sati u predvorje škole kod glavnog ulaza gdje će se održati prigodni program uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Svim učenicima želim puno zdravlja, sreće i veselja u novoj školskoj godini!

Ravnatelj
Ivica Radošević


KnjigeUspješno završen projekt ”U zagrljaju zdrave prehrane”

Uspješno je završen projekt „U zagrljaju zdrave prehrane“ koji je Grad Gospić u srpnju 2016. godine prijavio na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Partneri na projektu su bili Osnovna škola dr. Jure Turića, Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Osnovna škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac.
Ukupna odobrena vrijednost projekta „U zagrljaju zdrave prehrane“  je iznosila 265.101,53 kn, te je projekt u 100% iznosu financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.
Cilj projekta je pružanjem nefinancijske pomoći za 164 učenika iz socijalno ugroženih obitelji sa područja Gospića kroz osiguravanje redovite i kvalitetne prehrane doprinijeti povećanju kvalitete života te smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti djece.
Prema kriterijima, u školskoj godini 2016./17. od ukupno 164 učenika koja su imala pravo na besplatnu prehranu, u OŠ dr. Jure Turića preko projekta hranio se 101 učenik, u OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik 45 učenika i u OŠ dr. Ante Starčević Pazrište-Klanac 18 učenika.

Ravnatelj
Ivica Radošević

image


KnjigeUspješno završen projekt ”Unaprijedi jer vrijedi”

Uspješno su završene aktivnosti projekta „Unaprijedi jer vrijedi!“ kojem je cilj doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i integracije u odgojno-obrazovne procese za 10 učenika s teškoćama u razvoju s područja Gospića kroz osiguravanje uvjeta za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, zapošljavanjem 10 pomoćnika u nastavi. Zaposleni pomoćnici su tijekom ove školske godine pružali pomoć u svakodnevnom radu učenicima s teškoćama u OŠ dr. Jure Turića i OŠ dr. Franje Tuđmana.
Ukupna vrijednost projekta je 463.985,30 kn, dok je 426.866,47 kn financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Provedba ovog projekta nastavak je kontinuirane podrške učenicima s teškoćama koju Grad Gospić provodi od 2009. godine. Kroz projektne aktivnosti, osim samog rada pomoćnika učenicima s teškoćama, senzibilizirani su ostali učenici te je upoznata javnost o svakodnevnim problemima učenika s teškoćama, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje obrazovnih postignuća učenika s teškoćama, njihova uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje.

Ravnatelj
Ivica Radošević

image


KnjigeSvečana priredba za Dan škole

Petak, 9. lipnja 2017. godine, za učenike i djelatnike naše škole bio je poseban radni dan. Bogatim programom svečane priredbe te izložbom učeničkih radova učenici, djelatnici i gosti proslavili su Dan škole. Prije svečane priredbe, na Gradskom groblju, za sve preminule djelatnike položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Svečana priredba održana je u holu škole, a učenici nižih i viših razreda oduševili su sve prisutne svojim recitacijama, igrokazima, plesom i pjesmama koje su pripremili sa svojim učiteljima. Svojim izvedbama uveselili su naša srca i ozarili nam lica onako kako to samo djeca umiju. Osim što izvrsno plešu, pjevaju, glume i krasnoslove učenici su postizali i izvrsne rezultate na županijskim, regionalnim i državnim razinama natjecanja te su im ovom prigodom uručene nagrade. Učenici su nagrađeni knjigama koje su im uručili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću profesorica Anka Lemić i ravnatelj Ivica Radošević. Profesorica je pohvalila učenike i zaželjela im da i dalje budu uspješni u radu. Istaknula je da uz knjigu nikada nismo sami. Na kraju svečanosti, ispred škole, podignuta je zastava kao simbol Dijamantnoga statusa Eko škole. Hvala svima koji su svojim trudom, radom i zalaganjem uveličali našu proslavu. 
Novinarska grupa

image image


KnjigeOsnovana Učenička zadruga ”Vodarica Marta”

Osnovna škola dr. Jure Turića obiluje brojnim aktivnostima učenika i njihovih učitelja. Taj vrijedni dugogodišnji rad svakodnevno se provodi u izvannastavnim aktivnostima, a rezultati rada oduševljavaju. Upravo se iz tih razloga stvorila potreba za osnivanjem učeničke zadruge kako bi se uspješno i dalje razvijao kreativni, a posebno poduzetnički duh učenika.
Osnivačka skupština Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ održana je 31. svibnja 2017.g.  u predvorju škole. Skupštini je prisustvovala većina članova Učeničke zadruge te su usvojeni Osnovni akti te Plan i program Učeničke zadruge „Vodarica Marta“.
Odabrana su i Upravna tijela Učeničke zadruge: Zadružni odbor, predsjednik, potpredsjednik i tajnik Učeničke zadruge.
Zadružni odbor čine članovi:
1. Ivica Radošević, ravnatelj škole
2. Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika grada Gospića
3. Damir Maras, predstavnik „Komunalac Gospić d.o.o.“
4. Pajo Lisac, domar
5. Anka Nikšić, pedagoginja škole
6. Vlatka Galac, učiteljica razredne nastave
7. Ana Ivanetić, učiteljica razredne nastave
8. Ante Svetić, roditelj
9. Nikola Radošević, učenik
10. Petar Štimac, učenik
Odabrano je i vodstvo Učeničke zadruge u sljedećem sastavu:
1. Debora Lukac, prof., predsjednica Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
2. Dalibor Marjanović, prof., potpredsjednik Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
3. Marinela Božić, dipl. učiteljica, tajnica Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
Jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova Skupštine odabrana su Upravna tijela.
Završnim pozdravom i zahvalom novoizabrane predsjednice Debore Lukac zaključena je Osnivačka skupština Učeničke zadruge „Vodarica Marta“.

