Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDabar 2019.

Danas je održano Međunarodno natjecanje iz informatike Dabar 2019.. Sudjelovali su učenici 4. i 6. razreda. Učiteljica Željka Šikić pripremila je kabinet informatike. Dakako, učiteljica Vlatka Galac na početku je pročitala Etički kodeks te Izjavu bez koje samo natjecanje ne može započeti. Pošto je ovo već treće sudjelovanje na Dabru lakše smo se „ulogirali“ i krenuli sa zadacima .Male tehničke probleme riješila je naša učiteljica informatike. Atmosfera je bila vrlo ugodna i opuštena. Na kraju samog testa učenici i učiteljice odgovorili su na anketna pitanja. Za dobro obavljen posao odmah smo od Carneta dobili značke. Svi su bili sretni i zadovoljni.
Radujemo se ponovnom susretu s malim dabrićima!

Učiteljice: Vlatka Galac i Željka Šikić
           
image image


KnjigeBiskup Mile Bogović i profesor Božidar Petrač predstavili glagoljicu našim učenicima

U četvrtak, 7. studenog 2019. godine, povodom obilježavanja Mjeseca knjige, gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. sc. Mile Bogović i glavni urednik izdavačke kuće Alfa prof. Božidar Petrač održali su u našoj školi predavanje za učenike šestog razreda o temi „Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta“ s osvrtom na nedavno objavljenu knjigu biskupa Bogovića pod istim naslovom. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio im je domaćin i ravnatelj škole Ivica Radošević. Biskup Bogović prikazao je učenicima razvojni put glagoljice od njezinih početaka do prestanka uporabe u 20. stoljeću istaknuvši ulogu Like i Senja u tom procesu. Misal kneza Novaka Disislavića iz Ličke Ostrvice poslužio je kao predložak za tiskanje prve hrvatske inkunabule, Misala po zakonu rimskoga dvora 1483. godine. Iako se ne zna točno gdje je taj misal tiskan, sigurno je da su ga priredili lički popovi glagoljaši. Riječka metropolija je kolijevka glagoljice, pisma po kojem je hrvatski narod bio i ostao prepoznatljiv u cijelom svijetu, napose u Katoličkoj Crkvi. Ujedno je biskup Bogović predstavio učenicima najvažnija izdanja na glagoljici i ona koja govore o njoj. Profesor Petrač istaknuo je Bogovićevu tezu o postanku glagoljice koja odudara od općenito poznate ćirilometodske teorije i u kojoj Bogović tvrdi da tvorci glagoljice nisu Sveta braća Ćiril i Metoda, nego je ona nastala na tlu današnje Hrvatske prije djelovanja ove dvojice. Glagoljica je uvelike odredila hrvatski kulturni identitet jer je kod nas preživjela cijelo tisućljeće.

Franje Puškarić

image image


KnjigeeTwinning projekt - Znanstvenici (eTwinning project Scientists)

Deset učenika 6.a i 6.c razreda pod mentorstvom učiteljice Željke Šikić uključili su se u eTwinning projekt Znanstvenici (službeni naziv: Hayata yön verenler 2). Cilj projekta je da učenici upoznaju život i rad poznatih znanstvenika te da njihove životne priče i uspjeh budu nadahnuće učenicima. Projekt traje tijekom školske godine 2019./2020. te će se provoditi različite aktivnosti predstavljanja rada i života znanstvenika u školi i online pomoću web 2.0 alata. Sve zajedničke aktivnosti i suradnja s kolegama iz drugih zemalja odvijaju se u sigurnom okružju TwinSpace-a. Učenici su do sada osmislili i napravili logo i pano projekta te su posjetili Memorijalni centar Nikola Tesla gdje su prikupili osnovne informacije o životu i radu Nikole Tesle. Zahvaljujemo se ravnateljici Kolak i osoblju MC Nikola Tesla, Sanji i Ivani na odličnoj suradnji te ugodnom, poučnom i kvalitetnom druženju. Također, roditeljima učenika uključenih u projekt hvala na pomoći i odličnoj suradnji. 

Učiteljica Željka Šikić


-Ten students in grades 6.a and 6.c under the mentorship of teacher Željka Šikic joined the eTwinning project Scientists (official name: Hayata yön verenler 2). The aim of the project is to get students acquainted with the life and work of well-known scientists and to make their life stories and success an inspiration to students. The project runs throughout the 2019./2020. school year. There will be a various activities of presenting the work and life of scientists at school and online they will be carried out using web 2.0 tools. All joint activities and collaborations with colleagues from other countries take place in a secure TwinSpace environment. So far, the students have designed and made a panel of the project and visited Memorial center Nikola Tesla where they gathered basic information about Nikola Tesla’s life and work. We thank the director Kolak and the staff of MC Nikola Tesla, Sanja and Ivana for their excellent cooperation and pleasant, instructive and quality time we spend in Memorijal center. Also, thanks to the parents of the students involved in the project for their help and excellent cooperation.

