Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

Knjige”Lički medvjedići” u Rijeci

Na 22. Riječkom dječjem karnevalu ove godine sudjelovali su po prvi put učenici drugih i četvrtih razreda Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića. Tema koja je odabrana su „Lički medvjedići“,
a skupina je činila pedesetak članova.
Među učenicima u pratnji je bilo i nekoliko roditelja, učitelja, ravnatelj te vrlo kreativna organizatorica Šejla Kolatahi koja je ujedno bila i voditeljica grupe, te učiteljica Eni Šafar kao koordinatorica.
Organizatori Riječkog dječjeg karnevala pohvalili su ”Ličke medvjediće” i njihovu vrlo uspješnu koreografiju, odnosno nastup. Korzo je bilo ispunjeno djecom iz osnovnih škola i vrtića širom Hrvatske.
Pokazalo se i ovaj put da vrijedne i maštovite ruke učitelja zajedno s roditeljima mogu gotovo nemoguće stvari. Danima se uvježbavala koreografija, a kostimi su se šivali za vrijeme zimskih praznika.
Bilo je vrlo zanimljivo družiti se s malim medvjedićima koji su vrlo uspješno odradili i intervju za TV kanal Ri. Obećali smo da ćemo se iduće godine vratiti u još većem broju.

Učiteljica Vlatka Galac
Novinarska grupa

image image
image image

 


KnjigeJelovnik školske kuhinje za veljaču 2018.

1. i 2. veljače 2018.
ČETVRTAK: Med, maslac, pecivo, čaj
PETAK: Grah i ječam sa slaninom, kruh

od 5. do 9. veljače 2018. 
PONEDJELJAK: Šunka, sir, pecivo, čaj
UTORAK: Bolonjez, kruh
SRIJEDA: Palenta, jogurt, voće
ČETVRTAK: Rižoto od pilećeg filea, kruh
PETAK: Riblji odrezak, pire, brokula, kruh

od 12. do 16. veljače 2018.
PONEDJELJAK: Hot dog, čaj
UTORAK: Pašta šuta, kruh, salata
SRIJEDA: Griz na mlijeku sa čokoladom, voće
ČETVRTAK: Đuveđ sa svinjetinom, kruh
PETAK: Grah i tijesto, kruh

od 19. do 23. veljače 2018.
PONEDJELJAK: Šunka, sir, pecivo čaj
UTORAK: Gulaš s tijestom, kruh
SRIJEDA: Fino varivo sa hrenovkama, kruh
ČETVRTAK: Rižoto od pilećeg filea, kruh, salata
PETAK: Oslić a’la bakalar, kruh

od 26. do 28. veljače 2018.
PONEDJELJAK: Kuhano jaje, jogurt, svježi sir, kruh
UTORAK: Sekeli gulaš, kruh, pire
SRIJEDA: Piletina s tjesteninom, kruh

PRETPLATA NA TOPLI OBROK IZNOSI 130,00 KUNA
SVI UČENICI IMAJU PRAVO NA BESPLATAN ČAJ SVAKI DAN


KnjigeProjekt “Klikni za sigurnost”

