Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeSvečana priredba za Dan škole

Petak, 9. lipnja 2017. godine, za učenike i djelatnike naše škole bio je poseban radni dan. Bogatim programom svečane priredbe te izložbom učeničkih radova učenici, djelatnici i gosti proslavili su Dan škole. Prije svečane priredbe, na Gradskom groblju, za sve preminule djelatnike položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Svečana priredba održana je u holu škole, a učenici nižih i viših razreda oduševili su sve prisutne svojim recitacijama, igrokazima, plesom i pjesmama koje su pripremili sa svojim učiteljima. Svojim izvedbama uveselili su naša srca i ozarili nam lica onako kako to samo djeca umiju. Osim što izvrsno plešu, pjevaju, glume i krasnoslove učenici su postizali i izvrsne rezultate na županijskim, regionalnim i državnim razinama natjecanja te su im ovom prigodom uručene nagrade. Učenici su nagrađeni knjigama koje su im uručili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću profesorica Anka Lemić i ravnatelj Ivica Radošević. Profesorica je pohvalila učenike i zaželjela im da i dalje budu uspješni u radu. Istaknula je da uz knjigu nikada nismo sami. Na kraju svečanosti, ispred škole, podignuta je zastava kao simbol Dijamantnoga statusa Eko škole. Hvala svima koji su svojim trudom, radom i zalaganjem uveličali našu proslavu. 
Novinarska grupa

image image


KnjigeOsnovana Učenička zadruga ”Vodarica Marta”

Osnovna škola dr. Jure Turića obiluje brojnim aktivnostima učenika i njihovih učitelja. Taj vrijedni dugogodišnji rad svakodnevno se provodi u izvannastavnim aktivnostima, a rezultati rada oduševljavaju. Upravo se iz tih razloga stvorila potreba za osnivanjem učeničke zadruge kako bi se uspješno i dalje razvijao kreativni, a posebno poduzetnički duh učenika.
Osnivačka skupština Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ održana je 31. svibnja 2017.g.  u predvorju škole. Skupštini je prisustvovala većina članova Učeničke zadruge te su usvojeni Osnovni akti te Plan i program Učeničke zadruge „Vodarica Marta“.
Odabrana su i Upravna tijela Učeničke zadruge: Zadružni odbor, predsjednik, potpredsjednik i tajnik Učeničke zadruge.
Zadružni odbor čine članovi:
1. Ivica Radošević, ravnatelj škole
2. Marta Grgurić, zamjenica gradonačelnika grada Gospića
3. Damir Maras, predstavnik „Komunalac Gospić d.o.o.“
4. Pajo Lisac, domar
5. Anka Nikšić, pedagoginja škole
6. Vlatka Galac, učiteljica razredne nastave
7. Ana Ivanetić, učiteljica razredne nastave
8. Ante Svetić, roditelj
9. Nikola Radošević, učenik
10. Petar Štimac, učenik
Odabrano je i vodstvo Učeničke zadruge u sljedećem sastavu:
1. Debora Lukac, prof., predsjednica Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
2. Dalibor Marjanović, prof., potpredsjednik Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
3. Marinela Božić, dipl. učiteljica, tajnica Učeničke zadruge „Vodarica Marta“
Jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova Skupštine odabrana su Upravna tijela.
Završnim pozdravom i zahvalom novoizabrane predsjednice Debore Lukac zaključena je Osnivačka skupština Učeničke zadruge „Vodarica Marta“.

Novinarska grupa

image image


KnjigeSusret sa slikarom

Tijekom mjeseca svibnja učenici petih razreda posjetili su, u pratnji učiteljice likovne kulture,  atelijer akademskog slikara Stipe Golca , u Gospiću. Slikar nas je srdačno dočekao i detaljno upoznao sa svojim stvaralačkim opusom, likovnim i književnim. Dobili smo jedinstvenu priliku da osjetimo i doživimo originalno likovno djelo, da neposredno razgovaramo sa slikarom o načinu rada, o slikama. Na sva pitanja dobili smo odgovore. Završit ćemo citatom iz slikarevog aforizma: „  S odgojenom djecom lijepo je nama i djeci“.
Novinarska grupa


KnjigeEko krumpir

Dana 4.svibnja 2017. godine u PŠ Lički Novi posađen je eko lički krumpir prema Kurikulumu škole, odnosno zacrtanoj viziji na početku školske godine ” Lika kao turističko odredište.”
U sadnji su sudjelovale PŠ Bilaj, Smiljan, Brušane, Lički Novi, Eko grupa i učenici 4.razreda iz matične škole. Kao i prošle godine pridružili su nam se stručni suradnici, učitelji, roditelji i domari.
Krumpire su posadili u redove, a zatim su ručno grabljicama uz pomoć odraslih zagrnuli redove.
Zahvaljujemo ravnatelju koji nam je omogućio zakusku nakon dobro odrađenog posla.
Učiteljice: Ana Nikšić i Ana Ivanetić
Novinarska grupa

 


KnjigeUpis djece u prvi razred osnovne škole

UPISI DJECE U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ŠK.GOD 2017./2018.

