Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeObilježen Hrvatski olimpijski dan

Naša škola sudjelovala je u obilježavanju sportske manifestacije pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD), 10. rujna 2017. godine.
Hrvatski olimpijski odbor 2007. godine pokrenuo je ovu manifestaciju s ciljem masovnijeg uključivanja građana u različite sportske aktivnosti kako bi se osvijestila važnost redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima svakog čovjeka, a posebno djece i mladih.
Učenici razredne nastave obilježili su ovaj dan formirajući olimpijske krugove u njihovim originalnim bojama te zajedničkim fotografiranjem u Gradskoj sportskoj dvorani.
Za učenike predmetne nastave (5. i 6. razredi) upriličena je prezentacija u velikom holu škole. Prezentaciju su napravile učenice osmih razreda Ema Božić,Tea Frković i Lina Strilić u suradnji sa svojim učiteljima tjelesne i zdravstvene kulture i informatike. Razrednicima su podijeljeni edukacijski materijali za provedbu jednog od satova razrednika.

Novinarska grupa

image image


KnjigeObavijest za roditelje, iskazivanje interesa za besplatnu prehranu

POZIV RODITELJIMA ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA PROJEKT “OSIGURAVANJE ŠKOLSKE PREHRANE ZA DJECU U RIZIKU OD SIROMAŠTVA”

Molimo roditelje učenika koji ispunjavanju neki od kriterija za uključivanje u projekt kojim će se u školskoj godini 2017./18. osigurati školska prehrana za učenike u riziku od siromaštva, da se jave u školu te da dostave dokumentaciju kojom se dokazuje da zadovoljavaju jedan od kriterija.

Kriteriji za projekt:
1. Obitelj s troje ili više djece
(Navedeni kriterij dokazuje se predočenjem rodnih listova djece)
2. Jedan ili oba roditelja nezaposlena
(Dokazuje se potvrdom Zavoda za zapošljavanje)
3. Korisnici dječjeg doplatka
(Dokazuje se potvrdom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje)

NAPOMENA: Kako bi učenik bio prihvatljiv za sudjelovanje u projektu, školi je potrebno javiti ime učenika te dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija. Za projekt će se moći prijaviti samo oni učenici koji nisu ostvarili pravo na besplatan obrok po drugoj osnovi te koji ispunjavaju neki od gore navedenih kriterija i posjeduju dokaz o tome. Rok za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu je do petka 15. rujna 2017. godine u tajništvu škole.

Ravnatelj
Ivica Radošević


KnjigePrvi školski dan za pamćenje

Početak nove školske godine u našoj školi bio je iznimno svečan, a uveličale su ga svojom nazočnošću predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, župan Ličko - senjske županije Darko MIlinović i gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević.
U predvorju škole okupili su se prvašići zajedno sa svojim roditeljima, djedovima, bakama…, djelatnici škole te mnogobrojni uzvanici. Sve prisutne pozdravio je ravnatelj Ivica Radošević i uputio riječi dobrodošlice našim najmlađim učenicima. Govoreći o obrazovanju i važnosti prvoga dana škole istaknuo je kako će ove školske godine u školske klupe sjesti 81 učenik prvoga razreda.
Ministrica znanosti i obrazovanja u svome govoru istaknula je važnost promjena u obrazovanju. Ukazala je da u središte pozornosti stavimo učenike i da gradimo škole za život te kako je reforma školstva nacionalni prioritet Republike Hrvatske. Zaželjela je učenicima i učiteljima sretan početak nove školske godine.
Prvašićima je predsjednica, u uvodnom dijelu govora, zaželjela sretan prvi dan škole. Okružena veseljem i radošću naših prvašića prisjetila se svojih školskih dana i riječi koje je izgovarao profesor Latinskog jezika „Ne učimo za ocjenu nego za život“. Istaknula je da jedni prema drugima nastupamo s uvažavanjem, poštovanjem i razumijevanjem jer je školovanje od presudne važnosti za svakog pojedinca.
Po završetku svečanoga programa predsjednica i ministrica uputile su se, u pratnji ravnatelja, u obilazak muzejskog postava koji prikazuje učionicu iz druge polovice prošloga stoljeća, a potom u obilazak učionica u kojima se danas odvija nastava.
Svečani program za sve prisutne upriličili su učenici članovi FS Degenija i učenici glazbene škole zajedno sa svojim učiteljima. Za mnoge učenike ovo će uistinu biti dan za pamćenje.
Učenicima, roditeljima i djelatnicima škole želimo sretan početak nove školske godine!

