Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

Knjige“Biološka raznolikost je život. Biološka raznolikost je naš život.”

Godina 2010. proglašena je Međunarodnom godinom biološke raznolikosti. U sklopu niza akcija kojima Nacionalni park Sjeverni Velebit (http://www.np-sjeverni-velebit.hr) obilježava Godinu biološke raznolikosti djelatnice Parka, Irena Glavičić i Tea Šilić, održale su danas u našoj školi predavanje pod nazivom „Biološka raznolikost je život. Biološka raznolikost je naša raznolikost.“
Predavačice su učenike šestih razreda upoznale s pojmom biološke raznolikosti te koje bi poruke svatko trebao čuti u ovoj Godini.
Učenici su tako mogli čuti razloge zbog kojih trebamo biološku raznolikost:
„Biološka raznolikost, raznolikost života na Zemlji, neophodna je za održavanje živih mreža i sustava koji nam pružaju zdravlje, izobilje, hranu, gorivo i životne usluge o kojima ovise naši životi.“
Također:


Knjige“Ovisnosti”

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Ličko – senjske županije već niz godina provode se preventivne aktivnosti u našoj školi.
Mr. Viktor Božičević, prof. psiholog razgovarao je s učenicima sedmih i osmih razreda na temu „Ovisnosti“.


Knjige“Školski kutak”

Županijski radio – radio Gospić prošle je nedjelje prvi puta emitirao emisiju „Školski kutak“.
Emisija je namijenjena učenicima, učiteljima i roditeljima a obrađuje aktualne teme iz školstva.

Urednica i voditeljica emisije je Milana Franić, a tema prve emisije bila je naša matična škola i dogradnja lijevog krila naše škole.
Emisija se emitira svake nedjelje nakon Svete Mise oko 11 sati.

Ove nedjelje, 25. travnja, tema će biti neopravdani izostanci pa ovom prilikom pozivam i posjetitelje naše stranice da poslušaju emisiju „Školski kutak“.


KnjigePogledajte kako smo obilježili 22.ožujka – DAN VODA!

Učenici šestih razreda, uz nesebičnu pomoć osmaša (VIII.a) tijekom prošlog tjedna rekomponirali su svoj stari rad. Idiličnu zimu pretvorili su nabujalu vodu. Nekima je to rijeka, drugima potok, more … jezero. Svejedno je čujemo li žubor , šum ili pljuskanje valova …

image image


Knjige„Djelovanje logopeda u Ličko senjskoj županiji“

Povodom Europskog dana logopedije 5.ožujka u Gospiću organiziramo skup na temu:

„Djelovanje logopeda u Ličko senjskoj županiji“

Predavanja su namijenjena zdravstvenim i odgojno-obrazovnim djelatnicima diljem Ličko - senjske županije.
Svrha predavanja je upoznati spomenute djelatnike sa ulogom logopeda u kontekstu interdisciplinarnog pristupa i sa najčešćim poteškoćama djece i odraslih osoba sa kojima se susrećemo ovdje, također prezentirati logopedsku struku i djelatnost, te promovirati logopede kao znanstvene i stručne djelatnike.
Prvi dio predavanja, u kojemu će biti riječi o najčešćim govorno-jezičnim poteškoćama kod djece, namijenjen je i odgojno-obrazovnim i zdravstvenim djelatnicima, a drugi dio predavanja je više za zdravstvene djelatnike, budući da ćemo se osvrnuti i na odraslu populaciju jer su u velikom broju slučajeva liječnici ti koji upućuju dijete ili odraslu osobu logopedu.
Skup će se održati 05.ožujka u Kulturno informativnom centru, Budačka 12, Gospić u 12:00 sati.


KB Sveti Duh
Zavod za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata
Ambulanta za logopediju i audiorehabilitaciju, Zagreb
OB Gospić                                                                                           
Logopedska ambulanta, Gospić
Jadranka Franić, prof. logoped

DV Pahuljica, Gospić
Sanja Matić, prof. logoped

Jadranka Franić, prof. logoped

image


Knjige“Gospić šalje snijeg Vancouveru”

Sutra, 17. veljače 2010. godine (srijeda) u 12:00 sati na Trgu Stjepana Radića najpoznatiji hrvatski fotograf milenijskih fotografija g. Šime Strikoman snima svoju 187. milenijsku fotografiju. (http://www.strikoman.com/index.asp)
Fotografija nosi naziv „Gospić šalje snijeg Vancouveru“, a predviđeno je da sudionici svojim tijelima oblikuju logo Olimpijskih igara u Vancouveru uz najvećeg snijegovića u Hrvatskoj.
Učenici naše škole također će sudjelovati u izradi ove milenijske fotografije.
Okupljanje učenika odvijati će se od 11:45 do 12 sati ispred trgovine Konzum kod Trga gdje će ih čekati njihovi razrednici. Prijepodnevna smjena će se nakon 4-og školskog sata organizirano uputiti prema Trgu.
Kada se okupe svi učenici, razrednici će ih odvesti na predviđeno mjesto na Trgu.
Organizator ovog događaja je naš Grad, a očekuje se da će u izradi fotografije sudjelovati oko 1300 djece.

