Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeSvjetski dan zaštedite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Na svijetu postoji čak 100 milijuna vrsta, no broj ima se smanjuje, pa je tako danas više od 17 000 pred izumiranjem. Krčenje šuma, ugroženost životinjskog svijeta, onečišćenje voda, izlijevanje nafte u mora, isušivanje močvara, ispuštanje prekomjerne količine ispušnih plinova u atmosferu i brojne druge aktivnosti dovode do tog, da je naš planet opasno ugrožen, te da je potrebno nešto učiniti po tom pitanju.
Naša škola kao, eko škola, brine se za okoliš i za edukaciju učenika o ugroženosti okoliša.


KnjigeDodjela priznanja državnim prvacima

U subotu, 05. lipnja 2010. godine u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je dodjela priznanja i Oskara znanja učenicima osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima te zahvalnice njihovim mentorima. Priznanja i Oskare su uručili Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje i Vesna Hrvoj Šic, ravnateljica Uprave za srednje obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Oskarom znanja nagrađeno je 195 učenika pobjednika državnih natjecanja u školskoj godini 2009./2010., a zahvalnice je dobilo 158 njihovih mentora. Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u protekloj školskoj godini organizirala je i provela natjecanja i smotre učenika osnovnih i srednjih škola u 36 kategorija.


KnjigeObilježen dan škole

U srijedu, 02. lipnja 2010. godine obilježili smo Dan škole. Taj dan nije bilo nastave, te smo ga obilježili na razne načine kako i dolikuje jednoj od najvećih škola u Županiji.
U jutarnjim satima održana su sportska natjecanja pod vodstvom učitelja tjelesne kulture, Darka Vukića i Damira Vujnovića. Mogli smo vidjeti razne trkačke discipline dječaka i djevojčica, a najuzbudljivija su bila štafetna natjecanja. Ovom prigodom čestitam svim učenicima na sudjelovanju, a posebno onim najboljima.
Prije svečane priredbe posjetili smo groblje Sv. Marije Magdalene kod spomen križa te smo zapalili svijeće, položili cvijeće i sjetili se svih preminulih djelatnika OŠ dr. Jure Turića.

image image

Uslijedila je svečana priredba na koju su se odazvali mnogi uvaženi gosti, ali i brojni roditelji i drago nam je da je prizemlje škole bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. U ime Grada Gospića koji je i osnivač naše škole nazočne je pozdravila i uputila čestitku povodom Dana škole zamjenica gradonačelnika Gospića, gđa. Marta Grgurić.

image image

U mom obraćanju kao ravnatelj škole istaknuo sam nekoliko bitnih stvari, odnosno osvrnuo sam se na rad u proteklih godinu dana. Prije svega treba reći da smo uz provedbu odgojno – obrazovnog procesa koji je na prvom mjestu, te provedbu plana i programa za određeni predmet, uključeni u razne aktivnosti i projekte. Na razini škole prednost smo davali interaktivnim metodama poučavanja, raznolikosti metoda i oblika poučavanja, različitim sociološkim oblicima rada, izvanučioničkoj nastavi, primjeni suvremenih didaktičkih sredstava i pomagala, te korištenju informacijskih sustava.

image image

Škola je i dalje članica međunarodne grupe “Eko škola”. Svake dvije godine obnavljamo svoj status i od jeseni imamo velike planove kako bismo se nastavili dičiti tim statusom.


KnjigeFolklorna skupina “Degenija”

image image

U OŠ dr. Jure Turić  već desetak godina uspješno radi folklorna skupina Degenija.
Od ove školske godine 2009./2010. rad sa skupinom preuzela je nastavnica A. Rosandić, nakon odlaska u mirovinu bivše voditeljice nastavnice Mirjane Serdar.
Folklorna skupina „Degenija“  ima tridesetak aktivnih članova (učenice i učenici od petog do osmog razreda)  koji vrijedno uvježbavaju i njeguju tradicionalne ličke narodne pjesme i plesove uz tamburašu pratnju trojice učenika.
Osim nastupa u školskim svečanostima , gradskim i županijskim manifestacijama,  sudjelovali su i na Vinkovačkim jesenima.
Ove školske godine „Degenija„ je sudjelovala na božićnoj priredbi u školi, te na priredbi obilježavanja Dana škole.
Mladi folkloraši uveličali su Sajam poslova u KIC-u u Gospiću, dana 09. ožujka 2010. 


KnjigeSakrament sv. krizme

U nedjelju, 23. svibnja 2010. godine učenici naše škole primit će sakrament sv. krizme.
Kako taj sakrament nazivamo sakramentom kršćanske zrelosti podsjećamo naše učenike da su pozvani zrelo i odgovorno svjedočiti svoju vjeru u obitelji, školi i gradu u kojem žive.
Želimo im da kroz život uvijek budu otvoreni Božjem Duhu kako bi njegove vrednote obogaćivale njihove živote, obitelji, prijatelje i sve ljude s kojima se susreću.
Iskrene čestitke našim krizmanicima.

