Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Prigodnim programom u našoj školi obilježeni su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, 09.10. 2009.
Na poziv svojih učitelja, razrednika i drugih nastavnika, učenici naše škole rado su dali svoj doprinos ovoj posebnoj prilici. Donijeli su od kuće mnogo različitih vrsta kruha, peciva i kolača; ali i razno voće i povrće, bilo iz vrta ili iz prirode. Sve su to skupili i pripremili uz pomoć svojih roditelja i drugih članova obitelji, te izložili na stolovima u predvorju škole.
Pred očima posjetitelja doista se pružio prizor izobilja.


Knjige…vrijeme je za - Jesen u Lici

…vrijeme je za - Jesen u Lici

Ovaj vikend, 3. i 4. listopada 2009. godine u vremenu od 10 do 17 sati u prostorijama Gradske športske dvorane te postavljenim šatorima oko nje, održat će se 11. izložba tradicijskih proizvoda pod već prepoznatljivim nazivom „Jesen u Lici“. 
Organizatori ove manifestacije su Razvojna agencija Ličko-senjske županije – Lira i Ličko-senjska županija.
Iz godine u godinu ova, za naš kraj najznačajnija gospodarska, turistička, kulturna i etno manifestacija privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja. Već niz godina na Jeseni u Lici izlažu izlagači iz drugih županija i susjednih država čime ova Izložba poprima međunarodni karakter. Za vrijeme trajanja izložbe, osim proizvoda, izlagači će prezentirati stare zanate, dok će kulturno-umjetnička društva izvođenjem tradicijskih plesova i pjesama predstaviti folklornu baštinu kraja iz kojeg dolaze.
Već nekoliko dana traju pripreme za Izložbu, a večeras će biti odrađeni svi poslovi za sutrašnje svečano otvorenje.
Svi su pozvani i dobrodošli da „dođu i pogledaju, osluhnu i kušaju“!


KnjigeJedan sportski dan

Jedan sportski dan

Hrvatski olimpijski dan, 10.09.o.g., obilježen je prigodnim sportskim manifestacijama u školskoj sportskoj dvorani i na igralištu. Imali smo priliku podsjetiti se – ili čak upoznati – razne sportove i igre: atletiku, badminton, nogomet, “basket“, šah i „graničare“. Igrali su ih učenici naše škole. Program nije bio natjecateljskog karaktera, ali ipak nije nedostajalo zanimanja i navijačke podrške ostalih učenika i nastavnika. Najveći dio prisutnih toga je dana odjenuo bijelu majicu ili košulju, čak i tokom redovne nastave, kao znak sportskog duha. To je bilo posebno upečatljivo za vrijeme sportskog programa, jer je toliko mnogo bijele boje pružalo snažan dojam čistoće i svjetla. A veliki broj onih koji su za ovu priliku nosili bijelo, pokazao je da je čitava zamisao „jednog sportskog dana“ bila dopadljiva i rado prihvaćena.
                                                             
prof. Marija Brkljačić 


image image


KnjigeLice glumačke družine

Lice glumačke družine
15.09.o.g. izveli smo igrokaz Lice, autora Ratka Bjelčića.
Mladi smo glumci u mladoj družini (osnovanoj prošlog proljeća), a ovim igrokazom smo po prvi put publici predstavili svoj rad, svoje – lice.
Lice naše družine odaje veliko zanimanje svih članova za dramu i kazalište. Odaje i iznenađujuće razumijevanje svih zahtjeva koji se postavljaju pred glumce i ostale sudionike u pripremi predstave. Mladi glumci spremno su odradili sve: od učenja uloge napamet, do pospremanja učionice nakon završene predstave.


Knjige“Lice”

Srdačno vas pozivamo na predstavu “Lice”, autora Ratka Bjelčića.
Izvest ćemo je 15. rujna (utorak), u učionici 7.d razreda, u 17:15h (šesti školski sat).
Radujemo se vašem dolasku!

Dramska družina, s voditeljicom Marijom Brkljačić 


KnjigeHrvatski olimpijski dan

Naša se škola i ove godine uključila u obilježavanje športske manifestacije pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD), 10. rujna 2009. godine.
Hrvatski je olimpijski odbor 2007. godine pokrenuo ovu manifestaciju s ciljem masovnijeg uključivanja građana u različite sportske aktivnosti kako bi se osvijestila važnost redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima svakog čovjeka, a posebno djece i mladih.
Tako su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, prof. Damir Vujnović i prof. Darko Vukić osmislili aktivnosti za ovogodišnji HOD, te ih uz pomoć učenika i nastavnika proveli 10. rujna 2009. godine.


KnjigeŠkolska godina 2009./2010.

Prema kalendaru ove školske godine nastava je počela 7. rujna 2009. godine, a zadnji dan nastave je 18. lipnja 2010. godine.
Zimski odmor učenika počinje 24. prosinca 2009. godine, a završava 8. siječnja 2010. godine.
Proljetni odmor za učenike počinje 1. travnja 2010. godine, a završava 9. travnja 2010. godine.

Svim učenicima naše škole, djelatnicima i roditeljima želimo da i ova školska godina prođe uspješno i kvalitetno.


KnjigeDan planeta Zemlje u našoj školi

Neka slike govore:
image image
image image


KnjigeTematski dan “Cyberbullying” u našoj školi

Prije dvije godine nakon jednogodišnjeg provođenja projekta “Za sigurno i poticajno okruženje u školama” poznatijeg pod nazivom “Stop nasilju među djecom” stekli smo status “Škola bez nasilja”. Ove školske godine prihvatili smo nastavak edukacije iz UNICEF-ovog programa “Za sigurno i poticajno okruženje u školama” čime želimo održati dobiveni status. Uključili smo se u rad regionalne Mreže škola bez nasilja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.
03. ožujka 2008. god. održali smo u našoj školi tematski dan o cyberbullyingu.
Prvi školski sat svi učenici Škole upoznati su s temom dana putem sažetka o cyberbullyingu koji su im pročitali nastavnici u uvodnom dijelu sata. Neki su odvojili još malo vremena za razgovor s učenicima na ovu temu i komentare.
Učenici-pomagači Krešo Brkljačić, Antonija Golić, Tomislav Markić, Filip Uzelac, Jurja Fajdić, Marija Vukelić, Marijana Stilinović i Anamarija Miškulin marljivo su po razredima dijelili tekst o cyberbullyingu. Bili su prepoznatljivi, jer su svi nosili bijele ili žute majice s natpisom “Stop cyberbullying”. Taj dan imali su pune ruke posla. Uredili su info-pult u školskom holu.


KnjigeDržavna smotra u Vukovaru

Državna smotra
Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje
Vukovar 14. listopada 2007.

Ponovo, dvanaesti put OŠ dr. Jure Turića dostojno predstavlja Ličko-senjsku županiju na državnoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje u gradu – heroju Vukovaru.
Državna svečanost ima za cilj, da kroz izložbu krušnih proizvoda i plodova zemlje, ukaže na potrebu očuvanja biološke raznolikosti ali i štovanje životne i duhovne snage. Osim krušnih proizvoda prikazani su na štandu razni pripravci – sokovi, pekmezi, sve vrste voćnih rakija, jestivo bilje i druge jestive vrste, razne poljoprivredne kulture i ljekovito bilje.