Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDani kruha

I naša je škola danas svečano obilježila Dane kruha. U holu škole izloženo je mnoštvo krušnih proizvoda što su ih za ovu prigodu pripremile mame, bake, ali i sami učenici. Vjeroučitelj Franje Puškarić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim vrijednim mamama i bakama na fino pripremljenim kruhovima, kolačima i drugim slasticama. Uz prigodan glazbeni program školskog zbora sve proizvode i one koji će ih blagovati blagoslovio je župnik vlč. Mario Vazgeč.  Učenici i djelatnici škole sudjelovat će u nedjelju u Malinskoj na otoku Krku na državnoj smotri Dana kruha.
Novinarska grupa

image image


KnjigeMeđunarodni dan pješačenja

Eko-škola je danas, 13. listopada 2017. obilježila Međunarodni dan
pješačenja koji se obilježava 15. listopada pješačenjem od škole do Parka prirode Velebit u Kaniškoj ulici.
Učenici razredne i predmetne nastave u pratnji učiteljica krenuli su ispred škole u 14.30h pješice do Parka prirode Velebit.
U Parku su nas dočekali djelatnici HGSS-a i Službe 112 koji su nam otvoriti vrata svojih
prostorija i predstavili svoje djelatnosti. Učenici su velikim interesom slušali izlaganja djelatnika HGSS-a i DUZS-a. Nakon izlaganja učenici su mogli pogledati uređaje i ostali pribor kojim se koriste djelatnici ovih službi. Nakon druženja s djelatnicima HGSS-a i DUZS-a vratili smo se pješice pred školu.

Koordinatorica Eko-škole: Antonija Rosandić

image image


KnjigeZapočele aktivnosti projekta „Korak prema jednakosti“

image

U školskoj godini 2017./18. kroz projekt „Korak prema jednakosti“ zaposleno je 11 pomoćnika u nastavi koji će pružati pomoć u radu učenicima s teškoćama, koji zadovoljavaju kriterije Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pomoćnici su sa školama potpisali ugovore o radu. Kako bi pomoćnici mogli učenicima pružati kvalitetnu podršku, za 5 pomoćnika koji do sada nisu prošli osposobljavanje za rad s učenicima s teškoćama, 06. i 07. rujna 2017. godine organizirana je edukacija na kojoj su pomoćnici osposobljeni za rad s učenicima s teškoćama, čime su stvoreni preduvjeti za kvalitetan rad i poboljšanje obrazovnih postignuća učenika s teškoćama u ovoj školskoj godini. 
Nositelj projekta je Grad Gospić, a partneri na projektu su osnovne škole OŠ dr. Jure Turića, OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik i OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac. Projektom „Korak prema jednakosti“ osigurana su sredstva za rad pomoćnika u nastavi za sljedeće četiri godine. Projekt je ukupne vrijednosti 2.899.315,20, te Europska unija iz Europskog socijalnog Fonda financira 91,99 % ukupnih troškova, odnosno 2.667.000,00 kn, dok je udio sufinanciranja Grada 8,01%, odnosno 232.315,20 kn.
Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i integracije u odgojno-obrazovne procese za 16 učenika s teškoćama s područja Gospića, osiguravanjem uvjeta za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

image


KnjigeSudionici Utrke mira u našoj školi

Danas su se trkačima Utrke mira pridružili i učenici naše škole te s ponosom i osmijehom na licu donijeli baklju pred školu.  Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači različitih nacionalnosti, vjere i boje kože, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Mnoge poznate ličnosti dale su podršku Utrci: Carl Lewis, koji je ujedno i glasnogovornik utrke, Papa Ivan Pavao II, Mihail Gorbačov, Majka Tereza, Muhammad Ali, Pele, Nelson Mandela, Paul Tergat, biskup Desmond Tutu… U školskom dvorištu ovaj trkaći tim iz različitih zemalja dočekali su ravnatelj škole Ivica Radošević, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša te učenici i učitelji. Nakon kratkog predaha trkača odigran je i kviz pogađanja iz koje je države sudionik koji je rekao nekoliko rečenica o sebi na jeziku zemlje iz koje dolazi. Učenici su pokazali zavidno poznavanje stranih jezika i s lakoćom imenovali zemlje iz kojih trkači dolaze. Trkači su nam zapjevali himnu utrke koju je prije 30 godina utemeljio Indijac Sre Chinmoy, a učenici su gostima izveli prigodan program dobrodošlice koji su pripremili zajedno sa svojim učiteljima. Sretni, što smo bili domaćini ove manifestacije, i dalje ćemo promicati različitosti, razumijevanje i strpljenje s ciljem širenja prijateljstva i mira.
Novinarska grupa


