Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeBožićna priredba

Danas su učenici, djelatnici škole, roditelji i mnogobrojni gosti proslavili kraj prvoga polugodišta. Veselom i svečanom priredbom dočarali su draž Božića, mir i blagostanje među ljudima. Ravnatelj Ivica Radošević pozdravio je sve prisutne i uputio riječi dobrodošlice. Čestitao je učenicima na postignutim rezultatima u radu, zahvalio učiteljima na trudu i zalaganju, a roditeljima na dobroj suradnji. Svima je uputio pregršt dobrih želja za Božić te zaželio sretnu i uspješnu novu 2018. godinu. Svojim su nas nastupima razveselili učenici od prvog do osmog razreda koji su se marljivo i vrijedno pripremali, za ovaj trenutak, pjesmom,plesom i recitacijom.  Uživali smo u svemu što su nam priredili. Hvala našim učiteljima i učiteljicama razredne i predmetne nastave koji su marljivo pripremali svoje učenike i prepoznali talent svakog od njih. Zahvala i našim ovogodišnjim voditeljicama i organizatoricama konferanse.
Čestit Božić i sretna nova 2018. godina!

Učiteljice: Lidija Štimac i Dragica Uzelac
Novinarska grupa


image image


KnjigeBožićni koncert učenika Osnovne glazbene škole

U utorak, 12.12.2017. godine, u Pučkom otvorenom učilištu „dr. Ante Starčević“ u Gospiću, održan je božićni koncert učenika Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi dr. Jure Turića. Uz nastup učenika svih uzrasta na klaviru, gitari i harmonici te dva gitarska dua koji su izvodili skladbe iz klasične glazbene literature, nastupio je i zbor OGŠ sa solisticama Sanjom Ivšinović i Ivom Rukavina uz instrumentalnu pratnju učitelja Andreja Karića, Davida Grdića i Branka Nikolića sa skladbama O, holy night i Jingle bells. Uz voditeljsku palicu Ljubice Ilievske Radošević i prigodnu scenografiju učiteljice Šejle Kolatahi, mnogobrojna publika u punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta uživala je u muziciranju novih naraštaja mladih glazbenika.

Učitelj Branko Nikolić

image image


KnjigeVečer matematike

U četvrtak, 7. prosinca 2017. godine, treću godinu za redom u našoj školi proveden je Projekt matematički znanstveni izazovi: „Večer matematike“.
Ovaj se projekt u cijeloj Hrvatskoj održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva, a s ciljem približavanja matematike učenicima na zabavan i zanimljiv način.

Prije samog početka ravnatelj Ivica Radošević je pozdravio sve sudionike te im zaželio ugodno druženje i zabavu i pri tome izrazio zadovoljstvo zbog sve većeg odaziva učenika.
U raznim radionicama, pripremljenim prema uzrastima učenika, sudjelovalo je 128 učenika razredne nastave koji su došli uz pratnju svojih roditelja i 82 učenika predmetne nastave.
Pripremljeno je niz matematičkih aktivnosti u kojima su učenici pokazivali svoje vještine računanja i logičkog zaključivanja.
Kroz radionice učenike su vodili učitelji RN, pripravnici, asistenti i učitelji matematike.
U organizaciji i provedbi nekih radionica u predmetnoj nastavi sudjelovala je profesorica matematike iz OŠ dr. Franje Tuđmana s dvije učenice osmog razreda te učiteljica RN iz OŠ dr. Ante Starčevića Klanac Pazarište s jednom učenicom osmog razreda,  tako da je sve uz druženje i zabavu teklo opušteno i glatko.
Sudjelovanje u zanimljivim aktivnostima često otkriva zaboravljenu zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što je matematika i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme svakodnevno svi rješavamo iako toga nismo svjesni.

Aktiv matematike i RN
Novinarska grupa

image image


KnjigePriča o ”Otpadiću”

Našoj školi, kao Eko-školi ponuđena je i organizirana edukativna predstava ekološkog sadržaja za učenike prvih razreda. Predstavu je organizirala marketinška agencija u ime tvrtke Eko d.o.o. iz Zadra, tvrtke za gospodarenje otpadom Zadarske županije kojoj je jedna od aktivnosti osvještavanje stanovnika o važnosti očuvanja i brige za okoliš.
Predstava je održana u petak 27.10.2017.u predvorju naše škole. Glumica Tamara Šoletić ispričala je učenicima priču o lutku Otpadiću koji je oblikovan i sastavljen od otpada. Učenici su aktivno sudjelovali u predstavi te su pokazali izuzetno poznavanje načina odlaganja otpada. Na kraju je lutak Otpadić otpjevao pjesmu o svojim avanturama te su zajedno prokomentirali što učenici misle o važnosti očuvanja okoliša, gdje su učenici također pokazali visoku razinu osviještenosti.
Osim glumice, na predstavi su nazočili predstavnici tvrtke Eko d.o.o. te predstavnici marketinške agencije.

Koordinatorica Eko škole Antonija Rosandić


image image
image image
image


KnjigeDan jabuka u PŠ Lički Novi

Dana 20. listopada obilježili smo Dan jabuka.
Cilj mi je bio osvijestiti učenike koliko su jabuke važne u svakodnevnoj prehrani jer kako kaže poslovica: “Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van.”
Tako smo kroz integrirani dan proveli razne aktivnosti: čitali pjesme, pjevali, imali izložbu radova od jabuka i ostalih jesenskih plodova, izradili plakat o vrstama jabuka i igrali igre ” Nosim jabuku u žlici” i “Ples s jabukom na čelu.”
Isto tako smo se častili našim eko- jabukama iz voćnjaka i pili domaći sok od jabuke.
Ovaj dan smo završili s pjesmom i plesom i bilo nam je jako lijepo!

