Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeZavičajna povijest – terenska nastava

Danas su učenici osmih razreda učili zavičajnu povijest na terenu.  U pratnji svojih razrednika, učitelja fizike i učiteljice povijesti posjetili su Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu i Spomen- dom dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku.
U Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ učenici su poslušali edukativna predavanja djelatnika muzeja, zatim pogledali film i izložene eksponate kao i patente velikog izumitelja.
U Spomen-domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku gđa Katarina Mataija, djelatnica Državnog arhiva u Gospiću, kratkim je izlaganjem o životu i značajnoj ulozi Ante Starčevića u hrvatskoj povijesti na vrlo zanimljiv način predočila učenicima važnost ovog hrvatskog velikana, Oca domovine.
Cilj ovog današnjeg projekta jest poučavanje učenika o zavičajnoj povijesti izvan školskih klupa. Ovakav način izvođenja nastave učenicima je puno zanimljiviji i razumljiviji te vrlo rado sudjeluju.
Isto tako, ovo je prilika da svi učenici naše škole posjete dva važna lokaliteta jer koliko god to bilo blizu njihovog mjesta boravka, neki od njih su po prvi puta u njima.
Također, ovakvim načinom učenici su spoznali važnost osoba svoga zavičaja koji su svojim radom i upornošću pozitivan primjer i ponos svih nas.

Antonija Rosandić, učiteljica povijesti


image image


KnjigeObilježen Međunarodni Dan obitelji

Jučer smo akcijom uređenja Urbanog vrta obilježili Međunarodni Dan obitelji.
Kako nam vrijeme nije bilo naklonjeno radovi su odgađani već nekoliko puta.
Djelatnici i učenici, tehničko i administrativno osoblje, mlade rukometaške snage naše škole kao i volonteri udruga „Pčelice“ i „DND“-a Gospić zasukali su rukave i učinili ovaj vrt ljepšim. Zasadili smo sadnice lavande, ruža, ružmarina, različitog cvijeća i sukulenata. Pomogli su nam i djelatnici LAG –a, kao i roditelji naših učenika kojima posebno zahvaljujemo jer su izdvojili slobodno vrijeme.
Grad Gospić i “DND” osigurali su novac za sadnice.
Volonteri naših vrijednih udruga na parkiralištu su pripremili i realizirali igre za djecu predškolske dobi.
Hvala svima koji su svojim sudjelovanjem obilježili Dan obitelji!
Akcija se nastavlja u petak uređenjem i bojanjem drvenog namještaja.

Novinarska grupa
Vlatka Galac

image image


KnjigeUpis učenika u prvi razred osnovne škole

image


KnjigeProjekt ”U zagrljaju zdrave prehrane 2”

U tijeku je provedba projekta „U zagrljaju zdrave prehrane 2“ koji je Grad Gospić prijavio na Javni poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (šk. godina 2017./2018.)“, raspisan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a koji je usmjeren na ublažavanje najtežih oblika dječjeg siromaštva i to u vidu podjele hrane djeci u školama.
Cilj ovog projekta je kroz pružanje nefinancijske pomoći za 293 učenika iz socijalno ugroženih obitelji s područja Gospića, osiguravanjem besplatne prehrane doprinijeti povećanju kvalitete života te smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti djece.
Ukupna vrijednost projekta je 286.083,74 kn, i u 100% iznosu je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.
Partneri u projektu su Osnovna škola dr. Jure Turića, Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Osnovna škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac.
Kako bi se projekt što uspješnije proveo te kako bi zaista korisnici na koje je usmjeren Javni poziv i sudjelovali u projektu, škole su na početku školske godine 2017./2018. donijele Odluke o kriterijima za određivanje ciljnih skupina te je u skladu s kriterijima osigurana besplatna prehrana za 293 učenika u riziku od siromaštva s područja Gospića.

Voditelj projekta
Marko Bošnjak, mag. oec. 

image


KnjigeSadnja krumpira

Dana 2. svibnja 2018. godine u Brušanima je zasađen lički krumpir.  U svrhu poticanja praktičnih znanja, vođeni misijom Školskog kurikuluma „uzgoj ličkog krumpira“ i ove smo godine odlučili njegovati tradicijske vrijednosti i poučavati djecu o cijelom postupku nastanka ekološkog ličkog krumpira.
Nositelj aktivnosti je Osnovna škola dr. Jure Turića, odnosno Učenička zadruga „ Vodarica Marta“, područne škole Lički Novi, Smiljan, Brušane i Bilaj te Eko grupa matične škole ( 5. i 6. razredi).
U sadnji su sudjelovali učenici, učitelji, stručni suradnici i domari. Na površini od 1700 m2 učenici su vrijedno po redovima umetali krumpir, a zatim su ručno grabljicama, uz pomoć odraslih, zagrnuli redove.
Uz odličnu atmosferu zapjevala se i lička tradicionalna „Vila Velebita“, a krumpiri su brzo posađeni.
Zahvaljujemo svima koji su nam donirali sjemenski krumpir.  Posebne zahvale ravnatelju Ivici Radoševiću koji nam svake godine omogući zakusku nakon dobro odrađenog posla.
Radnu atmosferu pogledajte u galeriji slika.
Zahvaljujemo učiteljici Željki Šikić koja nas svake godine prati objektivom kamere…

Učiteljice: Debora Lukac i Ana Ivanetić
Novinarska grupa
image image
image image


KnjigeUpoznaj Zemlju - zaviri u mikoroskop

Učenici su nastavu geografije doživjeli kroz geološke radionice gdje su uz članove Hrvatskog geološkog društva upoznali geološku prošlost Zemlje, fosile amonita, trilobita, zuba mamuta i morskog psa. Veselo i radoznali je bilo i na mikrofosilnim uzorcima gdje su na mikroskopu promatrali fosile foraminifera i kuhinjsku sol. Cilj projekta je popularizacija geologije, širenje geološkog znanja, razvijanje interesa koji je u našoj školi bio pun pogodak. Najbolji dokaz uspješne radionice su radoznala lica učenika, istraživanje i opipavanje stijena i mnoštvo znatiželjnih pitanja.