Više na LINKU


KnjigeOsmaši u Vukovaru

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ osmaši naše škole su bili na trodnevnoj terenskoj nastavi (16. - 19. svibnja 2017.) u gradu heroja. Cilj ovog projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske.
Učenici 8.a, 8.b, 8.c i 8.d razreda su sa svojim razrednicima Krešimirom Matijevićem, Anitom Borovac,  Dragicom Uzelac i Damirom Vujnovićem prvog dana slušali predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“ te su posjetili Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz, nakon razgledavanja muzeja uputili su se u kratku šetnju centrom grada te posjetili veliki bijeli križ na ušću rijeke Vuke u Dunav i Muzej vučedolske kulture smješten na samom lokalitetu Vučedol. Tijekom drugog dana boravka učenici su posjetili memorijalne lokacije na širem području grada Vukovara: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen dom Ovčaru, Masovnu grobnicu Ovčara, Kukuruzni put - „Put spasa“, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., MCDR Vukovar – bivšu vojarnu 204. VU brigade i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Posjet je završio Školom mira i kvizom znanja za učenike u kojem su učenici pokazali, svojim znanjem, da su ih zanimali događaji u Vukovaru.
Učenici su dva dana učili o ratu, a iz Vukovara su svojim domovima ponijeli poruku mira, nenasilja i tolerancije.
Novinarska grupa

image image


KnjigeUspješna volonterska akcija

Volonterska akcija održana povodom Međunarodnog dana obitelji u potpunosti je uspjela!  Na lokaciji Urbanog vrta Gospić okupilo se 50-ak volontera, a najbrojniji su bili učitelji Osnovne škole dr. Jure Turića,  sa učenicima i roditeljima koji su zajedničkim snagama uljepšali kutak za kukce i napravili još jednu zelenu učionicu. U pomoć su pristigli i djelatnici Policijske postaje Gospić, Kulturnog informativnog centra Gospić, LAG-a Lika, studenti Veleučilišta „Nikola Tesla“ Gospić, srednjoškolci te volonteri Udruge „Pčelice“, Društva „Naša djeca“ Gospić i članovi Outward bound iz Velikog Žitnika.

Tijekom volonterske akcije okopano je i pognojeno bobičasto voće, jabuka, začinska spirala i mirisni kutak. Uređen je balkonski vrt. Posađene su sadnice lavande, jagoda, posijana je mrkva, cikla, rotkvice, tikvice… Na kraju akcije je sve zaliveno uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Gospić i malčirano sa slamom. Usporedo s vrtlarskim radovima vrijedni domari Osnovne škole i KIC-a Gospić su s pomagačima obnovili postojeće vrtne klupe i napravili nove. Uređeni su koševi za smeće. Sva drvenarija je lakirana kako bi bila spremna za učenike koji u vrtu imaju priliku u praksi učiti o prirodi, biologiji, bioraznolikosti i poljoprivredi. Upravo su učenici kao naše mlade snage bili jučer i najvrjedniji volonteri koji su našli vremena za kopanje, plijevljenje, sađenje, brušenje klupa… Zbog njih je vrt i napravljen te ga takvoga treba s ljubavlju održavati. Da ne bi ostalo sve na radu, volonteri Društva naša djeca Gospić pobrinuli su se za igračke koje su zabavile one najmlađe nakon uređivanja vrta.

Organizatori ove lijepe i korisne priče su Grad Gospić, LAG Lika, Osnovna škola dr. Jure Turića, Policijska postaja Gospić, Društvo naša djeca Gospić, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ te Kulturni informativni centar Gospić.

