Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeUčenje na daljinu - poveznice

Poštovani roditelji i učenici,

u nastavku ove obavijesti slijedi plan održavanja nastave u predstojećem periodu učenja na daljinu.

Razredna nastava održavat će se u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu i uz kanale komunikacije za koje su se odlučile učiteljice razredne nastave (Viber, WhatsApp, e-mail….).

Predmetna nastava OŠ dr. Jure Turića održavat će se prema uputama predmetnih učitelja koje učenici trebaju pratiti u virtualnim razredima. Učenici virtualnim razredima u aplikaciji Teams pristupaju koristeći se svojim AAI identitetom. Tijekom perioda učenja na daljinu koristit će se postojeći raspored sati OŠ dr. Jure Turića.

Klikom na ime razreda otvara se poveznica na virtualnu učionicu razreda:
5.a razred
5.b razred
5.c razred
5.d razred
6.a razred
6.b razred
6.c razred
6.d razred
7.a razred
7.b razred
7.c razred
7.d razred
8.a razred
8.b razred
8.c razred
8.d razred


KnjigeObavijest o organizaciji nastave na daljinu

Poštovani roditelji i učenici,

za učenike razredne nastave od 1. do 4. razreda nastava na daljinu organizirat će se prema uputama koje će svakom razrednom odjeljenju proslijediti njihove razredne učiteljice.

Za učenike od 5. do 8. razreda, odlukom Učiteljskog vijeća, nastava će se odvijati u virtualnim učionicama. Virtualne učionice bit će formirane u Taemsu (program u sklopu paketa Office 365), stoga je važno da se svi učenici naše škole prijave u sustav Office 365 putem Carnetove identifikacije (AAI@EduHr) kako bi ih razrednici mogli dodijeliti u virtualne učionice. Proces prijave je trenutno otežan, pa molimo za strpljenje. Oni učenici koje se do srijede ne uspiju prijaviti dužni su redovito provjeravati svoje mailove u CARNET Webmailu. U slučaju poteškoća molimo učenike da se obrate svojim razrednicima. Isto tako molimo sve za primjerenu komunikaciju.

Nastava za učenike Osnovne glazbene škole također će se izvoditi putem određenih komunikacijskih kanala, a za pojašnjenja možete se obratiti učiteljici Marijani Pavičić, voditeljici Osnovne glazbene škole.

Molimo učenike da provjere vlastite podatke za Carnet identifikaciju (AAI@EduHr identitet). Ako ih ne posjedujete ili ih izgubite, možete se javite u tajništvo škole telefonom ili e-mailom.

Molimo roditelje i učenike da redovito provjeravaju svoje mailove i slijede upute predmetnih učitelja te prate obavijesti na web stranici škole.

Svima zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji te želimo puno uspjeha u ovim novim okolnostima rada.

Ravnatelj
Ivica Radošević, dipl. učitelj


KnjigeNastava na daljinu - razredna nastava

Poštovani roditelji i učenici,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan, od ponedjeljka 16. ožujka, u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem:

1. razred OŠ  počinje u 8.00 sati
2. razred OŠ  počinje u 10.00 sati
3. razred OŠ  počinje u 13.00 sati
4. razred OŠ  počinje u 15.00 sati


KnjigeObavijest o odgodi utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u 1. razred osnovne škole

Obavještavamo roditelje djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2020./21. da se do daljnjeg odgađaju sve aktivnosti vezane uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u 1. razred.
O terminima pregleda, kada se za to stvore uvjeti, roditelji će biti pravovremeno obaviješteni.

Ravnatelj
Ivica Radošević, dipl.učitelj


KnjigeUpute Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano za nastavu na daljinu od ponedjeljka 16.3.2020.

Poštovani roditelji,

klikom na link možete otvoriti Upute Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano za nastavu na daljinu koja kreće od ponedjeljka 16.3.2020.

S poštovanjem,

Ivica Radošević, dipl. učitelj

Upute_MZO-a_13_03_2020.pdf


KnjigeVjeronaučna olimpijada u Slunju

Nakon vjeronaučne olimpijade održane na školskoj razini 29. siječnja ove godine, u
ponedjeljak 2. ožujka održana je vjeronaučna olimpijada za osnovne i srednje škole Gospićko-
senjske biskupije na biskupijskoj razini. Tema olimpijade bila je „Sveti Vinko Paulski –
apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“. Na biskupijskom natjecanju
sudjelovalo je 7 ekipa iz srednjih škola i 22 ekipe iz osnovnih škola.
Ove godine domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Slunj na čelu s ravnateljem prof.
Tomom Cvitkovićem. Natjecanje se odvijalo u tri kruga. Osnovna škola dr. Jure Turića
(učenice: Maja Štimac, Mihaela Ćaćić, Željka Pavelić i Iva Pezelj) s mentoricom Jelenom
Majer (zamjena: Mirela Miočević) osvojila je četvrto mjesto u kategoriji osnovnih škola.
Treba spomenuti da će naša škola i grad Gospić biti domaćini ovogodišnjeg državnog
natjecanja iz vjeronauka koje će se održati od 1. do 3. travnja.
                                                                                                                                                
Vjeroučitelj Franje Puškarić

image


KnjigeBudimo svi ružičasti!!!

