Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDogradnja građevine osnovne škole

U razgovoru s gospodinom Matijom Jarićem, inženjerom građevinarstva i šefom gradilišta saznala sam što se točno gradi kod lijevog krila naše škole.
 
P: Za početak, recite mi nešto ukratko o izvođaču radova – Fenix d.o.o.
O: Sjedište našeg Društva je u Slavonskom Brodu, osnovna djelatnost je visokogradnja. Naš rad odlikuje kvaliteta, stručan i kvalificiran kadar te korištenje novih tehnologija i materijala u graditeljstvu.
Više o izvođaču na: http://www.fenix-doo.hr/.

P: Vjerujem da ste primijetili znatiželjne poglede prolaznika, djelatnika, učenika pa udovoljite našoj znatiželji i recite što se to događa kod lijevog krila naše škole?
O: Dogradnja osnovne škole.

P: Osvojili ste natječaj za dogradnju naše škole. Čime?
O: Na natječaj smo poslali ponudu koja je bila najpovoljnija te zadovoljavala sve uvijete raspisane natječajem. Dakle, Društvo ima zadovoljavajuću licencu, inženjere, broj osposobljenih radnika. Na natječaj smo poslali troškovnik za izradu radova, te smo po isteku žalbenog roka sklopili Ugovor nakon čega se je započelo sa radom. Rok za gradnju je 12 mjeseci, radimo po projektu koji je osmislila Nova-invest d.o.o. iz Gospića koja nam je ujedno i nadzor te veza sa MZOŠ-om. MZOŠ je naručitelj i investitor radova.

P: Možete li mi malo više reći o samom projektu izgradnje? Što će sve sadržavati? Kako će izgledati?
O: Zgrada će imati tri etaže, prizemlje, I i II kat. Imat će zaseban ulaz, 15 učionica, dizalo, stepenište, wc-e. Stari će se trijem koji trenutno služi kao spremište za materijal prenamijeniti u učionicu. Kada novi dio bude pod krovom, slijedi spajanje sa glavnom zgradom od vrha prema dnu. Izgled novog dijela bit će u skladu sa izgledom sadašnje zgrade.

image image

image image

image image
(uslikano 24. siječnja 2010.)

Zadnja strana i pročelje

image image

image image

image image

Bočna desna strana i bočna lijeva strana

image image

image image

Ulaz i zadnja strana

P: Jeste li imali problema u dosadašnjoj gradnji i kakvih?
O: Prilikom kopanja temelja naišli smo na eksplozivnu napravu zakopanu na 2 m dubine zaostalu iz Domovinskog rata. Radovi su bili odgođeni na dva tjedna, te je pristup gradilištu bio zabranjen. Radovi su nastavljeni kada je MZOŠ dopisom odobrilo nastavak radova.
P: U kojoj je trenutno fazi gradnja?
O: I kat – zidovi i stupovi, grede i nalijevanje deke. Tijekom izvođenja radova surađujemo s županijskim dobavljačima materijala, a na gradilištu radi ekipa od dvadesetak ljudi.
 
P: Vodite radove od početka do kraja?
O: Radove ćemo izvesti od početka do kraja – to znači da će objekt biti spreman za useljenje – parketi, unutrašnja nabaca, pločice, fasada, prilaz i rampa za invalide. Sve osim školskog namještaja bit će spremno za početak nastave.
P: Otprilike, kada bi radovi bili završeni?
O: 20. srpnja 2010.

P: Vaše profesionalno objašnjenje zašto je pametno da se trenutno učenici ne zadržavaju u njegovoj blizini te da se ne parkira u blizini gradilišta?
O: Dobili smo odobrenje od MUP-a, Grada i ravnatelja škole da se zatvori prilaz školi dok se izvode radovi. Postavili smo tako table upozorenja na početku prilaza školi da su radovi u tijeku. Budući se tijekom radova koristi kran kojim se podižu materijali postoji opasnost da se nešto otkači i padne. Iz osobne sigurnosti ne treba se zadržavati blizu gradilišta jer kad se nešto dogodi prekasno je. Također, ne bi se trebalo parkirati blizu gradilišta zbog moguće materijalne štete. 

P: I za kraj, jedno osobno pitanje - kako vam se sviđa Lika i naš grad?
O: Ugodno sam iznenađen gradom s obzirom da sam prolazio njime u vrijeme rata kada je dosta bio razrušen. Koliko sada vidim grad je izgrađen i imate sve što je potrebno jednom gradu.


image image
image image
image image
image image
image image


Zahvaljujem gospodinu Matiji na vremenu, podatcima i slikama.

Također, ponovo napominjem da je najbolje ne prilaziti školi automobilima zbog osobne sigurnosti, izbjegavanja moguće materijalne štete, i nesmetanog odvijanja radova.

Kako gradnja bude napredovala, tema će se osvježavati.

image image

image image
image image

Prvi dan prosinca na gradilište je stigla građa za krov, a ugrađeni su i prvi prozori.

image image

Nedavno je salivena zadnja deka, a stari trijem se počeo pripremati za novi izgled jedne od učionica. Radovi su izvođeni sve dok su to vremenske prilike dopuštale.

image image
image image

Unatoč hladnoći koja u Lici vlada, dogradnja naše škole je nastavljena, a izvođač radova poslove završava u roku i vrlo uspješno. Nedavno je dignuta građa i postavljena je krovna konstrukcija, a idući tjedan počinje se s pokrivanjem krova. Većina prozorskih okvira je postavljena i građevina sve više poprima svoj konačni izgled. Naravno, slike govore više od riječi smile:

image image
image image
image image
Budući smo bili prilično visoko, uslikali smo nekoliko slika naše škole i grada:
image image
image image

(uslikano 24. siječnja 2010.)