Prijevoz za učenike putnike je osiguran i kreće po uobičajenom rasporedu vožnje, ali sat vremena ranije. Nakon fotografiranja učenici poslijepodnevne smjene dužni su doći u školu do početka nastave u 13:00 sati.

Treba ponijeti toplu odjeću i kape, te kišobrane zbog eventualnih padalina.


KnjigeLički snješko

Danas je na Trgu Stjepana Radića pod budnim okom prof. Ivana Golca započelo pravljenje najvećeg snješka u Hrvatskoj. Izradu snješka organzirao je Grad Gospić povodom održavanja tradicionalnog karnevala. Evo kako je oko 14:00h napredovala izrada:

image image
image image
image image
image image


KnjigeDani karnevala

Učenici prvih do sedmih razreda naše škole sudjelovat će sutra, 10. veljače na tradicionalnom Dječjem karnevalu u organizaciji Grada Gospića, POU dr. Ante Strčevića i TZ Gospić. Maškarane skupine okupljat će se sutra na Trgu Stjepana Radića između 16:00 i 17:00 sati, po dogovoru s razrednikom.
Karnevalska povorka prolazit će ulicama našega grada od 17:00 sati do dvorane Učilišta gdje će se odvijat bogat prigodni program za sve maškare i sudionike.
Sutra, 10. veljače za učenike poslijepodnevne smjene nastava će početi u 12:00 sati i trajat će do 14:50 sati kako bi učenici imali vremena spremiti se za karneval.

Zbog vremenskih prilika sudionici karnevala okupljat će se u Pučkom otvorenom učilištu prije 17:00 sati za kada je predviđen početak programa.


Učenici sedmih i osmih razreda naše škole sudjelovat će u subotu, 13. veljače na tradicionalnom Gospićkom karnevalu. Kao i ostali sudionici karnevala učenici će se okupljati na Trgu Stjepana Radića do 18:00 sati. Nakon prolaska karnevalske povorke ulicama našeg grada maškare će od 19:00h u dvorani Učilišta preuzeti ključeve Grada i uz bogat zabavni program nastaviti sa veseljem i zabavom.

Svim sudionicima neka karneval bude pun veselja, pjesme i zabave, a sudionike karnevala naše škole molim da svojim veseljem i ponašanjem budu pozitivan primjer svim sudionicima! smile

image


KnjigeNada u bolje sutra

Osnovna škola dr. Jure Turića bila je domaćin stručnog skupa koji je organizirao Sindikat hrvatskih učitelja u utorak 19.siječnja 2010.
Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice domaćina i organizatora, ravnatelja gospićke škole Ivice Radoševića i voditeljice Područnog ureda Rijeka SHU Ružice Polić, učitelji i stručni suradnici te brojni uzvanici iz kulturno-društveno-političke sfere grada i županije imali su prigodu čuti inspirativno izlaganje uglednog psihijatra koji je svojim radom unaprijedio medicinsku struku - prof. dr. sc. Vladimira Grudena na temu Emocije moći, te promišljanje don Anđelka Kaćunka o temi Mediji i njihov utjecaj. Pedagoški standard kao nada u bolje sutra odnosno kao izazov, ali i zahtjev suvremenog školstva tematika je o kojoj je govorio Zvonimir Laktašić - predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Ljubica Ilievska

image image


Knjige“Školica”

Grupa Mali Englezi pod vodstvom učiteljice Paule Perković iskoristila je sunčani zimski dan kako bi odigrali “školice” na engleski način.
U grupu se mogu uključiti svi učenici nižih razreda.
Na slikama su učenici 3.d razreda Tea Šimunović, Martina Mraović, Kristina Davidović, Nika Baričević te učenica 3.c razreda Suada Olomoni.

Paula Perković


Zahvaljujem nastavnici Pauli na lijepo oblikovanim slikama smile.

image image
image image