Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeTerenska nastava

Osmaši naše škole danas su nastavni dan proveli u Smiljanu. Jutros su se, u pratnji svojih razrednika te učitelja fizike, uputili u Memorijalni centar Nikola Tesla. Ispred kompleksa dočekale su ih srdačne voditeljice i uputile ih prema Teslinoj rodnoj kući, laboratoriju i prostoriji u kojoj su učenici imali priliku vidjeti i čuti što su znanstvenici rekli o Tesli. Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje i uživali u razgledavanju muzejskoga postava. Da su samo bezbrižna i razigrana djeca, potvrdili su nam igrajući se i zabavljajući na dječjem igralištu. Nakon zajedničkoga fotografiranja i lijepo provedenog prijepodneva uputili smo se prema Gospiću.

Novinarska grupa

image image
image image


KnjigeRaspored pregleda djece prije upisa u prvi razred u šk. god. 2017./18., dopuna

Klikom na link možete otvoriti najnoviji raspored pregleda djece prije upisa u prvi razred u šk. god. 2017./18.
Raspored_pregleda_djece_2017.18_.,_dopuna_.docx


KnjigeProljetni radovi u urbanom vrtu

Početak proljeća donio nam je toplije i sunčane dane. Učenici naše škole okupljeni u grupu Mali vrtlari pod vodstvom učiteljica Lidije i Vlatke počeli su s radovima u urbanom vrtu pokraj škole. Vrijedni učenici i učiteljice brinu se o biljkama u vrtu te urednosti i čistoći prostora skupljajući smeće, sadeći nove biljke te pokušavajući donekle sanirati elemente u vrtu koji su na žalost uništeni.
Osim Malih vrtlara u vrtu su biljke sadili i učenici pod nastavom prirode kojima je nastavnik Dalibor u okviru izvanučionične nastave objasnio postupak sadnje.
Učenici se rado okupljaju u vrtu te uz savjete voditelja uče kako se brinuti o bilju zasađenom u vrtu i kako očuvati svoj okoliš. Osim što aktivno doprinose ljepšem i očuvanijem okolišu učenici borave na svježem zraku te usvajaju nova znanja i vještine.
Ovim putem također molimo posjetitelje urbanog vrta da poštuju dječje vrijedne ruke i njihov trud te im ne odmažu već da odlažu smeće u koševe, a elemente vrta neka čuvaju i ne trgaju te tako daju novim generacijama pozitivan primjer.

nastavnica Željka Šikić

image image


KnjigeFestival slavne povijesti Ličke pukovnije

Danas je u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću održan prvi Festival slavne povijesti Ličke pukovnije. Na znanstveno popularan način znanstvenici s Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba upoznali su nas gdje su i kako ratovali Ličani te na koji su način promijenili način ratovanja o čemu je govorio dr. Buczinsky.  Kakvu je karijeru u krajiškom povojačenom društvu mogla ostvariti žena, upoznao nas je Vedran Klaužer govoreći o babicama kao dijelu policijskog odjela vojne uprave u krajini. Na kraju vrlo zanimljivih i s pažnjom praćenih predavanja Juraj Balić upoznao nas je s prikazima krajišnika u stranim novinama i putopisima 18. stoljeća.
Nakon predavanja zainteresirani su mogli sudjelovati u iznimno dobro posjećenoj radionici njemačke paleografije gdje su se na izvornim njemačkim popisima mogli upoznati sa svim teškoćama, ali i čarima otkrivanja povijesti.
I konačno na kraju sve danas naučeno provjeriti u vrlo zanimljivom i dinamičnom povijesnom kvizu koji je od natjecatelja tražio pozorno praćenje današnjeg festivala, ali i vješte ruke za punjenje puške.

Krešimir Matijević, prof.
Novinarska grupa

image image


Knjige”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije”

”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije” organiziraju Hrvatski institut za povijest iz Zagreba i OŠ dr. Jure Turića iz Gospića, a održat će se u petak 17. ožujka 2017. s početkom u 11.00 sati u predvorju škole.
Pozivamo sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.


Klikom na link možete vidjeti program za ”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije”:
Program ”Festival slavne povijesti Ličke pukovnije”

image


KnjigePosjet urednika Školskih novina

16. veljače 2017. godine našu školu posjetio je urednik Školskih novina Branko Nađ. Tijekom posjeta zadržao se u razgovoru s ravnateljem Ivicom Radoševićem, stručnim suradnicima te obišao 7. razred u e-učionici u kojoj se odvija nastava pomoću suvremenih tehnologija. Obišao je i 1. b razred i kratko porazgovarao sa učiteljicom, redovitom suradnicom Školskih novina.
Rezultat njegova obilaska je reportaža koju je objavio u Školskim novinama 21.veljače 2017. godine, broj 6.

