Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeŠkolsko zvono

Školsko zvono

Ponovo je probudilo uspavane dječje misli. Zazvonilo je istim onim zvonom nakon višemjesečnog odmora.
Školska je zgrada opet oživjela, prepuna žamora i veselog dječjeg smijeha.
Zvono je zazvonilo 6. rujna u osam sati ujutro, označilo je početak nove školske avanture. Otvorilo je vrata škole već poznatim učenicima, i onim najmlađima, prvašićima, koji su hrabro kročili u njima nepoznat svijet školskih avantura.
Ravnatelj škole, Ivica Radošević uputio je pozdravni govor svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole. Učenike je ohrabrio i potaknuo na marljivost i učenje, a učiteljima povjerio dragocjenu zadaću da uz mnogo ljubavi i strpljenja prenose svoje znanje na učenike.
Za nove školske pobijede i uspjehe molio je i svećenik Mile Čančar u katedrali Navještenja blažene djevice Marije zajedno s učenicima i učiteljima OŠ dr. Jure Turića. 

Maja Jelušić


Riječ ravnatelja:

Dragi učenici i roditelji, poštovane kolegice i kolege!

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas na početku nove školske godine 2010./2011.
Nadam da ste se svi zajedno dobro odmorili, da ste proveli ugodne ljetne praznike i da se veselite ponovno sjesti u školske klupe.
Osobito mi je drago pozdraviti učenike prvih razreda koji su po prvi puta sjeli u školske klupe i koji će provesti idućih osam godina u ovoj školi. Nadam se da će vam to biti najljepših osam godina u cijelom životu! Naglašavam kako vam polaskom u školu ne završava igra.  Igra ne prestaje biti sastavni dio vaših dječjih života, ona samo dobiva drugačije značenje i u funkciji je učenja.
Vama roditeljima bih poručio da objasnite svojim prvašićima kakve ih obveze očekuju, ali da ne postavljate djeci nerealne ciljeve i od njih očekujete sve petice! Kao roditelji morate biti spremni prihvatiti i neke poteškoće i neuspjehe. Tada im trebate biti najveća podrška.
Mi djelatnici OŠ dr. Jure Turića ćemo se i ove godine truditi da svim učenicima dani u školi budu ugodni, opušteni, puni prijateljstava, zanimljivih sadržaja i odličnih rezultata. Ne želimo da vam škola bude teret i pritisak, želimo da svaki dan idete radosni u školu i iz škole!


KnjigePlan aktivnosti školske medicine

Zavod za javno zdravstvo županije Ličko-senjske poslao je Plan aktivnosti školske medicine našoj školi.
Prema Planu, tijekom 2010./2011. školske godine bit će izvršene slijedeće aktivnosti:
* sistematski pregled učenika V razreda u drugom polugodištu
* sistematski pregled učenika VIII razreda u prvom polugodištu
* kontrolni pregled vida, vida na boje, sluha, kralježnice i stopala (III, VI i VII razred), tijekom školske godine, prema dogovoru sa školom
* pregled djece za upis u prvi razred u školskoj godini 2011./2012. će se obavljati u vremenu od 01. 04. – 30. 06. 2011.  godine. Djeca koja zbog bolesti ne budu pregledana u tom razdoblju za upis u prvi razred, bit će pregledana po dogovoru do 31. 08. 2011. godine.
Cijepljenje učenika će se obaviti u vremenu od 08. 09. – 18. 12. 2010., a treća doza Hepatitis B od trećeg do šestog mjeseca 2011. godine.
O točnom datumu aktivnosti učenici će biti obaviješteni naknadno.
Učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu sudjelovati u određenoj aktivnosti u školi ili bi to sudjelovanje štetilo njihovom zdravlju, oslobađaju se privremeno ili trajno sudjelovanja u toj aktivnosti (čl. 68 Zakona o osnovnom školstvu). Učenici trebaju predati medicinsku dokumentaciju nastavniku dotičnog predmeta (npr. nastavniku tjelesno – zdravstvene kulture) koji trebaju kontaktirati školskog liječnika u odjelu Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Ličko – senjske županije.
Zavod je također pozvao učitelje, nastavnike, razrednike i roditelje na aktivno sudjelovanje u navedenim aktivnostima školske medicine.

Kalendar cijepljenja školske djece u osnovnoj školi

image

Učenici i roditelji dobit će obavijesti o vremenu aktivnosti te potrebnoj dokumentaciji.

Ova je obavijest također postavljena i u temi “Kutak za roditelje”.


