Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDan ružičastih majica

Danas se obilježio Dan ružičastih majica. Inicijativa je u prevenciji vršnjačkog nasilja koju su prihvatili gotovo svi, djeca, mladi, odrasli, učenici, učitelji, nastavnici, profesori i svi ljudi koji su svjesni da je vrijeme da se kaže STOP NASILJU. Tako je i DND sudjelovao u obilježavanju Dana. Ove godine, odradili smo pripremne radionice koje su usko vezane za temu. Odlučili smo, na pozive učiteljica, Vlatke i Ane, u OŠ dr. Jure Turića, Posebnog odjela naše škole i PŠ Lički Novi,  organizirati dvije radionice za učenike u kojima smo prije svega dali informacije o povodu i cilju Dana. Osim što su naučili zašto baš taj dan i zašto baš ružičasta boja, skrenuli smo pažnju upravo na vršnjačko nasilje.  Kroz edukativne igre, učenici su naučili nešto i o osobama od povjerenja, utvrdili su zašto je važno odgovorno ponašanje prema svojim prijateljima te smo uz pomoć „mreže prijateljstva“ poslali prijateljima pozitivne i lijepe poruke.
U obilježavanje Dana uključili su se učenici, učitelji razredne i predmetne nastave naše škole te su na satovima razrednika razgovarali o ovoj temi, izrađivali različite transparente i poruke koje su fotografirali i rado podijelili s nama svima.

                                                     
                                                      Sanja Puškarić  Delač, predsjednica DND -a Gospić
                                                      Tamara Lujić, tajnica DND- a
                                                      Novinarska skupina Vlatka Galac i Ana Ivanetić


image image

 


KnjigeJavni poziv turističkim agencijama za dostavu ponude - datum objave: 27.2.2019.

Klikom na link možete otvoriti javni obrazac poziva za organizaciju višednevne ekskurzije.
Obrazac_javnog_poziva,_srednja_Dalmacija.docx


KnjigeJelovnik školske kuhinje u produženom boravku za veljaču 2019. godine

Klikom na link možete otvoriti jelovnik školske kuhinje u produženom boravku za veljaču 2019. godine.

Produženi_kuhinja,_siječanj_2019.docx


KnjigeCroatian makers liga

OŠ  dr. Jure Turića bila je domaćin edukacije mentorima Ličko - senjske županije koji sudjeluju u CM ligi. Mentori su ovom prilikom upoznati s dodatcima za mBota - senzorom za boju i temperaturu. Edukaciju je omogućio IRIM koji je i donirao navedenu opremu uključenima u projekt.
Dodatno o CM ligi pročitajte ovdje. (https://croatianmakers.hr/hr/croatian-makers-liga/) 

Novinarska grupa

image


KnjigeJelovnik školske kuhinje za veljaču 2019.

Klikom na link možete otvoriti jelovnik školske kuhinje za veljaču 2019. godine.

Jelovnik


KnjigeSretan Božić i Nova 2019. godina!

image


KnjigeBožićna priredba

Svečanom i veselom priredbom obilježili smo kraj prvoga polugodišta. Ravnatelj Ivica Radošević pozdravio je sve prisutne i uputio riječi dobrodošlice. Čestitao je učenicima na postignutim rezultatima u radu, zahvalio učiteljima na trudu i zalaganju, a roditeljima na dobroj suradnji. Svima je uputio lijepe želje za Božić  te zaželio sretnu i uspješnu novu 2019. godinu. Učenici, djelatnici škole, roditelji i mnogobrojni gosti uživali su u raznovrsnim izvedbama kojima su nam naši izvođači dočarali ljepotu Božića, mira i blagostanja . U programu su sudjelovali učenici od prvoga do osmoga razreda koji su se marljivo i vrijedno pripremali, za ovaj trenutak, pod burnim okom svojih mentora. Uveselili su naša srca pjesmom, plesom , glumom , recitacijom i modnim kreacijama ručno izrađenoga nakita.  Uživali smo u svemu što su nam priredili. Hvala našim učiteljima i učiteljicama razredne i predmetne nastave koji su marljivo pripremali svoje učenike .  Zahvala i našim ovogodišnjim voditeljicama i organizatorici konferanse.
Čestit Božić i sretna nova godina!
Novinarska grupa

