Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeObavijest o početku nastave

Poštovani roditelji,

drugo polugodište počinje u utorak 7. siječnja 2020., a učenici razredne nastave taj dan ide prema rasporedu od utorka.
Učenici predmetne nastave u utorak 7. siječnja 2020. idu prema rasporedu sati od petka, a u srijedu 8. siječnja idu prema rasporedu sati od ponedjeljka.
Svim učenicima želim sretnu i uspješnu 2020. godinu.

Ravnatelj
Ivica Radošević, dipl. učitelj


KnjigeHura, praznici su!!

Učenici su i ove godine uz mentorstvo svojih učitelja upriličili tradicionalnu božićnu priredbu. Voditeljica je pozdravila sve gledatelje i upoznala ih s programom i izvođačima. Recitirali su, pjevali svi u jedan glas i plesali složno, istim korakom. Prepun školski hol zahvaljivao im je dugim pljeskom, a oni su iz izvedbe u izvedbu bili sve uspješniji. Sve prisutne pozdravio je naš ravnatelj, zahvalio se učenicima na marljivom rada, a roditeljima na dobroj suradnji te svima poželio sretne nadolazeće blagdane. Tijekom priredbe održana je božićna prodajna izložba učeničkih radova. Odlično smo se zabavili i nadamo se da ćemo se sljedeće godine ponovno susresti na istom mjestu i u isto vrijeme.
Želimo vam ljubavi, zajedništva, sreće, zdravlja i blagoslova do krova!
Sretan Božić i uspješna godina nova!!!
Novinarska grupa

image image


Knjige„20 dana dobrote“

Već 4. godinu za redom naša dva odjela produženog boravka provode razredni projekt “20 dana dobrote”. Svaku godinu odabiremo jednu humanitarnu organizaciju/udrugu za koju sakupljamo donacije kroz 20-tak dana. Ovu godinu, u dogovoru s roditeljima, odabrali smo udrugu “Putokaz za Afriku” koja skrbi o djeci u jednom malom selu u Ruandi. Vrijedno smo danima sakupljali školski pribor i odjeću prema uputama koje smo dobili i danas ugostili jednu od osnivačica udruge, gđu. Elizabeth Suzanu Kozinu. Djeci je prigodno odjevena ispričala o tome kako i na koji način djeca u Ruandi žive, idu u školu, čime se hrane, igraju itd. Odgovarala je na sva pitanja koje su male znatiželjne glavice postavljale, jer sama osobno odlazi dva puta godišnje u Ruandu kako bi podijelila donacije onima kojima su potrebne. Malo je reći kakav je dojam na sve nas ostavila i koliko smo zahvalni na svemu što imamo! Za kraj smo otpjevali prigodnu pjesmicu i jedva se rastali. Učenici i roditelji uživaju u ovakvim projektima i pobliže upoznaju organizacije civilnoga društva te nauče da i jedna sitnica koju svi imaju viška nekome drugome znači zaista mnogo.

Učitelji:
Sanja Puškarić Delač
Vanja Antić

image image


KnjigeMeđunarodni dan ljudskih prava

Učenici 4. razreda OŠ dr. Jure Turića ove godine su obilježili Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca na način da je aktivistica DND-a Gospić i naša sugrađanka Sandra Horina posjetila svih pet 4. razreda u tjednu od 9.-13. prosinca i sa učenicima se posvetila temi ljudskih prava tijekom dva školska sata.
Tako su radoznali i aktivni mališani saznali što konkretno znači da su ljudska prava univerzalna, urođena, neotuđiva i međusobno nedjeljiva. Učenici su se konkretno upoznali sa ljudskim pravima iz sve 3 generacije - građanska i politička prava, gospodarska, socijalna i kulturna prava kao i kolektivna prava - kroz prezentaciju slikovitih i za njihovu dob prikladnih primjera.
Zasigurno najinteresantniji dio događanja za učenike su bila 3 igrokaza o ljudskim pravima koje smo pripremili - jedan o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja je prisiljena na udaju od strane svog oca i na odlazak iz roditeljske kuće, drugi, o pravu organizacije civilnog društva na mirni prosvjed na temu zagađenja i zaštite okoliša i policije koja molbu za prosvjed odbija sa objašnjenjem da je u isto vrijeme najavljen drugi događaj i treći igrokaz o pravima osoba osumnjičenih za teroristički napad odnosno granicama policijskog ispitivanja osumnjičenih za ova teška kaznena djela.
Učenici su pokazali ne samo iznimno veliki interes sa sudjelovanje u sva tri igrokaza, nego i za raspravu koja je uslijedila nakon svakog igrokaza.
Na kraju, učenici su nacrtali crteže na temu kako oni vide ljudska prava, a koji će biti izloženi na prigodnoj izložbi u holu OŠ dr. Jure Turića, tako da će se svi ostali učenici, ali i njihovi roditelji imati priliku uvjeriti se kako učenici dobro razumiju ovu složenu temu, ali i izražavaju stav kada se radi o osnovnim pojmovima pravde i nepravde koji čine samo srce ljudskih prava.