KnjigeŠkolski kurikulum - priprema

Kurikulum podrazumijeva i uključuje opsežno planiranje, ustrojstvo i provjeravanje procesa rada i djelovanja s obzirom na odgovarajuće detaljne ciljeve, sadržajne elemente, ustrojstvo i kontrolu postignuća prema globalno postavljenim ciljevima i prema pretpostavkama za odvijanje procesa.
U školskoj realnosti kurikulum u sebi sadrži sve sadržaje, procese i aktivnosti koji imaju za cilj ostvarivanje ciljeva i zadataka obrazovanja na način da se promoviraju intelektualni, osobni, društveni i fizički razvoj djece/učenika. Uz službeni program, kurikulum sadrži aktivnosti i sadržaje koji se mogu smatrati neformalnim. To su sadržaji i aktivnosti po kojima se škola prepoznaje i koji su svojevrsni zaštitni znak njenog imidža.
Školski kurikulum utvrđuje dugoročni i kratkoročni plan i program rada škole kroz izbornu nastavu, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, dodatnu i dopunsku nastavu, te druge odgojno – obrazovne programe i projekte.
U izradi školskog kurikuluma stavljen je naglasak na specifičnosti škole i sredine
u kojoj škola djeluje. Pri tom se za polazište rada na sadržajima školskog kurikuluma uzimaju potrebe i interesi naših učenika, roditelja i lokalne zajednice. U planiranju aktivnosti vodimo se načelima individualizma, nepristranosti i transdisciplinarnosti. Bitne pretpostavke ostvarivanju ciljeva postavljenih u kurikulumu su: postojanje stručne kompetencije učitelja, kvalitetna suradnja na relaciji roditelji – škola, podrška i pomoć lokalne zajednice.

ravnatelj Ivica Radošević


Na linku ispod kolege mogu skinuti obrazac za kurikulum.
Obrazac popunjavaju nositelji određenih aktivnosti, programa i projekata (dopunska nastava, izborna nastava, projekt itd.).
Obrazac je napravljen u wordu, rubrike se mogu proširivati i potrebno ga je što detaljnije popuniti (obrazac može imati i više od jedne stranice).

Obrazac za kurikulum: Kurikulum.doc


KnjigeObavijest

Poštovani posjetitelji, na linkovima ispod možete vidjeti raspored učionica, raspored zvonjenja te jelovnik školske kuhinje za mjesec rujan:

Raspored učionica: Raspored_učionica.pdf
Raspored zvonjenja: Raspored_zvonjenja.pdf
Jelovnik školske kuhinje za mjesec rujan: Jelovnik_školske_kuhinje_za_mjesec_rujan.pdf
 


KnjigeObavijest – prvi dan škole

Prvi dan škole, 06. rujna 2010. godine, svi učenici od drugih do osmih razreda u školu trebaju doći u 8:00h u veliki hodnik kod glavnog ulaza škole gdje će ih dočekati njihovi razrednici.

Sveta misa počet će u 9:00h u katedrali Naviještenja Blažene Djevice Marije.

Učenici prvih razreda u školu trebaju doći u 10:00h u veliki hodnik kod glavnog ulaza škole gdje će se održati prigodni program.
Učenici prvih razreda nisu dužni prisustvovati sv. Misi.


KnjigeObavijest - osnovna glazbena škola

Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića koja obavlja djelatnost osnovnog umjetničkog školovanja – osnovna glazbena škola obavještava kako je raspisan natječaj za upis u prvi razred u školskoj 2010./11. godini.

Natječaj se raspisuje za slijedeće instrumente:

1. glasovir

Na natječaj se mogu javiti učenici drugih, trećih i četvrtih razreda osnovne škole.
Prijavljeni kandidati će polagati prijemni ispit 8. rujna u prostorijama škole odnosno u učionici glazbene kulture s početkom u 17:00 sati.


KnjigeOdluka o odabiru obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava

Na linku ispod nalazi se popis obveznih udžbenika za školsku godinu 2010./2011.

Obvezni_udzbenici_OS_dr._Jure_Turica.pdf


KnjigeUpis djece u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2010./11.

Datumi upisa: 
- 09. lipnja 2010. (srijeda)
- 10. lipnja 2010. (četvrtak)
- 11. lipnja 2010. (petak)

Vrijeme i mjesto upisa: od 8:00h do 13:00h u uredu defektologa.

Dokumentacija potrebna za upis:
- domovnica
- rodni list
- potvrda o pregledu djeteta
- JMBG
- OIB

Napomena:

* Roditelji čija djeca nisu obavila liječnički dio pregleda mogu doći i predbilježiti dijete za upis u našu školu, a potvrdu o pregledu djeteta će dostaviti naknadno.
* Roditelji koji su podnijeli zahtjev za prijevremeni upis djeteta u 1. razred osnovne škole mogu doći upisati dijete nakon što dobiju Rješenje Županijskog ureda za prosvjetu po kojem se odobrava zahtjev roditelja. 


KnjigeSvjetski dan zaštedite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Na svijetu postoji čak 100 milijuna vrsta, no broj ima se smanjuje, pa je tako danas više od 17 000 pred izumiranjem. Krčenje šuma, ugroženost životinjskog svijeta, onečišćenje voda, izlijevanje nafte u mora, isušivanje močvara, ispuštanje prekomjerne količine ispušnih plinova u atmosferu i brojne druge aktivnosti dovode do tog, da je naš planet opasno ugrožen, te da je potrebno nešto učiniti po tom pitanju.
Naša škola kao, eko škola, brine se za okoliš i za edukaciju učenika o ugroženosti okoliša.


KnjigeDodjela priznanja državnim prvacima

U subotu, 05. lipnja 2010. godine u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je dodjela priznanja i Oskara znanja učenicima osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima te zahvalnice njihovim mentorima. Priznanja i Oskare su uručili Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje i Vesna Hrvoj Šic, ravnateljica Uprave za srednje obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Oskarom znanja nagrađeno je 195 učenika pobjednika državnih natjecanja u školskoj godini 2009./2010., a zahvalnice je dobilo 158 njihovih mentora. Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u protekloj školskoj godini organizirala je i provela natjecanja i smotre učenika osnovnih i srednjih škola u 36 kategorija.