U sklopu projekta „Klikni za sigurnost“, kojemu je nositelj Ambidekster klub iz Zagreba, a DND Gospić partner, održane su edukacije za roditelje učenika od 5.-8. razreda. Obuhvaćene su sve tri škole na području grada Gospića; OŠ dr. Jure Turića – Gospić, OŠ dr. Franje Tuđmana – Lički Osik i OŠ dr. Ante Starčevića – Klanac Pazarišta. Edukacije su se održavale od listopada do prosinca 2017. godine. Naših 6 članica/volonterki educirale su roditelje o pojmovima nasilja nad i među djecom i mladima, posebno nasilja putem interneta. S roditeljima se između ostalog razgovaralo o njihovim iskustvima, kako sa svojom djecom tako i njihovih osobno. Dobili su konkretne savjete što učiniti ako primjete da njihovu djecu netko zlostavlja, bilo da je riječ o društvenim mrežama ili nekom drugom obliku nasilja putem interneta. Dodatno smo im objasnili kako zaštititi svoje profile na društvenim mrežama, te kako prijaviti nepoželjne poruke i statuse. Razgovaralo se i o govoru mržnje, zašto je tako raširen upravo na internetu, te koje posljedice ostavlja, kao i pojam da je govor mržnje kažnjivo djelo po Zakonu RH. Nakon predavanja i razgovora roditelji su se imali prilike malo i zabaviti. Pisali su i govorili o dobim osobinama svoje djece, upotrebljavali emotikone kako bi dočarali svoje raspoloženje, ali i crtali tzv. krugove svog osobnog prostora. Zaključak ovih „igara“ je da svako dijete, kao i odrasla osoba ima pravo na svoj osobni prostor, odluku tko čini njihov krug povjerenja, ali i gdje su granice istoga. Kad god objavljujemo nešto na internetu, bilo da je neka fotografija, šala ili status moramo biti svjesni posljedica, i za sebe i za sve ostale koji u tome izravno ili neizravno sudjeluju.
U projektu je sudjelovao ukupno 251 roditelj, a izrazili su veliko zadovoljstvo i potrebu da se edukacije i radionice ovakvog tipa provode češće. Projekt finacira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a radionice s roditeljima financirao je Grad Gospić. Osim ovih radionica s roditeljima, educiraju se i učenici, kao i svi zainteresirani volonteri DND-a Gospić.


Sanja Puškarić Delač, predsjednica DND-a Gospić
Novinarska grupa


KnjigeBožićna priredba

Danas su učenici, djelatnici škole, roditelji i mnogobrojni gosti proslavili kraj prvoga polugodišta. Veselom i svečanom priredbom dočarali su draž Božića, mir i blagostanje među ljudima. Ravnatelj Ivica Radošević pozdravio je sve prisutne i uputio riječi dobrodošlice. Čestitao je učenicima na postignutim rezultatima u radu, zahvalio učiteljima na trudu i zalaganju, a roditeljima na dobroj suradnji. Svima je uputio pregršt dobrih želja za Božić te zaželio sretnu i uspješnu novu 2018. godinu. Svojim su nas nastupima razveselili učenici od prvog do osmog razreda koji su se marljivo i vrijedno pripremali, za ovaj trenutak, pjesmom,plesom i recitacijom.  Uživali smo u svemu što su nam priredili. Hvala našim učiteljima i učiteljicama razredne i predmetne nastave koji su marljivo pripremali svoje učenike i prepoznali talent svakog od njih. Zahvala i našim ovogodišnjim voditeljicama i organizatoricama konferanse.
Čestit Božić i sretna nova 2018. godina!

Učiteljice: Lidija Štimac i Dragica Uzelac
Novinarska grupa


image image


KnjigeBožićni koncert učenika Osnovne glazbene škole

U utorak, 12.12.2017. godine, u Pučkom otvorenom učilištu „dr. Ante Starčević“ u Gospiću, održan je božićni koncert učenika Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi dr. Jure Turića. Uz nastup učenika svih uzrasta na klaviru, gitari i harmonici te dva gitarska dua koji su izvodili skladbe iz klasične glazbene literature, nastupio je i zbor OGŠ sa solisticama Sanjom Ivšinović i Ivom Rukavina uz instrumentalnu pratnju učitelja Andreja Karića, Davida Grdića i Branka Nikolića sa skladbama O, holy night i Jingle bells. Uz voditeljsku palicu Ljubice Ilievske Radošević i prigodnu scenografiju učiteljice Šejle Kolatahi, mnogobrojna publika u punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta uživala je u muziciranju novih naraštaja mladih glazbenika.

Učitelj Branko Nikolić

image image


KnjigeVečer matematike

U četvrtak, 7. prosinca 2017. godine, treću godinu za redom u našoj školi proveden je Projekt matematički znanstveni izazovi: „Večer matematike“.
Ovaj se projekt u cijeloj Hrvatskoj održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva, a s ciljem približavanja matematike učenicima na zabavan i zanimljiv način.

