Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeTeenCAP radionice

Tijekom svibnja i početkom lipnja u našoj školi održavat će se radionice Teen CAP-a za sve sedme razrede. Radionice se održavaju u suradnji s Društvom „Naša djeca“ grada Gospića. Članovi i volonteri DND-a Gospić su u studenom prošle godine završili edukaciju za Teen CAP pomagače, koju je organizirala Udruga „Korak po korak“ iz Zagreba, uz financijsku potporu Grada Gospića i Ličko-senjske županije.
CAP programu primarni je cilj prevencija nasilja nad i među djecom i mladima. Osim primarnog cilja prevencije, radionice CAP programa žele educirati djecu i adolescente kako da na vrijeme prepoznaju potencijalno opasne situacije u kojim mogu biti ugrožena njihova tri najbitnija prava; da budu sigurni, jaki i slobodni, žele ih educirati kako reagirati i kako se odnositi prema situacijama koje predstavljaju moguću prijetnju.
Uključuje djecu od vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske dobi te djecu s posebnim potrebama, ali i roditelje, učitelje i stručnjake koji rade s djecom i mladima. U CAP programu sudjeluje više od dva milijuna djece, roditelja i učitelja diljem svijeta, a projektu se pridružila se Hrvatska, pa tako i naša škola, učenici, učitelji i roditelji iz naše sredine. Program je verificiran od strane Ministarstva obrazovanja, kao i Agencije za odgoj i obrazovanje. Trenutno se u našoj školi moglo vidjeti i čuti više o Osnovnom CAP—u, kojeg učiteljice Vlatka Galac, Josipa Svetić Pavelić, Šejla Kolatahi i Ana Marija Asić već treću godinu za redom održavaju za učenike drugih razreda.
Teen CAP je odgovor na nasilje u životima adoloescenata, za cilj ima povećati informiranost zajednice o problemu nasilja nad i među mladima, pružiti im znanja i vještine za postupanja u opasnim situacijama, mijenjati osnovne stavove koji leže u pozadini nasilništva i educirati ih još više kako bi se smanjila njihova ranjivost.
Uz radionice za sedme razrede, koje će trajati tri dana po jedan školski sat, održati će se roditeljski sastanak sa svim roditeljima 7. razreda i educirati osoblje škole na Sjednici učiteljskog vijeća.
Teen CAP timove čine; Tamara Lujić, Sanja Puškarić Delač, Hana Štimac, Đurđica Luketić, Eni Šafar, Josip Durdov, Ana Ivanetić, Ana Nikšić, Ines Palata i Tamara Drašković.

Sanja Puškarić Delač, predsjednica DND-a Gospić

image


KnjigeProjekt „100 ljudi, 100 ćudi“

U sklopu projekta Saveza DND-a Hrvatske pod nazivom “Sto ljudi sto ćudi”, kojima je partner i naša OŠ dr. Jure Turića, a DND Gospić suradnik 10. i 11. veljače 2017. godine održana je edukacija za mentore/voditelje radionica. Edukacija se održavala u Zagrebu, s ciljem prevencije nasilja, predrasuda i tolerancije prema različitostima. Edukaciju su prošle učiteljica razredne nastave Ana Nikšić, učiteljica informatike Željka Šikić, pedagoginja Anka Nikšić, predsjednica DND-a Gospić Sanja Puškarić Delač i tajnica Tamara Lujić.
Radionice se provode s učenicima četvrtih i sedmih razreda tijekom mjeseca svibnja. U goste će nam krajem svibnja doći i predstavnici Saveza DND-a Hrvatska, zajedno sa novinarima, te prisustvovati jednoj od radionica s učenicima.

Sanja Puškarić Delač, predsjednica DND-a Gospić

image image
image image


KnjigeNajbolje idejno rješenje

27.4. 2017. u Kulturno Informativnom Centru u Gospiću prezentiran je projekt Zaštita sira lički škripavac i znaka tog projekta. Projekt zaštite pokrenuli su LAG Lika i Udruga malih sirara „LIČKI ŠKRIPAVAC“. Na natječaj su pristigla 44 idejna rješenja. Radna skupina odabrala je rad Ane Mataije( 8.c), učenice naše škole, OŠ dr. Jure Turića ,kao najbolji. Ana je dobila prigodnu nagradu i Zahvalnicu.  Zahvalnice su dodijeljene i drugim školama koje su sudjelovale u natječaju.
Novinarska grupa

image


KnjigeFestival znanosti - Svevremenost basne

Danas je za učenike nižih razreda na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću održana radionica na temu: „Svevremenost basne“. Ovoj značajnoj manifestaciji prisustvovali su učenici 1. i 3. razreda sa svojim učiteljicama i učiteljima pripravnicima.
Studenti 3. i 4. godine pripremili su lutkarske predstave na temu najpoznatijih basni. Vrlo kreativno izrađene lutke životinja i pozornica čiju autentičnost pojačavaju zvukovi, zaokupirala je dječju pažnju. Basne: Lav i miš, Dvije koze, Zec i kornjača ostavile su dojam na prvašiće.
Učenici su odgovarali na sva postavljena pitanja, a najviše uzbuđenja izazvala je omiljena igra:
„Pronađi par“. Studentice su zatim podijelile bojice i papir, nakon čega su djeca nacrtala svoj omiljeni lik.
Svevremenost i suvremenost basni je opravdana, ona je za sve generacije.
Zahvaljujemo studentima 3. i 4. godine i mentoricama: doc.dr.sc. Vesni Grahovac - Pražić i doc.dr.sc. Sanji Vrcić – Mataija na srdačnom dočeku i ugodnom druženju.