Sanja Puškarić Delač

image image


KnjigeDa se ne zaboravi!

image

Novinarska grupa


KnjigeSat povijesti iz Vukovara

Učenici i učitelji , i ove su godine, po deseti put sudjelovali u projekt Sat povijesti iz Vukovara - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ovogodišnja tema je: „Novinari u Domovinskom ratu – riječ i slika jači od tenkova“. Cilj ovoga projekta je jednim satom povijesti povezati skupine učenika osmih razreda diljem Lijepe Naše s ciljem sjećanja na slavne dane obrane Vukovara i Domovine Hrvatske. Učenici novinarske i povijesne grupe u multimedijalnom zapisu ostvarili su intervju sjećanje na Domovinski rat viđen očima ratnog izvjestitelja Krunoslava Prpića. Svoj uradak podijelili su s ostalim sudionicima videokonferencije. Na satu povijesti sudjelovali su učenici osmih razreda zajedno s ravnateljem Ivicom Radoševićem, učiteljima povijesti Antonijom Rosandić i Krešimirom Matijevićem, učiteljicom hrvatskog jezika Dragicom Uzelac, učiteljicom informatike Željkom Šikić te pedagoginjom Ankom Nikšić. Zahvaljujemo se našem sugovorniku gospodinu Krunoslavu Prpiću što se odazvao na naš poziv. Sjećanje na Vukovar nikako se ne smije zaboraviti i nadamo se da će uvijek ostati u našim mislima i srcima.

Novinarska grupa

Intervju s Krunoslavom Prpićem možete pogledati na Youtoube kanalu škole na linku:
Intervju s Krunoslavom Prpićem

image image


KnjigeDabar 2019.

Danas je održano Međunarodno natjecanje iz informatike Dabar 2019.. Sudjelovali su učenici 4. i 6. razreda. Učiteljica Željka Šikić pripremila je kabinet informatike. Dakako, učiteljica Vlatka Galac na početku je pročitala Etički kodeks te Izjavu bez koje samo natjecanje ne može započeti. Pošto je ovo već treće sudjelovanje na Dabru lakše smo se „ulogirali“ i krenuli sa zadacima .Male tehničke probleme riješila je naša učiteljica informatike. Atmosfera je bila vrlo ugodna i opuštena. Na kraju samog testa učenici i učiteljice odgovorili su na anketna pitanja. Za dobro obavljen posao odmah smo od Carneta dobili značke. Svi su bili sretni i zadovoljni.
Radujemo se ponovnom susretu s malim dabrićima!

Učiteljice: Vlatka Galac i Željka Šikić
           
image image


KnjigeBiskup Mile Bogović i profesor Božidar Petrač predstavili glagoljicu našim učenicima