Zadnje srijede u veljači u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a kojeg je 2017. godine potvrdio i Hrvatski sabor. Poznatiji kao Pink Shirt Day, Dan ružičastih majica je kao ideja nastao 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je u znak podrške svojoj majci teško oboljeloj od karcinoma dojke, u školu došao u ružičastoj majici zbog čega je bio izložen vršnjačkom nasilju. U znak potpore zlostavljanom dječaku, njegovi školski kolege su također počeli nositi ružičaste majice koje su ubrzo, na globalnoj razini, postale simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.
Učenici naše škole, u suradnji s udrugom Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, već četvrtu godinu sudjeluju u obilježavanju Dana ružičastih majica. Netom prije samog događanja sa učenicima se provode razne aktivnosti i radionice na temu prevencije vršnjačkog nasilja.
I ove godine su u znak potpore nosili ružičaste majice kao simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.  Poruke podrške poslane su zajedničkim fotografijama svih učenika naše škole.
Naša škola je ove godine jedna od šest škola koje su uključene u projekt koji se održava u sklopu međunarodnog 20. Naj, naj, naj festivala 26.2. do 1.3.2020. godine. Festival će u cijelosti biti humanitarnog karaktera, sav prihod od ulaznica po simboličnoj cijeni od 10,00 kn namijenjen je sufinanciranju projekata protiv nasilja. Ovim projektom se želi u Hrvatskoj potaknuti da svojim odnosom prema nasilju i vlastitim projektima njeguju i žive školu bez nasilja. Jedna od aktivnosti u projektu naše škole je mjuzikl „Ja imam ime“.

image image


KnjigePriručnik o održivom razvoju

Klaster Lika Destination, u suradnji s partnerima Osnovna škola dr. Jure Turića, Srednja škola Plitvička jezera, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića i Lička ekološka akcija od srpnja provodi projekt “Mladi za održivi razvoj Like”. Projekt je financiran sredstvima Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz poziv “Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije”, a ukupna vrijednost projekta iznosi 484.944,37 kn.

Cilj projekta je stvaranje svijesti o potrebama održivog razvoja kod djece i mladih, ali i šire lokalne zajednice. Važnost projekta se naglašava kroz stvaranje svijesti o održivom razvoju kod djece i mladih koji će, vjerujemo, brzo usvojiti znanja o održivom razvoju i uspješno ih primjenjivati u svakodnevnom životu kao i prenositi stečena znanja i iskustva na svoje kolege iz škole, prijatelje, roditelje i širu lokalnu zajednicu koji će slijediti njihove primjere života u skladu s održivim razvojem.


KnjigeBriga o pticama zimi

„Mali vrtlari za održivi razvoj“ danas su prisustvovali vrlo zanimljivim radionicama na temu „Briga o pticama zimi“.Kako smo mi partneri u projektu „Mladi za održivi razvoj Like“ kao i Lička ekološka akcija to nas je još više povezalo.Ovo je već druga u nizu radionica te svestrana suradnja s Ličkom ekološkom akcijom – LEA,s njenom predsjednicom Vedranom Tomašević,volonterima Ivicom Rudelićem i Ivanom Nikšić Šulentić.Na početku radionice voditeljica upoznaje učenike s pticama Parka šume Jasikovac kao najljepšoj park šumi u regiji.Učenici su mogli čuti i zvukove žune,djetlića,sjenice te ostalih ptica.
Naučili su kroz teorijski dio kako hraniti ptice odnosno kako ih spasiti tijekom zimskog perioda.Posebna zanimljivost ove edukacije bila je radionica u kojoj su učenici izrađivali hranilicu za ptice od plastične ambalaže koje su punili sjemenkama kukuruza,zobi,pšenice ječma i prosa.Radili su kuglice od loja koje su mijesili kao kolačiće sa žitaricama.Kuglice su zatim stavili u mrežaste vrećice i objesili na grančice.Volonteri su educirali djecu o tome kako ptice ne bi preživjele bez čovjekove pomoći.Također su naučili i da su ptice vrlo korisne u našem vrtu.Radionica se održala u učionici te školskom dvorištu.
Najuzbudljiviji dio je bio postavljanje dvije drvene kućice za sjenice visoko na drvetu.Tako svi učenici mogu iz svojih učionica promatrati ptice.Naime,poznato je da se sjenice najčešće gnijezde u kućicama.Često ih ljudi pronađu u napuštenim poštanskim sandučićima.Djeca su ovako bolje shvatila kako je gladnim ptičicama te preuzimajući odgovornost za druge tako se povezala s prirodom.Na kraju edukacije Male vrtlare i njihove učiteljice Anumariju,Anu,Vesnu i Vlatku počastili su sendvičima i sokićima te podijelili promotivne letke.Bilo je lijepo družiti se sa članovima Ličke ekološke akcije.
LEA je održala ovu aktivnosti u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“.
Ovaj projekt financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Bilo je ovo za Male vrtlare još jedno vrlo poučno i neobično iskustvo.
Sljedeća radionica će biti upravo u Park šumi Jasikovac.
                                                                                 
Vlatka Galac

image image


KnjigeProsinac u Gospiću

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ sudjelovala je na manifestaciji Prosinac u Gospiću. Prodajom različitih rukotvorina i vrijednih radova učenika i njihovih mentora ostvarena je uspješna zarada. Dio sredstava doniran je kao i svake godine u humanitarne svrhe. Jedna humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, a sredstva su namijenjena za neurorehabilitaciju robotikom u Poliklinici Glavić za jednog dječaka (korisnika Udruge). Druga humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun majke jednog mladića (bivšeg učenika naše škole) koji također treba rehabilitaciju u istoj poliklinici.
Malim koracima učimo činiti velika djela!
Lijepo je činiti dobro!

image image