Učiteljice Vlatka Galac i Dragica Uzelac
Novinarska grupa

image image


KnjigeČitam, istražujem i stvaram

Već treću godinu za redom učenici naše škole postižu izvrsne rezultate na županijskoj razini natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda.“ Ekipu naše škole na državnoj razini natjecanja predstavljat će učenici: Pavao Starčević, 7.raz., Ema Božić, 7.raz., Ana Starčević, 8.raz. i Marita Baričević, 5. raz.. Učenica Marita Baričević izradila je plakat na temu „Ljepota različitosti“ uz mentorstvo učiteljice likovne kulture. Sudjelovanjem u ovom projektu želimo učenike potaknuti na čitanje, druženje, kreativno izražavanje te provođenje slobodnog vremena uz knjigu.
Natjecanje je projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara i odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
Čestitke učenicima!

Knjižničarka Vesna Miškulin i učiteljica Dragica Uzelac
Novinarska grupa


image image


KnjigeDječje maškare 2017.

U subotu 25. veljače u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića održane su „Dječje maškare 2017.“.
Sudjelovale su maskirane skupine iz Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću i Osnovne škole Karlobag. Bilo je tu šarolikih i veselih skupina poput: „Smajlići“ 1.b, „Super trolls „ 1.c, „Šareni prvašići“ 1.d, „Mupetti“ 4.c, rasplesani „Policajci“ 5.a., „Trolovi“ 5.b i „Break zone“ 5.d.
Oduševljenje publike izazvale su vrlo kreativne maske te ples svake od skupina. Malene maškarice vrlo su samouvjereno vladale pozornicom. Došla je do izražaja kreativnost učitelja i roditelja u izradi maštovitih, šarenih, futurističkih kostima. Za Kraljicu dječjeg maskenbala 2017. godine izabrana je Indira Starčević  iz 1. c razreda.  Nika Radošević iz 5. razreda imala je naj masku. Također su izabrane i najbolje maškarane skupine: 1. mjesto: „Šareni prvašići“ 1. d razred, 2.mjesto: „Mupetti“ 4.d razred te 3.mjesto: „Baška bajka“, Osnovna škola Karlobag iz Karlobaga.
Veliki trud učitelja, učenika i roditelja urodio je plodom. U školi se radilo nakon nastave da bi sve na vrijeme bilo gotovo. Roditelji su pokazali veliku želju za suradnjom i pomagali učiteljima.
Stara poslovica kaže:“ Složna braća kuću grade!“
Hvala učiteljima, roditeljima i malim maškaricama!

    Učiteljice:
    Vlatka Galac i Dragica Uzelac
    Novinarska skupina
                                                                             
                                   
image image
image image
image image


KnjigeDan ružičastih majica

22. 2. 2017. god. obilježili smo Dan ružičastih majica. Posebno nas veseli što smo dio priče koja je dobila novu veliku ulogu u našoj zemlji. Dan ružičastih majica postao je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U udruzi Društvo „Naša djeca“ grada Gospića već  drugu godinu za redom sudjelujemo u obilježavanju ove prekrasne geste, u organizaciji Centra za edukaciju i prevenciju nasilja. Djelatnici škole i učenici uvijek rado surađuju i sudjeluju u svim našim aktivnostima i programima. Učitelji razredne i predmetne nastave na satovima razrednika razgovarali su s djecom zašto se obilježava ovaj dan, kako je sve krenulo, te kako i sami mogu učiniti mnogo. Izrađivali su plakate, majice i natpise s porukama o nenasilju i poštivanju različitosti. Vrlo je važno djecu od malih nogu usmjeravati i podučavati da razumiju pojam nasilja, da ga znaju spriječiti ukoliko do njega dođe, da između sebe razgovaraju i potiču ostale na ispravno ponašanje.
Zahvaljujemo se učiteljima i učenicima OŠ dr. Jure Turića i PŠ Lički Novi, volonterima i članovima DND-a koji su svojim trudom, zalaganjem i radom uspješno obilježili ovu hvale vrijednu akciju.
Predsjednica DND-a Sanja Puškarić Delač i učiteljica Dragica Uzelac
Novinarska grupa

image image


KnjigeMinsko - eksplozivna sredstva

Danas je MUP u našoj školi prvašićima održao predavanje na temu Minsko - eksplozivna sredstva. Djelatnik MUP-a je na oglednim primjerima pokazao opasna pirotehnička sredstva i opasnosti koje vrebaju.
Učiteljica Vlatka Galac

image