Djelatnici škole  


Knjige„Upoznajmo Europsku uniju“

U utorak, 18. svibnja, stručne suradnice iz Odjela za obrazovanje Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) gđe. Zvjezdana Borovac i Mirjana Horvat održale su predavanje o Europskoj uniji učenicima sedmih i osmih razreda naše škole.
Predavanje je održano na poziv Županijskog savjeta za europske integracije i u sklopu projekta „Upoznajmo Europsku uniju“ kojim Savjet želi pobliže upoznati mlade naše županije s osnovnim značajkama Europske unije. Predavanja će se održavati u osnovnim (sedmi i osmi razredi) i srednjim školama (drugi i treći razredi) Ličko – senjske županije do kraja ove školske godine i početkom iduće školske godine.
Učenici su na predavanjima bili pažljivi i aktivni, te su pokazali zanimanje za temu predavanja zbog čega su predavačice sa zadovoljstvom naglasile


KnjigeObilježavanje Međunarodnog dana obitelji u OŠ dr. Jure Turića

Povodom Međunarodnog dana obitelji učenici i učitelji OŠ dr. Jure Turića u petak su organizirali niz radnji kako bi taj dan što dostojanstvenije obilježili. U jutarnjim satima otvorena je izložba likovnih i literarnih radova učenika razredne nastave. Mogli smo vidjeti razne crteže vezane za obitelj, ali i prigodne sastave upućene roditeljima, bakama i djedovima.
Drugi dio obilježavanja tog dana zbio se u sportskoj dvorani gdje su se u nogometnim utakmicama nadmetali roditelji, učenici i djeca. Rezultat je bio u drugom planu, a to dokazuje i navijanje s tribina od strane učenika, učitelja i roditelja za sve tri ekipe. Ipak, roditelji su se pokazali kao najčvršća ekipa koji su za nijansu bili bolji od ostalih.


KnjigeKako smo obilježili Europski tjedan

Učenici naše škole aktivno su sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna.
6.svibnja održana je prigodna priredba u Pučkom učilištu u kojoj su sudjelovali i naši učenici.
Učenica šestog razreda Marija Smolčić recitirala je pjesmu “Mrav”, s kojom je sudjelovala na ovogodišnjem Lidranu.


KnjigeEdukacijsko predavanje o nasilju među djecom i mladima

U skladu s Operativnim planom postupanja Policijske uprave Ličko-senjske županije, policijski službenik za maloljetnu delikvenciju, sveučilišni specijalist kriminalističkog istraživanja, gospodin Ante Podnar, održao je predavanje za učenike sedmih i osmih razreda u nazočnosti njihovih razrednika i učitelja, te stručnih suradnika Osnovne škole Dr. Jure Turića. S njim je u posjeti osnovnoj školi bio i kontakt policajac Policijske postaje Gospić, gospodin Josip Barić.
Cilj ovog predavanja bio je dodatno upozoriti i upoznati učenike s različitim oblicima nasilja među djecom, te s jednim relativno novim oblikom nasilja, tzv. Cyberbullying. Nažalost, i u našoj se školi pojavio taj suvremeni oblik nasilja, ali na sreću u manjim razmjerima.
Cyberbulling se najčešće izvodi oblicima komunikacije u kojima identitet počinitelja može biti skriven. Anonimnost počiniteljima nasilja preko interneta daje osjećaj da nekažnjeno mogu ne poštovati socijalne norme i ograničenja.
Posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti ozbiljnije od onih prouzročenih međuvršnjačkim nasiljem u stvarnim situacijama. Naime, publika nasilja preko interneta često je mnogo šira od one na školskom igralištu ili u razredu. Uz to kod nasilja na internetu postoji snaga pisane riječi, jer žrtva može svaki put ponovno pročitati što je nasilnik o njoj napisao. Pisana riječ djeluje stvarnije od izgovorene. Vrlo je mala mogućnost za izbjegavanje nasilna ponašanja s obzirom na to da se na internetu može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Na internetu nasilnik može ostati anoniman, a velikom broju djece upravo ta činjenica služi kao poticaj da se nasilno ponašaju, iako u stvarnom svijetu vrlo vjerojatno ne bi bila nasilna.
Jedan od popularnih oblika nasilja među vršnjacima je i nasilje putem mobitela. Uključuje bilo kakav oblik poruke zbog koje se osoba osjeća neugodno ili joj se tako prijeti.  Može biti tekstualna, video poruka, fotografija, poziv - odnosno bilo kakva višestruko slana poruka kojoj je cilj uvrijediti, zaprijetiti, nanijeti bilo kakvu štetu vlasniku mobilnog telefona.
Zato djeco budite oprezni kome dajete broj mobitela, kakve chat usluge koristite preko mobitela, ne odgovarajte na poruke s nepoznatog broja ili na poruke nepoželjnog sadržaja s poznatog broja. Razmislite kakve poruke sami šaljete, hoće li se primatelj uvrijediti kad ju primi i može li ona naštetiti primatelju. Ako dobijete neprimjerenu poruku, poziv ili ste izloženi nasilju obratite se odraslim osobama za pomoć (roditelju, nastavniku, psihologu, pedagogu, ravnatelju). U slučaju ozbiljnih prijetnji, sačuvajte poruke i prijavite slučaj policiji. Ovom prilikom savjetujem roditelje da obrate pozornost i kontroliraju svoju djecu kod kuće koje stranice na internetu posjećuju, s kim se dopisuju i koliko općenito vremena provode na internetu.


KnjigePosjet budućih prvašića

Klinci i klinceze, budući prvašići iz Dječjeg vrtića „Pahuljica“ posjetili su našu školu. Svrha posjeta je bila da im se pobliže dočara njihova nova radna sredina.
Učenici prvih razreda dobrodošlicu su im iskazali kratkom priredbom koju su mirno i dostojanstveno odslušali.
Kao znak zahvale ravnatelju škole uručili su prigodne darove koje su izradili sa svojim tetama.
Radoznala dječja lica pomno su i s oduševljenjem promatrala svaki kutak škole.
Podijeljeni u nekoliko skupina, „zavirili“ su i u učionice