 


KnjigeAkcija „20 dana dobrote“

Danas su učenici produženog boravka učiteljice Sanje Puškarić Delač, učitelja Vanje Antića, te 3.b razreda učiteljice Vlatke Galac ugostili udrugu za zaštitu životinja „AnimalLiku“ i uručili im veliku donaciju hrane, dekica, posuda i igračaka za njihove štićenike. U sklopu akcije “20 dana dobrote” svake godine pred Božić učenici i njihovi učitelji doniraju u plemenite svrhe. Ove godine darovali smo napuštene životinje o kojima skrbi navedena udruga i tako pokazali da mala dječja srca kriju u sebi veliku ljubav i svojim malim ručicama čine velika djela. Volonteri i predstavnica udruge učenicima su u goste doveli kujicu Bellu, koja se izvrsno zabavila u dječjem društvu. Učenicima su ispričali čim se udruga bavi, kako mogu pomoći, a učenici su ispričali i svoje priče o tome kako su pomogli nekoj životinji kad su je pronašli napuštenu ili u nevolji. Svi učenici dobili su na poklon razne prospekte, bojanku i kalendar, a razredi i učitelji zahvalnice za pomoć i podršku radu udruge.

Učiteljica Sanja Puškarić Delač

image image


Knjige“I pticama je zima”

„I pticama je zima“

Mali vrtlari su prisustvovali vrlo zanimljivim radionicama na temu „I pticama je zima“.
Lička ekološka akcija – LEA s njenom predsjednicom,voditeljicom edukacije, te s članovima i volonterima u zatvorenom su prostoru upoznali djecu s pticama našeg zavičaja i šire. Učenici su mogli čuti i zvukove tj. snimke glasanja ptica te pogađati kroz kviz koje su to ptice.
Naučili su kroz teorijski dio kako hraniti ptice odnosno kako ih spasiti tijekom zimskog perioda. Posebna zanimljivost ove edukacije bila je radionica u kojoj su učenici izrađivali hranilicu za ptice od plastične ambalaže koje su punili sjemenkama suncokreta te žitom. Radili su kuglice od loja koje su mijesili kao kolačiće sa žitaricama. Kuglice su zatim stavili u mrežaste vrećice i objesili na grančice. Upoznali su djecu da ptice ne bi preživjele bez čovjekove pomoći.Također su naučili i da su ptice vrlo korisne u našem vrtu. Naravno mjesto radnje bila je učionica 3.b, školsko dvorište te Školski urbani vrt.  Ovim načinom djeca bolje shvaćaju kao je gladnim ptičicama te preuzimajući odgovornost za druge tako se povezuju s prirodom. Na kraju edukacija Mali vrtlari i njihove voditeljice dobili su kape s natpisom te sokiće, sendviče i grickalice. Bilo je lijepo družiti se s članovima LEA.
Ovo su proveli u sklopu aktivnosti projekta „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“. Započele su edukacije u drugim osnovim i srednjim školama na temu „Edukacije djece i mladih o pticama u šumi Jasikovac“.
Ovaj projekt financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Bilo je ovo za Male vrtlare vrlo poučno i neobično iskustvo. Hvala Vedrani, Tamari, Milanu i Milanu T.!
Dogovorili smo se o nastavku suradnje i iduće godine.


                                                                                        Novinarska skupina
                                                                                        Vlatka Galac


image image
image image


KnjigeŠkolski medni dan

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provode program Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka u prvim razredima osnovnih škola na području Republike Hrvatske.
Cilj programa je promocija meda lokalnih proizvođača koji su korisnici znaka ”Med hrvatskih pčelinjaka”, povećanje unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.
U prigodi Dana meda, 7.prosinca 2018.godine svi učenici prvih razreda Osnovne škole dr.Jure Turića u Gospiću, ukupno njih 79, dobili su poklon pakete koji su sadržavali staklenku meda lokalnog proizvođača meda, OPG Biljane Rotvajler, edukativnu slikovnicu o pčelarstvu te promotivni letak ”Med hrvatskih pčelinjaka”. Učenici su pogledali edukativnu prezentaciju te sudjelovali u radionici o važnosti i značaju pčelarstva.

Učiteljica Ljubica Ilievska Radošević

image image