Učiteljica: Ana Ivanetić
Novinarska grupa


image image


KnjigeDani kuha – dani zahvalnosti za plodove zemlje 2017.

Naša je Eko- škola sudjelovala na Svehrvatskoj smotri dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koja se ove godine održala 15.listopada 2017. u Malinskoj na otoku Krku.
Uz krušne proizvode posebno smo ponosno predstavili naš eko krumpir i sok od bazge radove naših malih zadrugara.
Tradiciju našeg kraja dostojno su predstavile učenice Sanja, Antea i Anamari noseći tradicionalne ličke nošnje.

Antonija Rosandić, koordinatorica Eko-škole

image image


KnjigeDani kruha

I naša je škola danas svečano obilježila Dane kruha. U holu škole izloženo je mnoštvo krušnih proizvoda što su ih za ovu prigodu pripremile mame, bake, ali i sami učenici. Vjeroučitelj Franje Puškarić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim vrijednim mamama i bakama na fino pripremljenim kruhovima, kolačima i drugim slasticama. Uz prigodan glazbeni program školskog zbora sve proizvode i one koji će ih blagovati blagoslovio je župnik vlč. Mario Vazgeč.  Učenici i djelatnici škole sudjelovat će u nedjelju u Malinskoj na otoku Krku na državnoj smotri Dana kruha.
Novinarska grupa

image image


KnjigeMeđunarodni dan pješačenja

Eko-škola je danas, 13. listopada 2017. obilježila Međunarodni dan
pješačenja koji se obilježava 15. listopada pješačenjem od škole do Parka prirode Velebit u Kaniškoj ulici.
Učenici razredne i predmetne nastave u pratnji učiteljica krenuli su ispred škole u 14.30h pješice do Parka prirode Velebit.
U Parku su nas dočekali djelatnici HGSS-a i Službe 112 koji su nam otvoriti vrata svojih
prostorija i predstavili svoje djelatnosti. Učenici su velikim interesom slušali izlaganja djelatnika HGSS-a i DUZS-a. Nakon izlaganja učenici su mogli pogledati uređaje i ostali pribor kojim se koriste djelatnici ovih službi. Nakon druženja s djelatnicima HGSS-a i DUZS-a vratili smo se pješice pred školu.

Koordinatorica Eko-škole: Antonija Rosandić

image image


KnjigeZapočele aktivnosti projekta „Korak prema jednakosti“

image

U školskoj godini 2017./18. kroz projekt „Korak prema jednakosti“ zaposleno je 11 pomoćnika u nastavi koji će pružati pomoć u radu učenicima s teškoćama, koji zadovoljavaju kriterije Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pomoćnici su sa školama potpisali ugovore o radu. Kako bi pomoćnici mogli učenicima pružati kvalitetnu podršku, za 5 pomoćnika koji do sada nisu prošli osposobljavanje za rad s učenicima s teškoćama, 06. i 07. rujna 2017. godine organizirana je edukacija na kojoj su pomoćnici osposobljeni za rad s učenicima s teškoćama, čime su stvoreni preduvjeti za kvalitetan rad i poboljšanje obrazovnih postignuća učenika s teškoćama u ovoj školskoj godini. 
Nositelj projekta je Grad Gospić, a partneri na projektu su osnovne škole OŠ dr. Jure Turića, OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik i OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac. Projektom „Korak prema jednakosti“ osigurana su sredstva za rad pomoćnika u nastavi za sljedeće četiri godine. Projekt je ukupne vrijednosti 2.899.315,20, te Europska unija iz Europskog socijalnog Fonda financira 91,99 % ukupnih troškova, odnosno 2.667.000,00 kn, dok je udio sufinanciranja Grada 8,01%, odnosno 232.315,20 kn.
Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i integracije u odgojno-obrazovne procese za 16 učenika s teškoćama s područja Gospića, osiguravanjem uvjeta za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

image


KnjigeSudionici Utrke mira u našoj školi

Danas su se trkačima Utrke mira pridružili i učenici naše škole te s ponosom i osmijehom na licu donijeli baklju pred školu.  Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači različitih nacionalnosti, vjere i boje kože, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Mnoge poznate ličnosti dale su podršku Utrci: Carl Lewis, koji je ujedno i glasnogovornik utrke, Papa Ivan Pavao II, Mihail Gorbačov, Majka Tereza, Muhammad Ali, Pele, Nelson Mandela, Paul Tergat, biskup Desmond Tutu… U školskom dvorištu ovaj trkaći tim iz različitih zemalja dočekali su ravnatelj škole Ivica Radošević, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša te učenici i učitelji. Nakon kratkog predaha trkača odigran je i kviz pogađanja iz koje je države sudionik koji je rekao nekoliko rečenica o sebi na jeziku zemlje iz koje dolazi. Učenici su pokazali zavidno poznavanje stranih jezika i s lakoćom imenovali zemlje iz kojih trkači dolaze. Trkači su nam zapjevali himnu utrke koju je prije 30 godina utemeljio Indijac Sre Chinmoy, a učenici su gostima izveli prigodan program dobrodošlice koji su pripremili zajedno sa svojim učiteljima. Sretni, što smo bili domaćini ove manifestacije, i dalje ćemo promicati različitosti, razumijevanje i strpljenje s ciljem širenja prijateljstva i mira.
Novinarska grupa