Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeUZ „Vodarica Marta“ na Jeseni u Lici, 2019.

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ i ove godine je sudjelovala na trodnevnoj manifestaciji „Jesen u Lici“,4., 5. i 6. 10. 2019., koja se već 21. godinu održava u Gospiću.
U velikoj konkurenciji raznih prehrambenih, ukrasnih i uporabnih predmeta brojnih izlagača, svojim obiljem proizvoda „Vodarica Marta“ privlačila je posjetitelje. Ono što je vrlo znakovito jest činjenica da Učenička zadruga okuplja već treću godinu nekih stotinjak članova, od toga tridesetak učitelja i šezdesetak učenika, a svakodnevnim radom ostvaruju se uspjesi u poljoprivrednim kulturama, a i iznimni radovi u izradi ukrasnih i uporabnih predmeta.
I ove godine štand Zadruge bio je prepun ekološki uzgojenog krumpira i češnjaka, raznog mirisnog bilja i prirodnih čajeva i sapuna, domaćeg džema od malina, raznih rukotvorina i ukrasa rađenih od gline, gipsa, keramike, itd.  Posjetitelji i kupci nisu krili oduševljenje proizvodima Zadruge, a posebno su bili zadovoljni kvalitetom i dosadašnjih proizvoda koje su prethodnih godina kupili na štandu Zadruge.
Važno je napomenuti da je osnovna ideja Učeničke zadruge promicati tradicijske vrijednosti i poticati djecu na ekološku osviještenost te u skladu s time osnažiti učenike za održivi razvoj.
„Sve te sposobnosti kriju se u vrijednostima koje su nam utkali naši stari pa se u skladu s novim vremenom njeguju i starinski načini u poljoprivrednom uzgoju, a učenike se potiče na održavanje tradicije i čuvanje baštine ličkoga kraja.“, istaknula je nova voditeljica Učeničke zadruge, Antonija Rosandić.
Nove ideje i nove akcije su u tijeku, a mali i veliki zadrugari vrijedno se spremaju za sljedeći sajam.

Debora Lukac

image image


KnjigeObavijest za učenike i roditelje, vježba evakuacije

Ove godine po prvi put Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.
Tom prigodom u petak 11. listopada 2019. godine u 9.00 sati u OŠ dr. Jure Turića organizirat će se pokazna vježba evakuacije i spašavanja ”Škola 2019” u suradnji sa Službom civilne zaštite Gospić i Gradom Gospićem, a koja za cilj ima provjeru sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti svih operativnih snaga civilne zaštite s područja grada Gospića za pružanje pomoći ugroženima.
U provedbi vježbe sudjelovat će JVP Gospić, GD Crvenog križa Gospić, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, MUP PU Ličko-senjska, PP Gospić i HGSS Stanica Gospić.
Budući se radi o simulaciji eksplozije i požara u školskoj kuhinji, u petak se u dvorištu kod Gradske sportske dvorane neće moći parkirati automobili.
Ravnatelj OŠ dr. Jure Turića
Ivica Radošević


KnjigeDan zahvalnosti za plodove zemlje

Danas smo svečano obilježili Dane kruha. U holu škole izloženo je mnoštvo krušnih proizvoda što su ih za ovu prigodu pripremile mame, bake, ali i sami učenici. Ravnatelj Ivica Radošević  pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim vrijednim mamama i bakama na fino pripremljenim kruhovima, kolačima i drugim slasticama. Učenici drugih i četvrtih razreda u svojim recitacijama ukazali su na vrijednost kruha kao prehrambene namirnice.  Sve proizvode i one koji će ih blagovati blagoslovio je župnik vlč. Mario Vazgeč.  Učenici i djelatnici škole sudjelovat će od petka do nedjelje na svečanoj manifestaciji Jesen u Lici.
Novinarska grupa

image image


KnjigeEuropski dan jezika

I ove godine obilježili smo Europski dan jezika u našoj školi. Sudjelovali smo u etwinning projektu te su učenici šestih razreda izrađivali razglednice na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku i slali ih svojim prijateljima diljem Europe. Učenici sedmih razreda pravili su prezentaciju na engleskom jeziku o svojoj zemlji koju su predstavili u okviru projekta “My country, my pride”.
Učiteljice koje su provodile aktivnosti su: Andrijana Piasevoli Klarić, Anna Marie Devčić, Paula Perković.
Učenici prvih razreda osnovne škole su se posebno razveselili kad su dobili narukvice koje smo dobili od povjerenice za Europski dan jezika te joj i ovom prilikom zahvaljujemo.