Novinarska grupa
                                       
image image
image image


KnjigeObavijest za učenike i roditelje, prvi dan škole

U ponedjeljak 04. rujna 2017. godine počinje nastavna godina 2017./18. za sve učenike osnovne škole. 
Obavještavamo učenike drugih, trećih, četvrtih, šestih, sedmih i osmih razreda da trebaju doći u 8.00 sati u svoje matične učionice gdje će ih dočekati njihovi razrednici.

Učenici petih razreda trebaju doći u 8.00 sati u veliki hodnik kod glavnog ulaza u školu gdje će im se predstaviti njihovi razrednici, a zatim idu u svoje matične učionice.
U ponedjeljak će se održati samo jedan školski sat i svi učenici u 8.45 mogu ići svojim kućama, osim učenika 2.B, 3.C i 4.D koji će taj dan nastavu završiti u 11.30. 
Autobus za učenike putnike u ponedjeljak kreće u 09.00 sati s autobusnog stajališta ispred škole. 

Učenici prvih razreda trebaju doći u 09.45 sati u predvorje škole kod glavnog ulaza gdje će se održati prigodni program uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Svim učenicima želim puno zdravlja, sreće i veselja u novoj školskoj godini!

Ravnatelj
Ivica Radošević


KnjigeUspješno završen projekt ”U zagrljaju zdrave prehrane”

Uspješno je završen projekt „U zagrljaju zdrave prehrane“ koji je Grad Gospić u srpnju 2016. godine prijavio na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Partneri na projektu su bili Osnovna škola dr. Jure Turića, Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Osnovna škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac.
Ukupna odobrena vrijednost projekta „U zagrljaju zdrave prehrane“  je iznosila 265.101,53 kn, te je projekt u 100% iznosu financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.
Cilj projekta je pružanjem nefinancijske pomoći za 164 učenika iz socijalno ugroženih obitelji sa područja Gospića kroz osiguravanje redovite i kvalitetne prehrane doprinijeti povećanju kvalitete života te smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti djece.
Prema kriterijima, u školskoj godini 2016./17. od ukupno 164 učenika koja su imala pravo na besplatnu prehranu, u OŠ dr. Jure Turića preko projekta hranio se 101 učenik, u OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik 45 učenika i u OŠ dr. Ante Starčević Pazrište-Klanac 18 učenika.

Ravnatelj
Ivica Radošević

image


KnjigeUspješno završen projekt ”Unaprijedi jer vrijedi”

Uspješno su završene aktivnosti projekta „Unaprijedi jer vrijedi!“ kojem je cilj doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i integracije u odgojno-obrazovne procese za 10 učenika s teškoćama u razvoju s područja Gospića kroz osiguravanje uvjeta za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, zapošljavanjem 10 pomoćnika u nastavi. Zaposleni pomoćnici su tijekom ove školske godine pružali pomoć u svakodnevnom radu učenicima s teškoćama u OŠ dr. Jure Turića i OŠ dr. Franje Tuđmana.
Ukupna vrijednost projekta je 463.985,30 kn, dok je 426.866,47 kn financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Provedba ovog projekta nastavak je kontinuirane podrške učenicima s teškoćama koju Grad Gospić provodi od 2009. godine. Kroz projektne aktivnosti, osim samog rada pomoćnika učenicima s teškoćama, senzibilizirani su ostali učenici te je upoznata javnost o svakodnevnim problemima učenika s teškoćama, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje obrazovnih postignuća učenika s teškoćama, njihova uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje.

