Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeProjekt ”U zagrljaju zdrave prehrane 2”

U tijeku je provedba projekta „U zagrljaju zdrave prehrane 2“ koji je Grad Gospić prijavio na Javni poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (šk. godina 2017./2018.)“, raspisan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a koji je usmjeren na ublažavanje najtežih oblika dječjeg siromaštva i to u vidu podjele hrane djeci u školama.
Cilj ovog projekta je kroz pružanje nefinancijske pomoći za 293 učenika iz socijalno ugroženih obitelji s područja Gospića, osiguravanjem besplatne prehrane doprinijeti povećanju kvalitete života te smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti djece.
Ukupna vrijednost projekta je 286.083,74 kn, i u 100% iznosu je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.
Partneri u projektu su Osnovna škola dr. Jure Turića, Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Osnovna škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac.
Kako bi se projekt što uspješnije proveo te kako bi zaista korisnici na koje je usmjeren Javni poziv i sudjelovali u projektu, škole su na početku školske godine 2017./2018. donijele Odluke o kriterijima za određivanje ciljnih skupina te je u skladu s kriterijima osigurana besplatna prehrana za 293 učenika u riziku od siromaštva s područja Gospića.

Voditelj projekta
Marko Bošnjak, mag. oec. 

image


KnjigeSadnja krumpira

Dana 2. svibnja 2018. godine u Brušanima je zasađen lički krumpir.  U svrhu poticanja praktičnih znanja, vođeni misijom Školskog kurikuluma „uzgoj ličkog krumpira“ i ove smo godine odlučili njegovati tradicijske vrijednosti i poučavati djecu o cijelom postupku nastanka ekološkog ličkog krumpira.
Nositelj aktivnosti je Osnovna škola dr. Jure Turića, odnosno Učenička zadruga „ Vodarica Marta“, područne škole Lički Novi, Smiljan, Brušane i Bilaj te Eko grupa matične škole ( 5. i 6. razredi).
U sadnji su sudjelovali učenici, učitelji, stručni suradnici i domari. Na površini od 1700 m2 učenici su vrijedno po redovima umetali krumpir, a zatim su ručno grabljicama, uz pomoć odraslih, zagrnuli redove.
Uz odličnu atmosferu zapjevala se i lička tradicionalna „Vila Velebita“, a krumpiri su brzo posađeni.
Zahvaljujemo svima koji su nam donirali sjemenski krumpir.  Posebne zahvale ravnatelju Ivici Radoševiću koji nam svake godine omogući zakusku nakon dobro odrađenog posla.
Radnu atmosferu pogledajte u galeriji slika.
Zahvaljujemo učiteljici Željki Šikić koja nas svake godine prati objektivom kamere…

Učiteljice: Debora Lukac i Ana Ivanetić
Novinarska grupa
image image
image image


KnjigeUpoznaj Zemlju - zaviri u mikoroskop

Učenici su nastavu geografije doživjeli kroz geološke radionice gdje su uz članove Hrvatskog geološkog društva upoznali geološku prošlost Zemlje, fosile amonita, trilobita, zuba mamuta i morskog psa. Veselo i radoznali je bilo i na mikrofosilnim uzorcima gdje su na mikroskopu promatrali fosile foraminifera i kuhinjsku sol. Cilj projekta je popularizacija geologije, širenje geološkog znanja, razvijanje interesa koji je u našoj školi bio pun pogodak. Najbolji dokaz uspješne radionice su radoznala lica učenika, istraživanje i opipavanje stijena i mnoštvo znatiželjnih pitanja.

Ana Mesić, prof.

image image


KnjigeNoć knjige

Učenici i učitelji OŠ dr. Jure Turića jučer su obilježili Noć knjige, manifestaciju kojom se potiče čitanje te razgovor o važnosti i statusu knjige u suvremenom društvu. Tema ovogodišnje Noći knjige bio je naš sugrađanin, učitelj, pjesnik i ponos – Grga Rupčić. Učenici su čitali dijelove Grgine biografije, pjesme zavičajne, domoljubne i misaone tematike. Prikazali su Grgu kao velikog zaljubljenika u rodni kraj, pjesnika Velebita, Rastoke i Gospića, učitelja-pjesnika i prosvjetitelja. Veliko hvala našim učenicima: Dariji Radulović, Pavi Starčeviću, Ivi Špoljarić, Maji Pavičić, Niki Krpan, Marini Jovanović, Marti Pavelić, Karli i Niki Savatović, Ivoni Romac, Lei Stilinović, Mariji Jerković, Franki Blažević, Neveni Eregi, Minei Krišto, Lani Starčević i Ani Antonović. Hvala i svima onima koji su svojim dolaskom podržali ovu manifestaciju.

Učiteljice: Anita Borovac, prof. i Mandica Letina, prof.
Novinarska grupa

image image


KnjigeTerenska nastava učenika osmih razreda u Vukovar

Učenici osmih razreda naše škole posjetili su Vukavar u sklopu projekta terenske nastave koju organizira Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Ovim se projektom čuva sjećanje na Domovinski rat, važnost Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske. U čuvanju uspomena i edukacije učenika o povijesti grada heroja sudjelovala je i naša škola. Učenici su posjetili memorijalne lokacije u Vukovaru uz predavanja vodiča. Posjetili smo Muzej vučedolske kulture, Dvorac Eltz, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ‘91, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčara te izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Posjet smo završili Školom mira i kvizom za učenike gdje smo osvojili drugo mjesto. Cilj terenske nastave je poruka mira, nenasilja i tolerancije te spoznaja na koji je način stvorena naša domovina. Iz Vukovara smo otišli s važnom mišlju i rečenicom: „Da se ne zaboravi“.