Učiteljice: Vlatka Galac i Dragica Uzelac
Novinarska grupa

image image
image image


KnjigeNoć knjige u knjižnici

Jučer je održana Noć knjige u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić. Sudionici događaja bili su učenici i učitelji OŠ dr. Jure Turića, Gospić. Ovogodišnja tema Noći knjige bila je Vesna Parun. Učenici su čitali, krasnoslovili i scenski uprizorili jedan mali dio stvaralaštva Vesne Parun, naše najpoznatije i po mnogima, najbolje hrvatske pjesnikinje. Veliko hvala našim učenicima: Ivi Rukavini, Marinu Iliću, Matei Asić, Anamari Jurčić, Eriki i Steli Prpić, Niki Radošević, Božidaru Aliću, Niki Tomičić i Lani Starčević koji su svojim nastupima oduševili publiku. Hvala i našoj gošći, učenici Naomi Ojurović Čačić koja je izvela pjesmu Vesne ParunTi koja imaš ruke nevinije od mojih s kojom je ove godine nastupala na Državnom natjecanju LiDraNo. Hvala i učenici Ani Starčević koja je svoju ljubav prema Vesni Parun iskazala likovnim radovima te tako uljepšala našu pozornicu. Izvrsna je bila i prezentacija učenice Paule Matanović o životu i djelu Vesne Parun. Nadamo se da ćemo i iduće godine ponovno razveseliti i uljepšati večer našim dragim gostima, roditeljima, učenicima i učiteljima.
Učiteljice: Đ. Luketić, prof. i D. Lukac, prof.
Novinarska grupa

image image
image image


KnjigeTerenska nastava

Osmaši naše škole danas su nastavni dan proveli u Smiljanu. Jutros su se, u pratnji svojih razrednika te učitelja fizike, uputili u Memorijalni centar Nikola Tesla. Ispred kompleksa dočekale su ih srdačne voditeljice i uputile ih prema Teslinoj rodnoj kući, laboratoriju i prostoriji u kojoj su učenici imali priliku vidjeti i čuti što su znanstvenici rekli o Tesli. Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje i uživali u razgledavanju muzejskoga postava. Da su samo bezbrižna i razigrana djeca, potvrdili su nam igrajući se i zabavljajući na dječjem igralištu. Nakon zajedničkoga fotografiranja i lijepo provedenog prijepodneva uputili smo se prema Gospiću.

Novinarska grupa

image image
image image


KnjigeRaspored pregleda djece prije upisa u prvi razred u šk. god. 2017./18., dopuna

Klikom na link možete otvoriti najnoviji raspored pregleda djece prije upisa u prvi razred u šk. god. 2017./18.
Raspored_pregleda_djece_2017.18_.,_dopuna_.docx


KnjigeProljetni radovi u urbanom vrtu

Početak proljeća donio nam je toplije i sunčane dane. Učenici naše škole okupljeni u grupu Mali vrtlari pod vodstvom učiteljica Lidije i Vlatke počeli su s radovima u urbanom vrtu pokraj škole. Vrijedni učenici i učiteljice brinu se o biljkama u vrtu te urednosti i čistoći prostora skupljajući smeće, sadeći nove biljke te pokušavajući donekle sanirati elemente u vrtu koji su na žalost uništeni.
Osim Malih vrtlara u vrtu su biljke sadili i učenici pod nastavom prirode kojima je nastavnik Dalibor u okviru izvanučionične nastave objasnio postupak sadnje.
Učenici se rado okupljaju u vrtu te uz savjete voditelja uče kako se brinuti o bilju zasađenom u vrtu i kako očuvati svoj okoliš. Osim što aktivno doprinose ljepšem i očuvanijem okolišu učenici borave na svježem zraku te usvajaju nova znanja i vještine.
Ovim putem također molimo posjetitelje urbanog vrta da poštuju dječje vrijedne ruke i njihov trud te im ne odmažu već da odlažu smeće u koševe, a elemente vrta neka čuvaju i ne trgaju te tako daju novim generacijama pozitivan primjer.

nastavnica Željka Šikić

image image


KnjigeFestival slavne povijesti Ličke pukovnije

Danas je u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću održan prvi Festival slavne povijesti Ličke pukovnije. Na znanstveno popularan način znanstvenici s Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba upoznali su nas gdje su i kako ratovali Ličani te na koji su način promijenili način ratovanja o čemu je govorio dr. Buczinsky.  Kakvu je karijeru u krajiškom povojačenom društvu mogla ostvariti žena, upoznao nas je Vedran Klaužer govoreći o babicama kao dijelu policijskog odjela vojne uprave u krajini. Na kraju vrlo zanimljivih i s pažnjom praćenih predavanja Juraj Balić upoznao nas je s prikazima krajišnika u stranim novinama i putopisima 18. stoljeća.
Nakon predavanja zainteresirani su mogli sudjelovati u iznimno dobro posjećenoj radionici njemačke paleografije gdje su se na izvornim njemačkim popisima mogli upoznati sa svim teškoćama, ali i čarima otkrivanja povijesti.
I konačno na kraju sve danas naučeno provjeriti u vrlo zanimljivom i dinamičnom povijesnom kvizu koji je od natjecatelja tražio pozorno praćenje današnjeg festivala, ali i vješte ruke za punjenje puške.

Krešimir Matijević, prof.
Novinarska grupa

image image


Knjige”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije”

”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije” organiziraju Hrvatski institut za povijest iz Zagreba i OŠ dr. Jure Turića iz Gospića, a održat će se u petak 17. ožujka 2017. s početkom u 11.00 sati u predvorju škole.
Pozivamo sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.


Klikom na link možete vidjeti program za ”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije”:
Program ”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije”

image