Ana Mesić, prof.

image image


KnjigeNoć knjige

Učenici i učitelji OŠ dr. Jure Turića jučer su obilježili Noć knjige, manifestaciju kojom se potiče čitanje te razgovor o važnosti i statusu knjige u suvremenom društvu. Tema ovogodišnje Noći knjige bio je naš sugrađanin, učitelj, pjesnik i ponos – Grga Rupčić. Učenici su čitali dijelove Grgine biografije, pjesme zavičajne, domoljubne i misaone tematike. Prikazali su Grgu kao velikog zaljubljenika u rodni kraj, pjesnika Velebita, Rastoke i Gospića, učitelja-pjesnika i prosvjetitelja. Veliko hvala našim učenicima: Dariji Radulović, Pavi Starčeviću, Ivi Špoljarić, Maji Pavičić, Niki Krpan, Marini Jovanović, Marti Pavelić, Karli i Niki Savatović, Ivoni Romac, Lei Stilinović, Mariji Jerković, Franki Blažević, Neveni Eregi, Minei Krišto, Lani Starčević i Ani Antonović. Hvala i svima onima koji su svojim dolaskom podržali ovu manifestaciju.

Učiteljice: Anita Borovac, prof. i Mandica Letina, prof.
Novinarska grupa

image image


KnjigeTerenska nastava učenika osmih razreda u Vukovar

Učenici osmih razreda naše škole posjetili su Vukavar u sklopu projekta terenske nastave koju organizira Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Ovim se projektom čuva sjećanje na Domovinski rat, važnost Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske. U čuvanju uspomena i edukacije učenika o povijesti grada heroja sudjelovala je i naša škola. Učenici su posjetili memorijalne lokacije u Vukovaru uz predavanja vodiča. Posjetili smo Muzej vučedolske kulture, Dvorac Eltz, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ‘91, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčara te izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Posjet smo završili Školom mira i kvizom za učenike gdje smo osvojili drugo mjesto. Cilj terenske nastave je poruka mira, nenasilja i tolerancije te spoznaja na koji je način stvorena naša domovina. Iz Vukovara smo otišli s važnom mišlju i rečenicom: „Da se ne zaboravi“.

Ana Mesić, prof.


image  image
image image


KnjigeNogometaši i trkači osvojili srebro na Državnom natjecanju u Poreču

Na Državnom natjecanju za učenike osnovnih škola u Poreču od 22.4. - 24.4. naše ŠSD ”Velebit” nastupalo je s tri momčadi. Košarkašice (7. i 8. razredi) i rukometaši (7. i 8. razredi) natjecanje su završili na 5. mjestu, a nogometaši su osvojili 2. mjesto u futsalu u RH za učenike 7. i 8. razreda. U finalu su izgubili od OŠ A.G.Matoša rezultatom 4:3.
Još ranije ekipa trkača na Državnom natjecanju osvojila je srebro u konkurenciji 21 županije. Uspješan nastup na Državnom natjecanju imao je i učenik 7. razreda Duško Javorina s dvije pobjede i dva poraza u stolnom tenisu.
Sveukupno je Školsko sportsko društvo ”Velebit” među najboljima u Republici Hrvatskoj, a to priznanje i nagradu primit ćemo na jesen kad se zboroje svi rezultati.
Čestitke mentorima Darku Vukiću, Damiru Vujnoviću i Vanji Antiću, a čestitke i svim učenicima što su dostojno i ponosno predstavljali našu školu, grad Gospić i Ličko-senjsku županiju.

Ravnatelj Ivica Radošević

image image


KnjigeJelovnik školske kuhinje za svibanj 2018.

od 02. do 04. svibnja 2018.
SRIJEDA: Šunka, sir, pecivo, čaj
ČETVRTAK: Bolonjez, kruh
PETAK: Grah i tijesto sa slaninom, kruh

od 07. do 11. svibnja 2018. 
PONEDJELJAK: Čokolino, voće
UTORAK: Gulaš s tijestom, kruh
SRIJEDA: Fino varivo s hrenovkama, kruh
ČETVRTAK: Đuveđ sa svinjetinom, kruh, salata
PETAK: Riblji odrezak, brokula, pire, kruh

od 14. do 18. svibnja 2018.
PONEDJELJAK: Hot dog, čaj
UTORAK: Pašta šuta, kruh
SRIJEDA: Krumpir gulaš, kruh
ČETVRTAK: Palenta, jogurt, voće
PETAK: Oslić a´la bakalar, kruh

od 21. do 25. svibnja 2018.
PONEDJELJAK: Kuhano jaje, jogurt, svježi sir, kruh
UTORAK: Pileći rižoto, kruh, salata
SRIJEDA: Gulaš s tijestom, kruh
ČETVRTAK: Griz na mlijeku sa čokoladom, kruh
PETAK: Riblji odrezak, brokula, pire, kruh

od 28. do 30. svibnja 2018.
PONEDJELJAK: Šunka, sir, pecivo, čaj
UTORAK: Đuveđ sa svinjetinom, kruh
SRIJEDA: Piletina s tjesteninom, kruh

PRETPLATA NA TOPLI OBROK IZNOSI 120,00 KUNA
SVI UČENICI IMAJU PRAVO NA BESPLATAN ČAJ SVAKI DAN