Ana Mesić, prof.


image  image
image image


KnjigeNogometaši i trkači osvojili srebro na Državnom natjecanju u Poreču

Na Državnom natjecanju za učenike osnovnih škola u Poreču od 22.4. - 24.4. naše ŠSD ”Velebit” nastupalo je s tri momčadi. Košarkašice (7. i 8. razredi) i rukometaši (7. i 8. razredi) natjecanje su završili na 5. mjestu, a nogometaši su osvojili 2. mjesto u futsalu u RH za učenike 7. i 8. razreda. U finalu su izgubili od OŠ A.G.Matoša rezultatom 4:3.
Još ranije ekipa trkača na Državnom natjecanju osvojila je srebro u konkurenciji 21 županije. Uspješan nastup na Državnom natjecanju imao je i učenik 7. razreda Duško Javorina s dvije pobjede i dva poraza u stolnom tenisu.
Sveukupno je Školsko sportsko društvo ”Velebit” među najboljima u Republici Hrvatskoj, a to priznanje i nagradu primit ćemo na jesen kad se zboroje svi rezultati.
Čestitke mentorima Darku Vukiću, Damiru Vujnoviću i Vanji Antiću, a čestitke i svim učenicima što su dostojno i ponosno predstavljali našu školu, grad Gospić i Ličko-senjsku županiju.

Ravnatelj Ivica Radošević

image image


KnjigeJelovnik školske kuhinje za svibanj 2018.

od 02. do 04. svibnja 2018.
SRIJEDA: Šunka, sir, pecivo, čaj
ČETVRTAK: Bolonjez, kruh
PETAK: Grah i tijesto sa slaninom, kruh

od 07. do 11. svibnja 2018. 
PONEDJELJAK: Čokolino, voće
UTORAK: Gulaš s tijestom, kruh
SRIJEDA: Fino varivo s hrenovkama, kruh
ČETVRTAK: Đuveđ sa svinjetinom, kruh, salata
PETAK: Riblji odrezak, brokula, pire, kruh

od 14. do 18. svibnja 2018.
PONEDJELJAK: Hot dog, čaj
UTORAK: Pašta šuta, kruh
SRIJEDA: Krumpir gulaš, kruh
ČETVRTAK: Palenta, jogurt, voće
PETAK: Oslić a´la bakalar, kruh

od 21. do 25. svibnja 2018.
PONEDJELJAK: Kuhano jaje, jogurt, svježi sir, kruh
UTORAK: Pileći rižoto, kruh, salata
SRIJEDA: Gulaš s tijestom, kruh
ČETVRTAK: Griz na mlijeku sa čokoladom, kruh
PETAK: Riblji odrezak, brokula, pire, kruh

od 28. do 30. svibnja 2018.
PONEDJELJAK: Šunka, sir, pecivo, čaj
UTORAK: Đuveđ sa svinjetinom, kruh
SRIJEDA: Piletina s tjesteninom, kruh

PRETPLATA NA TOPLI OBROK IZNOSI 120,00 KUNA
SVI UČENICI IMAJU PRAVO NA BESPLATAN ČAJ SVAKI DAN


KnjigeFestival znanosti

Festival znanosti u Gospiću

Profesori i učenici OŠ dr. Jure Turića ovaj su Festival znanosti proveli u Dječjem vrtiću Pahuljica u Gospiću. Tema nam je bila Velika geografska otkrića. Da znanost može biti zanimljiva potvrdili smo prezentacijom gdje smo plovili karavelama Diaza, da Game i Kolumba, razmjenjivali začine, domaće životinje i slastice zanimljivim igrama te bojali kontinente na slijepoj karti.
Učenice: Mihaela Ćaćić 6.a, Sanja Ivšinović 7.c, Dina Šuper 6.a, Antea Žarković 7.a te učitelji Krešimir Matijević, Antonija Rosandić i Ana Mesić.

image image


KnjigeRaspored predgleda djece prije upisa u 1. razred u školskoj godini 2018./19., novo

Klikom na link možete otvoriti raspored pregleda djece prije upisa u 1. razred u školskoj godini 2018./19.
Raspored_pregleda_djece,_novo,_18._19_._docx__.docx


KnjigeUspjela humanitarna akcija darivanja krvi

Suradnja Zaklade Ana Rukavina i Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ OŠ dr. Jure Turića postigla je izvrsne rezultate nakon odrađene akcije darivanja krvi.
Darivanju su se odazvale 74 osobe u dobi između 18 i 40 godina. Ono što je važno spomenuti jest činjenica da su mladi opet pokazali veliko srce i veliku osviještenost koliko mogu pomoći. Najveći broj darivatelja u ovoj današnjoj akciji odnosi se na skupinu srednjoškolskih učenika (godište 1999./2000.) koji su svojim postupkom pokazali kako još uvijek možemo računati na onu lijepu izreku „Na mladima svijet ostaje“.
Marija Stapar-Zrile, koordinatorica za medije i akcije Zaklade Ana Rukavina, potvrdila nam je kako je ova akcija završila izvrsnim rezultatom. Sve darovane epruvete krvi pohranjuju se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.  Iskreno zahvaljujemo svim darivateljima!
Učenička zadruga „Vodarica Marta“ vrijedno nastavlja s humanitarnim radom.

Debora Lukac (predsjedinca Učeničke zadruge „Vodarica Marta“)