U četvrtak, 7. studenog 2019. godine, povodom obilježavanja Mjeseca knjige, gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. sc. Mile Bogović i glavni urednik izdavačke kuće Alfa prof. Božidar Petrač održali su u našoj školi predavanje za učenike šestog razreda o temi „Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta“ s osvrtom na nedavno objavljenu knjigu biskupa Bogovića pod istim naslovom. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio im je domaćin i ravnatelj škole Ivica Radošević. Biskup Bogović prikazao je učenicima razvojni put glagoljice od njezinih početaka do prestanka uporabe u 20. stoljeću istaknuvši ulogu Like i Senja u tom procesu. Misal kneza Novaka Disislavića iz Ličke Ostrvice poslužio je kao predložak za tiskanje prve hrvatske inkunabule, Misala po zakonu rimskoga dvora 1483. godine. Iako se ne zna točno gdje je taj misal tiskan, sigurno je da su ga priredili lički popovi glagoljaši. Riječka metropolija je kolijevka glagoljice, pisma po kojem je hrvatski narod bio i ostao prepoznatljiv u cijelom svijetu, napose u Katoličkoj Crkvi. Ujedno je biskup Bogović predstavio učenicima najvažnija izdanja na glagoljici i ona koja govore o njoj. Profesor Petrač istaknuo je Bogovićevu tezu o postanku glagoljice koja odudara od općenito poznate ćirilometodske teorije i u kojoj Bogović tvrdi da tvorci glagoljice nisu Sveta braća Ćiril i Metoda, nego je ona nastala na tlu današnje Hrvatske prije djelovanja ove dvojice. Glagoljica je uvelike odredila hrvatski kulturni identitet jer je kod nas preživjela cijelo tisućljeće.

Franje Puškarić

image image


KnjigeeTwinning projekt - Znanstvenici (eTwinning project Scientists)

Deset učenika 6.a i 6.c razreda pod mentorstvom učiteljice Željke Šikić uključili su se u eTwinning projekt Znanstvenici (službeni naziv: Hayata yön verenler 2). Cilj projekta je da učenici upoznaju život i rad poznatih znanstvenika te da njihove životne priče i uspjeh budu nadahnuće učenicima. Projekt traje tijekom školske godine 2019./2020. te će se provoditi različite aktivnosti predstavljanja rada i života znanstvenika u školi i online pomoću web 2.0 alata. Sve zajedničke aktivnosti i suradnja s kolegama iz drugih zemalja odvijaju se u sigurnom okružju TwinSpace-a. Učenici su do sada osmislili i napravili logo i pano projekta te su posjetili Memorijalni centar Nikola Tesla gdje su prikupili osnovne informacije o životu i radu Nikole Tesle. Zahvaljujemo se ravnateljici Kolak i osoblju MC Nikola Tesla, Sanji i Ivani na odličnoj suradnji te ugodnom, poučnom i kvalitetnom druženju. Također, roditeljima učenika uključenih u projekt hvala na pomoći i odličnoj suradnji. 

Učiteljica Željka Šikić


-Ten students in grades 6.a and 6.c under the mentorship of teacher Željka Šikic joined the eTwinning project Scientists (official name: Hayata yön verenler 2). The aim of the project is to get students acquainted with the life and work of well-known scientists and to make their life stories and success an inspiration to students. The project runs throughout the 2019./2020. school year. There will be a various activities of presenting the work and life of scientists at school and online they will be carried out using web 2.0 tools. All joint activities and collaborations with colleagues from other countries take place in a secure TwinSpace environment. So far, the students have designed and made a panel of the project and visited Memorial center Nikola Tesla where they gathered basic information about Nikola Tesla’s life and work. We thank the director Kolak and the staff of MC Nikola Tesla, Sanja and Ivana for their excellent cooperation and pleasant, instructive and quality time we spend in Memorijal center. Also, thanks to the parents of the students involved in the project for their help and excellent cooperation.

Teacher Željka Šikić -


image image
image image


KnjigeZasadi drvo, ne budi panj: Za vikend se sadi 10.000 sadnica

Osnovna škola dr. Jure Turića kao Eko škola uključila se u akciju sadnje drveta „Zasadi drvo, ne budi panj“. Akcija je provedena 25. listopada 2019. u 10 sati u našem školskom vrtu gdje su učenici i učitelji posadili deset doniranih sadnica šljiva. Sadnji su nazočili ravnatelj škole Ivica Radošević, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević i koordinator ove akcije za Ličko- senjsku županiju gospodin Karlo Pavletić kao i predstavnici Grada i medija. U isto vrijeme akcija je provedena i u područnoj školi Lički Novi gdje je također zasađeno deset doniranih sadnica šljiva .
Građanska inicijativa pokrenuta je kako bi mjesta diljem Hrvatske zasadila što više stabala, ozelenili svoje sredine, te se borili protiv klimatskih promjena. Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” održava   se 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske, Hrvatske šume pripremile su više od deset tisuća sadnica.
Građanska inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena.
Cilj inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske zasade što više stabala kako bi pridonijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Koordinatorica Eko škole Antonija Rosandić

image image