KnjigeObilježen Hrvatski olimpijski dan

Naša škola sudjelovala je u obilježavanju sportske manifestacije pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD), 10. rujna 2017. godine.
Hrvatski olimpijski odbor 2007. godine pokrenuo je ovu manifestaciju s ciljem masovnijeg uključivanja građana u različite sportske aktivnosti kako bi se osvijestila važnost redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima svakog čovjeka, a posebno djece i mladih.
Učenici razredne nastave obilježili su ovaj dan formirajući olimpijske krugove u njihovim originalnim bojama te zajedničkim fotografiranjem u Gradskoj sportskoj dvorani.
Za učenike predmetne nastave (5. i 6. razredi) upriličena je prezentacija u velikom holu škole. Prezentaciju su napravile učenice osmih razreda Ema Božić,Tea Frković i Lina Strilić u suradnji sa svojim učiteljima tjelesne i zdravstvene kulture i informatike. Razrednicima su podijeljeni edukacijski materijali za provedbu jednog od satova razrednika.

Novinarska grupa

image image


KnjigeObavijest za roditelje, iskazivanje interesa za besplatnu prehranu

POZIV RODITELJIMA ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA PROJEKT “OSIGURAVANJE ŠKOLSKE PREHRANE ZA DJECU U RIZIKU OD SIROMAŠTVA”

Molimo roditelje učenika koji ispunjavanju neki od kriterija za uključivanje u projekt kojim će se u školskoj godini 2017./18. osigurati školska prehrana za učenike u riziku od siromaštva, da se jave u školu te da dostave dokumentaciju kojom se dokazuje da zadovoljavaju jedan od kriterija.

Kriteriji za projekt:
1. Obitelj s troje ili više djece
(Navedeni kriterij dokazuje se predočenjem rodnih listova djece)
2. Jedan ili oba roditelja nezaposlena
(Dokazuje se potvrdom Zavoda za zapošljavanje)
3. Korisnici dječjeg doplatka
(Dokazuje se potvrdom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje)

NAPOMENA: Kako bi učenik bio prihvatljiv za sudjelovanje u projektu, školi je potrebno javiti ime učenika te dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija. Za projekt će se moći prijaviti samo oni učenici koji nisu ostvarili pravo na besplatan obrok po drugoj osnovi te koji ispunjavaju neki od gore navedenih kriterija i posjeduju dokaz o tome. Rok za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu je do petka 15. rujna 2017. godine u tajništvu škole.

Ravnatelj
Ivica Radošević


KnjigePrvi školski dan za pamćenje

Početak nove školske godine u našoj školi bio je iznimno svečan, a uveličale su ga svojom nazočnošću predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, župan Ličko - senjske županije Darko MIlinović i gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević.
U predvorju škole okupili su se prvašići zajedno sa svojim roditeljima, djedovima, bakama…, djelatnici škole te mnogobrojni uzvanici. Sve prisutne pozdravio je ravnatelj Ivica Radošević i uputio riječi dobrodošlice našim najmlađim učenicima. Govoreći o obrazovanju i važnosti prvoga dana škole istaknuo je kako će ove školske godine u školske klupe sjesti 81 učenik prvoga razreda.
Ministrica znanosti i obrazovanja u svome govoru istaknula je važnost promjena u obrazovanju. Ukazala je da u središte pozornosti stavimo učenike i da gradimo škole za život te kako je reforma školstva nacionalni prioritet Republike Hrvatske. Zaželjela je učenicima i učiteljima sretan početak nove školske godine.
Prvašićima je predsjednica, u uvodnom dijelu govora, zaželjela sretan prvi dan škole. Okružena veseljem i radošću naših prvašića prisjetila se svojih školskih dana i riječi koje je izgovarao profesor Latinskog jezika „Ne učimo za ocjenu nego za život“. Istaknula je da jedni prema drugima nastupamo s uvažavanjem, poštovanjem i razumijevanjem jer je školovanje od presudne važnosti za svakog pojedinca.
Po završetku svečanoga programa predsjednica i ministrica uputile su se, u pratnji ravnatelja, u obilazak muzejskog postava koji prikazuje učionicu iz druge polovice prošloga stoljeća, a potom u obilazak učionica u kojima se danas odvija nastava.
Svečani program za sve prisutne upriličili su učenici članovi FS Degenija i učenici glazbene škole zajedno sa svojim učiteljima. Za mnoge učenike ovo će uistinu biti dan za pamćenje.
Učenicima, roditeljima i djelatnicima škole želimo sretan početak nove školske godine!