Učiteljica Andrijana Piasevoli Klarić

image image


KnjigeMladi za održivi razvoj Like

Mladi_za_održivi_razvoj_Like_edukacija_press_release.docx

image

image

                                                                                                    Prilog:  Vlatka Galac i Željka Šikić
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             


KnjigeObavijest za učenike i roditelje, prvi dan škole

U ponedjeljak 9. rujna 2019. godine počinje nastavna godina 2019./20. za sve učenike osnovne škole. 
Obavještavamo učenike drugih, trećih, četvrtih, šestih, sedmih i osmih razreda da trebaju doći u 8.00 sati u svoje matične učionice gdje će ih dočekati njihovi razrednici.
Učenici petih razreda trebaju doći u 8.00 sati u prizemlje škole, kod glavnog ulaza, gdje će ih dočekati njihovi razrednici. Učenici će imati nastavu do 9.35 sati.
Autobus za učenike putnike u ponedjeljak polazi u 10.00 sati s autobusnog stajališta ispred škole.

Učenici prvih razreda trebaju doći u 10.00 sati u prizemlje škole, kod glavnog ulaza, gdje će im se uz svečani program predstaviti njihovi učitelji, a zatim idu u svoje matične učionice.
Svim učenicima želim puno zdravlja, sreće i veselja u novoj školskoj godini!

Ravnatelj
Ivica Radošević


KnjigeOdluka o korištenju drugih obrazovnih materijala

Poštovani roditelji i učenici,

sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, na sjednici Učiteljskog vijeća održanoj 8. srpnja 2019. godine donijeta je odluka o korištenju drugih obrazovnih materijala koje su roditelji dužni kupiti.
NAPOMENA: Sve udžbenike učenici će dobiti besplatno početkom nove školske godine.

Drugi obrazovni materijali

Ravnatelj
Ivica Radošević


KnjigeObavijest o odmoru učenika osnovnih i srednjih škola LSŽ  za školsku godinu 2019./2020.

OBAVIJEST O ODMORU UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA LIČKO - SENJSKE ŽUPANIJE ZA ŠKOLSKU GODINU 2019./2020.
        Temeljem članka 4. stavka 2. i 3. Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019. /2020. (Narodne novine 48/19), Ličko – senjska županija daje obavijest o jednoobraznom načinu realizacije odmora učenika osnovnih i srednjih škola Ličko –senjske županije i Grada Gospića za školsku godinu 2019./2020. kako slijedi:
          - Zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca 2019. godine i traje do 10. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 13. siječnja 2020. godine.
        -  Proljetni odmor za učenike počinje 10. travnja 2020. godine i završava 17. travnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 20. travnja 2020. godine.

S poštovanjem,


Voditelj odsjeka za školstvo, kulturu, tehničku kulturu, informiranje i sport

                    Marta Grgurić, mag. prim. educ.

image image


KnjigeSvečana priredba povodom Dana škole

Danas je svečano proslavljen Dan škole. Dobrodošli su nam svi dragi gosti koji su svojom nazočnošću uveličali naš dan i učinili ga još svečanijim. U holu škole tražilo se mjesto više, a vrijedni učenici i djelatnici škole pripremili su i ovaj put vrlo zabavan i zanimljiv program.  Sve prisutne pozdravio je ravnatelj Ivica Radošević, čestitao učenicima i učiteljima na izvrsnom uspjehu ostvarenom na brojnim natjecanjima te sa zadovoljstvom istaknuo uspješnost provedbe eksperimentalnog programa „Škola za život“. Pjevalo se, plesalo, recitiralo i glumilo, a uručene su i nagrade učenicima koji su postigli izvrstan uspjeh na županijskim, regionalnim i državnim razinama natjecanja.
Učenici su nagrađeni knjigama, čime Matica hrvatska želi promovirati knjigu te potaknuti mlade na čitanje.
Nagrade su uručili predstavnica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću profesorica Ana Lemić i ravnatelj Ivica Radošević.
Profesorica je pohvalila učenike te je rekla da se trud, rad i zalaganje prepoznaje i vrednuje. Potaknula ih je da i dalje nastave nizati uspjehe te na taj način budu ponos svoga grada i kraja. Učenici, gosti i djelatnici škole ozarenih lica napustili su prostor škole.
Hvala učenicima, djelatnicima škole i svima koji su pomogli u realizaciji današnjeg programa.
Čestitke svima !
Novinarska grupa

image image


KnjigeUpis djece u 1. razred za školsku godinu 2019./20.

UPIS DJECE U 1. RAZRED (šk. god. 2019./20.)