Novinarska grupa

image image


KnjigeSusret sa slikarom

Tijekom mjeseca svibnja učenici petih razreda posjetili su, u pratnji učiteljice likovne kulture,  atelijer akademskog slikara Stipe Golca , u Gospiću. Slikar nas je srdačno dočekao i detaljno upoznao sa svojim stvaralačkim opusom, likovnim i književnim. Dobili smo jedinstvenu priliku da osjetimo i doživimo originalno likovno djelo, da neposredno razgovaramo sa slikarom o načinu rada, o slikama. Na sva pitanja dobili smo odgovore. Završit ćemo citatom iz slikarevog aforizma: „  S odgojenom djecom lijepo je nama i djeci“.
Novinarska grupa


KnjigeEko krumpir

Dana 4.svibnja 2017. godine u PŠ Lički Novi posađen je eko lički krumpir prema Kurikulumu škole, odnosno zacrtanoj viziji na početku školske godine ” Lika kao turističko odredište.”
U sadnji su sudjelovale PŠ Bilaj, Smiljan, Brušane, Lički Novi, Eko grupa i učenici 4.razreda iz matične škole. Kao i prošle godine pridružili su nam se stručni suradnici, učitelji, roditelji i domari.
Krumpire su posadili u redove, a zatim su ručno grabljicama uz pomoć odraslih zagrnuli redove.
Zahvaljujemo ravnatelju koji nam je omogućio zakusku nakon dobro odrađenog posla.
Učiteljice: Ana Nikšić i Ana Ivanetić
Novinarska grupa

 


KnjigeUpis djece u prvi razred osnovne škole

UPISI DJECE U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ŠK.GOD 2017./2018.

Više na LINKU


KnjigeOsmaši u Vukovaru

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ osmaši naše škole su bili na trodnevnoj terenskoj nastavi (16. - 19. svibnja 2017.) u gradu heroja. Cilj ovog projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske.
Učenici 8.a, 8.b, 8.c i 8.d razreda su sa svojim razrednicima Krešimirom Matijevićem, Anitom Borovac,  Dragicom Uzelac i Damirom Vujnovićem prvog dana slušali predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“ te su posjetili Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz, nakon razgledavanja muzeja uputili su se u kratku šetnju centrom grada te posjetili veliki bijeli križ na ušću rijeke Vuke u Dunav i Muzej vučedolske kulture smješten na samom lokalitetu Vučedol. Tijekom drugog dana boravka učenici su posjetili memorijalne lokacije na širem području grada Vukovara: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen dom Ovčaru, Masovnu grobnicu Ovčara, Kukuruzni put - „Put spasa“, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., MCDR Vukovar – bivšu vojarnu 204. VU brigade i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Posjet je završio Školom mira i kvizom znanja za učenike u kojem su učenici pokazali, svojim znanjem, da su ih zanimali događaji u Vukovaru.
Učenici su dva dana učili o ratu, a iz Vukovara su svojim domovima ponijeli poruku mira, nenasilja i tolerancije.
Novinarska grupa

image image


KnjigeUspješna volonterska akcija

Volonterska akcija održana povodom Međunarodnog dana obitelji u potpunosti je uspjela!  Na lokaciji Urbanog vrta Gospić okupilo se 50-ak volontera, a najbrojniji su bili učitelji Osnovne škole dr. Jure Turića,  sa učenicima i roditeljima koji su zajedničkim snagama uljepšali kutak za kukce i napravili još jednu zelenu učionicu. U pomoć su pristigli i djelatnici Policijske postaje Gospić, Kulturnog informativnog centra Gospić, LAG-a Lika, studenti Veleučilišta „Nikola Tesla“ Gospić, srednjoškolci te volonteri Udruge „Pčelice“, Društva „Naša djeca“ Gospić i članovi Outward bound iz Velikog Žitnika.

Tijekom volonterske akcije okopano je i pognojeno bobičasto voće, jabuka, začinska spirala i mirisni kutak. Uređen je balkonski vrt. Posađene su sadnice lavande, jagoda, posijana je mrkva, cikla, rotkvice, tikvice… Na kraju akcije je sve zaliveno uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Gospić i malčirano sa slamom. Usporedo s vrtlarskim radovima vrijedni domari Osnovne škole i KIC-a Gospić su s pomagačima obnovili postojeće vrtne klupe i napravili nove. Uređeni su koševi za smeće. Sva drvenarija je lakirana kako bi bila spremna za učenike koji u vrtu imaju priliku u praksi učiti o prirodi, biologiji, bioraznolikosti i poljoprivredi. Upravo su učenici kao naše mlade snage bili jučer i najvrjedniji volonteri koji su našli vremena za kopanje, plijevljenje, sađenje, brušenje klupa… Zbog njih je vrt i napravljen te ga takvoga treba s ljubavlju održavati. Da ne bi ostalo sve na radu, volonteri Društva naša djeca Gospić pobrinuli su se za igračke koje su zabavile one najmlađe nakon uređivanja vrta.

Organizatori ove lijepe i korisne priče su Grad Gospić, LAG Lika, Osnovna škola dr. Jure Turića, Policijska postaja Gospić, Društvo naša djeca Gospić, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ te Kulturni informativni centar Gospić.

Novinarska grupa

image image