Teacher Željka Šikić -


image image
image image


KnjigeZasadi drvo, ne budi panj: Za vikend se sadi 10.000 sadnica

Osnovna škola dr. Jure Turića kao Eko škola uključila se u akciju sadnje drveta „Zasadi drvo, ne budi panj“. Akcija je provedena 25. listopada 2019. u 10 sati u našem školskom vrtu gdje su učenici i učitelji posadili deset doniranih sadnica šljiva. Sadnji su nazočili ravnatelj škole Ivica Radošević, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević i koordinator ove akcije za Ličko- senjsku županiju gospodin Karlo Pavletić kao i predstavnici Grada i medija. U isto vrijeme akcija je provedena i u područnoj školi Lički Novi gdje je također zasađeno deset doniranih sadnica šljiva .
Građanska inicijativa pokrenuta je kako bi mjesta diljem Hrvatske zasadila što više stabala, ozelenili svoje sredine, te se borili protiv klimatskih promjena. Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” održava   se 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske, Hrvatske šume pripremile su više od deset tisuća sadnica.
Građanska inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena.
Cilj inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske zasade što više stabala kako bi pridonijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Koordinatorica Eko škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeGospićki vjeroučenici podržali inicijativu „Milijun djece moli zajedno“

Inicijativa „Milijun djece moli zajedno“ koju je pokrenulo Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava Crkva u potrebi i ove godine održana je u Hrvatskoj, kao i u drugim državama, 18. listopada. Sudjelovanjem u ovoj inicijativi djeca uče molitvu krunice, odgaja ih se za sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, za mirotvornost, solidarnost i katolicitet Crkve i povezuje ih se s vršnjacima koji u svijetu mole na istu nakanu. Budući da na dan održavanja inicijative na svjetskoj razini u našoj školi nije bilo nastave zbog cirkularnog štrajka, naša škola vodeći se misli da se može moliti bilo kada i bilo gdje, podržala je ovu inicijativu tjedan kasnije, 25. listopada. Budući da je papa Franjo ovogodišnji listopad proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom, vjeroučenici Područne škole Lički Novi s vjeroučiteljem Franjom Puškarićem i učiteljicom Anom Ivanetić nacrtali su deseticu misijske krunice i obojali je s pet boja koje simboliziraju kontinente gdje se provode misije. Zelena boja predstavlja Afriku, crvena Ameriku, bijela Europu, plava Oceaniju i žuta Aziju. U 9 sati zajednički su izmolili deseticu krunice (prvo otajstvo svjetla) i fotografirali se. U 12 sati ista inicijativa održana je u matičnoj Osnovnoj školi dr. Jure Turića Gospić. Podržali su je učenici prvog, drugog, četvrtog i osmog razreda pod vodstvom vjeroučitelja Mirele Miočević, Jelene Majer, Leonarde Ružičke i Franje Puškarića. U holu škole zajednički su izmolili deseticu krunice (prvo otajstvo svjetla), a potom ispred škole s krugovima u bojama složili veliku misijsku krunicu i fotografirali se s vjeroučiteljima i ravnateljem škole Ivicom Radoševićem.

Vjeroučitelji


image image


KnjigeUčenička zadruga “Vodarica Marta” posadila luk

Dana 23. listopada 2019. članovi Učeničke zadruge „ Vodarica Marta“ su posadili luk na oranici u Ličkom Novom. Oranicu su nam pripremili domar Pajo Lisac i roditelj Nikica Prajdić. Učenici, učiteljice i učitelji dobili su upute mentora te je krenula sadnja. Kad je sadnja završila luk smo prekrili stajskim gnojivom. Svi su bili sretni i zadovoljni i krenuli kućama s nadom da će biti dobar urod.

Vlatka Galac i Ana Ivanetić

image image


KnjigeDan jabuka u PŠ Lički Novi

Dana 22. listopada 2019. godine obilježili smo Dan jabuka. Cilj nam je bio osvijestiti učenike koliko su jabuke važne u svakodnevnoj prehrani. Tako smo kroz integrirani radni dan proveli razne aktivnosti vezane uz jabuke.
Uz kolače izrađivali smo razne figure od jabuka i jesenskih plodova, čitali pjesme, bojali i brojili jabuke, nosili jabuku u žlici te plesali s jabukom na čelu. Roditelji su i ove godine pokazali odličnu suradnju i kreativnost.

Ana Ivanetić

image image

 


KnjigeDan jabuka

U utorak 22.listopada učenici 2.razreda OŠ dr.Jure Turića obilježili su Dan jabuka. Pored mnoštva plodova koje nam daruje rujna jesen u vrtu,voćnjaku i vinogradu učenici su proučavali jabuku-kraljicu voća te tražili odgovore na pitanja: Zbog čega je čuvar zdravlja? Koje su to vrste/sorte jabuka? Što sve možemo dobiti od jabuka? Likovnim radovima ukrasili su učionice. Mali festival proizvoda od jabuka potpomogle su vrijedne majke,bake i tete koje su ispekle slastice i time razveselile brojnu dječicu.

Učiteljica: Lidija Štimac
Novinarska grupa

image image


KnjigeOdržana početna konferencija projekta „Mladi za održivi razvoj Like“

Klaster Lika Destination već treću godinu radi na promociji turističke destinacije Lika, umrežavanju turističkih subjekata, kao i na kontinuiranim edukacijama lokalnog stanovništva o potencijalima destinacije i održivog razvoja turizma. Projektom „Mladi za održivi razvoj Like“ napravljen je iskorak te su u svoje aktivnosti uključili i djecu kojoj će se projektnim aktivnostima, na njima primjeren način, približiti principi održivog razvoja.
Projekt je to, koji je sufinanciran sredstvima Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz poziv “Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije” kojeg Klaster kao nositelj provodi u partnerstvu s Osnovnom školom dr. Jure Turića i Srednjom školom Plitvička jezera Društvom „Naša djeca“ grada Gospića i Ličkom ekološkom akcijom.

image image
image  image

Prilog: Vlatka Galac


Knjige17. Festival dječjeg folklora Hrvatske

Folklorna skupina Degenija sudjelovala je na 17. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koji se održao 19. listopada 2019. u Kutini. Skupina je nastupala kao jedna od sedamnaest folklornih skupina iz svih krajeva Lijepe naše. Mladi su folkloraši još jednom uspješno pokazali tradicijske vrijednosti svoga zavičaja kroz tradicionalne narodne nošnje, pjesme i plesove Like.

Voditeljica: Antonija Rosandić

image image