Ravnatelj
Ivica Radošević

image


KnjigeSvečana priredba za Dan škole

Petak, 9. lipnja 2017. godine, za učenike i djelatnike naše škole bio je poseban radni dan. Bogatim programom svečane priredbe te izložbom učeničkih radova učenici, djelatnici i gosti proslavili su Dan škole. Prije svečane priredbe, na Gradskom groblju, za sve preminule djelatnike položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Svečana priredba održana je u holu škole, a učenici nižih i viših razreda oduševili su sve prisutne svojim recitacijama, igrokazima, plesom i pjesmama koje su pripremili sa svojim učiteljima. Svojim izvedbama uveselili su naša srca i ozarili nam lica onako kako to samo djeca umiju. Osim što izvrsno plešu, pjevaju, glume i krasnoslove učenici su postizali i izvrsne rezultate na županijskim, regionalnim i državnim razinama natjecanja te su im ovom prigodom uručene nagrade. Učenici su nagrađeni knjigama koje su im uručili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću profesorica Anka Lemić i ravnatelj Ivica Radošević. Profesorica je pohvalila učenike i zaželjela im da i dalje budu uspješni u radu. Istaknula je da uz knjigu nikada nismo sami. Na kraju svečanosti, ispred škole, podignuta je zastava kao simbol Dijamantnoga statusa Eko škole. Hvala svima koji su svojim trudom, radom i zalaganjem uveličali našu proslavu. 
Novinarska grupa

image image


KnjigeOsnovana Učenička zadruga ”Vodarica Marta”

Osnovna škola dr. Jure Turića obiluje brojnim aktivnostima učenika i njihovih učitelja. Taj vrijedni dugogodišnji rad svakodnevno se provodi u izvannastavnim aktivnostima, a rezultati rada oduševljavaju. Upravo se iz tih razloga stvorila potreba za osnivanjem učeničke zadruge kako bi se uspješno i dalje razvijao kreativni, a posebno poduzetnički duh učenika.
Osnivačka skupština Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ održana je 31. svibnja 2017.g.  u predvorju škole. Skupštini je prisustvovala većina članova Učeničke zadruge te su usvojeni Osnovni akti te Plan i program Učeničke zadruge „Vodarica Marta“.
Odabrana su i Upravna tijela Učeničke zadruge: Zadružni odbor, predsjednik, potpredsjednik i tajnik Učeničke zadruge.
Zadružni odbor čine članovi:
1. Ivica Radošević, ravnatelj škole
2. Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika grada Gospića
3. Damir Maras, predstavnik „Komunalac Gospić d.o.o.“
4. Pajo Lisac, domar
5. Anka Nikšić, pedagoginja škole
6. Vlatka Galac, učiteljica razredne nastave
7. Ana Ivanetić, učiteljica razredne nastave
8. Ante Svetić, roditelj
9. Nikola Radošević, učenik
10. Petar Štimac, učenik
Odabrano je i vodstvo Učeničke zadruge u sljedećem sastavu:
1. Debora Lukac, prof., predsjednica Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
2. Dalibor Marjanović, prof., potpredsjednik Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
3. Marinela Božić, dipl. učiteljica, tajnica Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
Jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova Skupštine odabrana su Upravna tijela.
Završnim pozdravom i zahvalom novoizabrane predsjednice Debore Lukac zaključena je Osnivačka skupština Učeničke zadruge „Vodarica Marta“.

Novinarska grupa

image image


KnjigeSusret sa slikarom

Tijekom mjeseca svibnja učenici petih razreda posjetili su, u pratnji učiteljice likovne kulture,  atelijer akademskog slikara Stipe Golca , u Gospiću. Slikar nas je srdačno dočekao i detaljno upoznao sa svojim stvaralačkim opusom, likovnim i književnim. Dobili smo jedinstvenu priliku da osjetimo i doživimo originalno likovno djelo, da neposredno razgovaramo sa slikarom o načinu rada, o slikama. Na sva pitanja dobili smo odgovore. Završit ćemo citatom iz slikarevog aforizma: „  S odgojenom djecom lijepo je nama i djeci“.
Novinarska grupa


KnjigeEko krumpir

Dana 4.svibnja 2017. godine u PŠ Lički Novi posađen je eko lički krumpir prema Kurikulumu škole, odnosno zacrtanoj viziji na početku školske godine ” Lika kao turističko odredište.”
U sadnji su sudjelovale PŠ Bilaj, Smiljan, Brušane, Lički Novi, Eko grupa i učenici 4.razreda iz matične škole. Kao i prošle godine pridružili su nam se stručni suradnici, učitelji, roditelji i domari.
Krumpire su posadili u redove, a zatim su ručno grabljicama uz pomoć odraslih zagrnuli redove.
Zahvaljujemo ravnatelju koji nam je omogućio zakusku nakon dobro odrađenog posla.
Učiteljice: Ana Nikšić i Ana Ivanetić
Novinarska grupa