Prije samog početka ravnatelj Ivica Radošević je pozdravio sve sudionike te im zaželio ugodno druženje i zabavu i pri tome izrazio zadovoljstvo zbog sve većeg odaziva učenika.
U raznim radionicama, pripremljenim prema uzrastima učenika, sudjelovalo je 128 učenika razredne nastave koji su došli uz pratnju svojih roditelja i 82 učenika predmetne nastave.
Pripremljeno je niz matematičkih aktivnosti u kojima su učenici pokazivali svoje vještine računanja i logičkog zaključivanja.
Kroz radionice učenike su vodili učitelji RN, pripravnici, asistenti i učitelji matematike.
U organizaciji i provedbi nekih radionica u predmetnoj nastavi sudjelovala je profesorica matematike iz OŠ dr. Franje Tuđmana s dvije učenice osmog razreda te učiteljica RN iz OŠ dr. Ante Starčevića Klanac Pazarište s jednom učenicom osmog razreda,  tako da je sve uz druženje i zabavu teklo opušteno i glatko.
Sudjelovanje u zanimljivim aktivnostima često otkriva zaboravljenu zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što je matematika i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme svakodnevno svi rješavamo iako toga nismo svjesni.

Aktiv matematike i RN
Novinarska grupa

image image


KnjigePriča o ”Otpadiću”

Našoj školi, kao Eko-školi ponuđena je i organizirana edukativna predstava ekološkog sadržaja za učenike prvih razreda. Predstavu je organizirala marketinška agencija u ime tvrtke Eko d.o.o. iz Zadra, tvrtke za gospodarenje otpadom Zadarske županije kojoj je jedna od aktivnosti osvještavanje stanovnika o važnosti očuvanja i brige za okoliš.
Predstava je održana u petak 27.10.2017.u predvorju naše škole. Glumica Tamara Šoletić ispričala je učenicima priču o lutku Otpadiću koji je oblikovan i sastavljen od otpada. Učenici su aktivno sudjelovali u predstavi te su pokazali izuzetno poznavanje načina odlaganja otpada. Na kraju je lutak Otpadić otpjevao pjesmu o svojim avanturama te su zajedno prokomentirali što učenici misle o važnosti očuvanja okoliša, gdje su učenici također pokazali visoku razinu osviještenosti.
Osim glumice, na predstavi su nazočili predstavnici tvrtke Eko d.o.o. te predstavnici marketinške agencije.

Koordinatorica Eko škole Antonija Rosandić


image image
image image
image


KnjigeDan jabuka u PŠ Lički Novi

Dana 20. listopada obilježili smo Dan jabuka.
Cilj mi je bio osvijestiti učenike koliko su jabuke važne u svakodnevnoj prehrani jer kako kaže poslovica: “Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van.”
Tako smo kroz integrirani dan proveli razne aktivnosti: čitali pjesme, pjevali, imali izložbu radova od jabuka i ostalih jesenskih plodova, izradili plakat o vrstama jabuka i igrali igre ” Nosim jabuku u žlici” i “Ples s jabukom na čelu.”
Isto tako smo se častili našim eko- jabukama iz voćnjaka i pili domaći sok od jabuke.
Ovaj dan smo završili s pjesmom i plesom i bilo nam je jako lijepo!

Učiteljica: Ana Ivanetić
Novinarska grupa


image image


KnjigeDani kuha – dani zahvalnosti za plodove zemlje 2017.

Naša je Eko- škola sudjelovala na Svehrvatskoj smotri dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koja se ove godine održala 15.listopada 2017. u Malinskoj na otoku Krku.
Uz krušne proizvode posebno smo ponosno predstavili naš eko krumpir i sok od bazge radove naših malih zadrugara.
Tradiciju našeg kraja dostojno su predstavile učenice Sanja, Antea i Anamari noseći tradicionalne ličke nošnje.

Antonija Rosandić, koordinatorica Eko-škole

image image


KnjigeDani kruha

I naša je škola danas svečano obilježila Dane kruha. U holu škole izloženo je mnoštvo krušnih proizvoda što su ih za ovu prigodu pripremile mame, bake, ali i sami učenici. Vjeroučitelj Franje Puškarić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim vrijednim mamama i bakama na fino pripremljenim kruhovima, kolačima i drugim slasticama. Uz prigodan glazbeni program školskog zbora sve proizvode i one koji će ih blagovati blagoslovio je župnik vlč. Mario Vazgeč.  Učenici i djelatnici škole sudjelovat će u nedjelju u Malinskoj na otoku Krku na državnoj smotri Dana kruha.
Novinarska grupa

image image