Novinarska grupa
                                       
image image
image image


KnjigeObavijest za učenike i roditelje, prvi dan škole

U ponedjeljak 04. rujna 2017. godine počinje nastavna godina 2017./18. za sve učenike osnovne škole. 
Obavještavamo učenike drugih, trećih, četvrtih, šestih, sedmih i osmih razreda da trebaju doći u 8.00 sati u svoje matične učionice gdje će ih dočekati njihovi razrednici.

Učenici petih razreda trebaju doći u 8.00 sati u veliki hodnik kod glavnog ulaza u školu gdje će im se predstaviti njihovi razrednici, a zatim idu u svoje matične učionice.
U ponedjeljak će se održati samo jedan školski sat i svi učenici u 8.45 mogu ići svojim kućama, osim učenika 2.B, 3.C i 4.D koji će taj dan nastavu završiti u 11.30. 
Autobus za učenike putnike u ponedjeljak kreće u 09.00 sati s autobusnog stajališta ispred škole. 

Učenici prvih razreda trebaju doći u 09.45 sati u predvorje škole kod glavnog ulaza gdje će se održati prigodni program uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Svim učenicima želim puno zdravlja, sreće i veselja u novoj školskoj godini!

Ravnatelj
Ivica Radošević


KnjigeUspješno završen projekt ”U zagrljaju zdrave prehrane”

Uspješno je završen projekt „U zagrljaju zdrave prehrane“ koji je Grad Gospić u srpnju 2016. godine prijavio na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Partneri na projektu su bili Osnovna škola dr. Jure Turića, Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Osnovna škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac.
Ukupna odobrena vrijednost projekta „U zagrljaju zdrave prehrane“  je iznosila 265.101,53 kn, te je projekt u 100% iznosu financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.
Cilj projekta je pružanjem nefinancijske pomoći za 164 učenika iz socijalno ugroženih obitelji sa područja Gospića kroz osiguravanje redovite i kvalitetne prehrane doprinijeti povećanju kvalitete života te smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti djece.
Prema kriterijima, u školskoj godini 2016./17. od ukupno 164 učenika koja su imala pravo na besplatnu prehranu, u OŠ dr. Jure Turića preko projekta hranio se 101 učenik, u OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik 45 učenika i u OŠ dr. Ante Starčević Pazrište-Klanac 18 učenika.

Ravnatelj
Ivica Radošević

image


KnjigeUspješno završen projekt ”Unaprijedi jer vrijedi”

Uspješno su završene aktivnosti projekta „Unaprijedi jer vrijedi!“ kojem je cilj doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i integracije u odgojno-obrazovne procese za 10 učenika s teškoćama u razvoju s područja Gospića kroz osiguravanje uvjeta za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, zapošljavanjem 10 pomoćnika u nastavi. Zaposleni pomoćnici su tijekom ove školske godine pružali pomoć u svakodnevnom radu učenicima s teškoćama u OŠ dr. Jure Turića i OŠ dr. Franje Tuđmana.
Ukupna vrijednost projekta je 463.985,30 kn, dok je 426.866,47 kn financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Provedba ovog projekta nastavak je kontinuirane podrške učenicima s teškoćama koju Grad Gospić provodi od 2009. godine. Kroz projektne aktivnosti, osim samog rada pomoćnika učenicima s teškoćama, senzibilizirani su ostali učenici te je upoznata javnost o svakodnevnim problemima učenika s teškoćama, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje obrazovnih postignuća učenika s teškoćama, njihova uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje.

Ravnatelj
Ivica Radošević

image