Novinarska grupa

image image


KnjigeZvijezde u Čakovcu

Među zvijezdama u Čakovcu, 5. 5. 2017. g., bili su i učenici naše škole.  Marita Baričević, 5. r. , Ema Božić, 7. r. , Pavao Starčević, 7. r. i Ana Starčević, 8. r.  predstavljali su našu školu na državnoj razini natjecanja. Na natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ sudjelovale su 24 škole, a naši učenici su osvojili 9. mjesto. Natjecanje se sastoji od dva dijela, prvi dio je razumijevanje pročitanih književnih djela M. Gavrana, Zaboravljeni sin,  D. Miloša, Bijeli klaun i Z. Pongrašića, Djevojčica koja je preskočila nebesa, a drugi dio je predstavljanje plakata izrađenoga na temu ovogodišnjega natjecanja „Ljepota različitosti“. Učenica Marita Baričević izradila je plakat pod mentorstvom učiteljice Nede Čačić koji je sigurno i samouvjereno predstavila članovima Povjerenstva. Sudjelovanjem u ovome projektu dajemo poticaj kulturi čitanja, potičemo razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili bi trebala predstavljati u suvremenom društvu.
Hvala ravnatelju, roditeljima i kolegama što nas već treću godinu podržavaju u radu, a učenicima čestitke !
Knjižničarka Vesna Miškulin i učiteljica Dragica Uzelac
Novinarska grupa

image image


KnjigeSlovnica mojega kraja

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika Školska knjiga i OŠ Augusta Šenoe iz Zagreba objavile su natječaj Slovnica mojega kraja. Svjesni važnosti razvijanja ponosa i ljubavi prema zavičaju i čuvanja jezične i kulturne baštine na natječaj su se prijavili učenici naše škole (4.c r. i učenici PŠ Lički Novi) pod mentorstvom svojih učiteljica Ane Nikšić i Ane Ivanetić. Učenici i njihove učiteljice izradili su slovnicu sa svim slovima abecede(popraćenu crtežom), a određeno slovo simbolizira slavnu osobu kraja u kojem žive, kulturnu znamenitost, ustanovu, ulicu, park, sportski klub i sl. U Uredništvo razredne nastave u Zagreb pristiglo je dvjestotinjak Slovnica, a Slovnica izrađena vrijednim rukama i kreativnošću naših učenika i njihovih učiteljica našla se među uradcima 17 škola koje su oduševile Stručni žiri te dobile posebnu pohvalu.
Natječaj je trajao od 21.veljače do 31.ožujka 2017.god.

Novinarska grupa
Učiteljice: Dragica Uzelac, Ana Nikšić,Vlatka Galac i Ana Ivanetić

image image
image image
image  image
image 


KnjigeTeenCAP radionice

Tijekom svibnja i početkom lipnja u našoj školi održavat će se radionice Teen CAP-a za sve sedme razrede. Radionice se održavaju u suradnji s Društvom „Naša djeca“ grada Gospića. Članovi i volonteri DND-a Gospić su u studenom prošle godine završili edukaciju za Teen CAP pomagače, koju je organizirala Udruga „Korak po korak“ iz Zagreba, uz financijsku potporu Grada Gospića i Ličko-senjske županije.
CAP programu primarni je cilj prevencija nasilja nad i među djecom i mladima. Osim primarnog cilja prevencije, radionice CAP programa žele educirati djecu i adolescente kako da na vrijeme prepoznaju potencijalno opasne situacije u kojim mogu biti ugrožena njihova tri najbitnija prava; da budu sigurni, jaki i slobodni, žele ih educirati kako reagirati i kako se odnositi prema situacijama koje predstavljaju moguću prijetnju.
Uključuje djecu od vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske dobi te djecu s posebnim potrebama, ali i roditelje, učitelje i stručnjake koji rade s djecom i mladima. U CAP programu sudjeluje više od dva milijuna djece, roditelja i učitelja diljem svijeta, a projektu se pridružila se Hrvatska, pa tako i naša škola, učenici, učitelji i roditelji iz naše sredine. Program je verificiran od strane Ministarstva obrazovanja, kao i Agencije za odgoj i obrazovanje. Trenutno se u našoj školi moglo vidjeti i čuti više o Osnovnom CAP—u, kojeg učiteljice Vlatka Galac, Josipa Svetić Pavelić, Šejla Kolatahi i Ana Marija Asić već treću godinu za redom održavaju za učenike drugih razreda.
Teen CAP je odgovor na nasilje u životima adoloescenata, za cilj ima povećati informiranost zajednice o problemu nasilja nad i među mladima, pružiti im znanja i vještine za postupanja u opasnim situacijama, mijenjati osnovne stavove koji leže u pozadini nasilništva i educirati ih još više kako bi se smanjila njihova ranjivost.
Uz radionice za sedme razrede, koje će trajati tri dana po jedan školski sat, održati će se roditeljski sastanak sa svim roditeljima 7. razreda i educirati osoblje škole na Sjednici učiteljskog vijeća.
Teen CAP timove čine; Tamara Lujić, Sanja Puškarić Delač, Hana Štimac, Đurđica Luketić, Eni Šafar, Josip Durdov, Ana Ivanetić, Ana Nikšić, Ines Palata i Tamara Drašković.

Sanja Puškarić Delač, predsjednica DND-a Gospić

image