Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDođite i pogledajte, osluhnite i kušajte!

U organizaciji Ličko-senjske županije i Razvojne agencije Ličko-senjske županije (LIRA), pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, ovaj vikend u prostoru Gradske športske dvorane u Gospiću održava se dvanaesta po redu izložba tradicijskih proizvoda – Jesen u Lici.
U subotu, 02. listopada u 10:00h započeo je program otvorenja Izložbe.
KUD Otočac intonirao je Lijepu našu nakon čega su se izlagačima i posjetiteljima obratili gradonačelnik grada Gospića, gospodin Milan Kolić; župan Ličko-senjske županije gospodin Milan Jurković; ministar turizma, gospodin Damir Bajs; potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva, gospodin Darko Milinović ujedno i predstavnik predsjednice Vlade, gospođe Jadranke Kosor; te predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Luka Bebić.
U svom obraćanju govornici su srdačno pozdravili izlagače i posjetitelje, s ponosom istaknuli značaj izložbe (broj izlagača i posjetitelja svake je godine u porastu) i pozitivan razvoj ovog dijela Hrvatske te zaželjeli uspješno održavanje Izložbe.
Izložbu je otvorenom proglasio gospodin Luka Bebić nakon čega ju je gospićko – senjski biskup, dr. Mile Bogović blagoslovio.


image image


KnjigeEuropski dan jezika

U petak, 24. rujna 2010., drugu godinu za redom u dvorani POU dr. Ante Starčevića učenici Gimnazije Gospić prigodnim su programom obilježili Europski dan jezika (26. rujna).
Vijeće Europe 2001. godine utemeljuje ovaj dan s ciljem jačanja javne svijesti o važnosti učenja jezika, promicanja jezične i kulturne različitosti Europe, te poticanje cjeloživotnog učenja jezika.
Učenici Gimnazije uz pomoć profesorica jezika; Edite Klobučar, Slavice Balentović, Amneris Diminić, Bosiljke Šarić i Anele Serdar–Pašalić; na zanimljiv i poučan način obilježili su Europski dan jezika.
Program je započeo Odom radosti koju je grupa Vis Angelus izvela na više jezika.

image image

Nakon Ode radosti dvije učenice 4. razreda Gimnazije prezentirale su nam svoja iskustva sa prošlogodišnjeg školovanja u Americi.
Sara Sekelj prošlogodišnja je dobitnica stipendije ASSIST (putem stipendije daje se mogućnost izvanrednim učenicima da pohađaju najbolje američke srednje škole, a učenicima i profesorima tih škola na taj je način omogućeno sudjelovanje u obrazovnim iskustvima van granica http://www.assist-inc.org).

image image

Sara je prošlu školsku godinu bila učenica srednje škole Darlington u Saveznoj državi Georgia (više o školi na: http://www.darlingtonschool.org).
Odjevena u njihovu uniformu, na tečnom engleskom jeziku elokventno i zanimljivo


KnjigeSlaven Bilić u našoj školi!

Povodom subotnje proslave i blagoslova Crkve Hrvatskih mučenika na Udbini danas popodne u Gospiću na stadionu Balinovac odigrana je humanitarna nogometna utakmica Vatreni ‘98 – Reprezentacija svećenika. Svi „vatreni“ iz ‘98. godine su bili na utakmici i pobijedili su reprezentaciju svećenika s rezultatom 3:1, ali rezultat je bio u drugom planu. Pobijedilo je zajedništvo i misli svih sudionika na Crkvu hrvatskih mučenika koja je veliki projekt biskupa Gospićko – senjske biskupije, preuzvišenog mons. dr. Mile Bogovića.
Velika čast i zadovoljstvo mi je bila biti jedan od sudaca na spomenutoj utakmici i iskoristio sam prigodu pozvati izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Slavena Bilića da na poluvremenu posjeti našu školu. Razlog mog poziva gospodinu Biliću jest što je upravo on ambasador dobre volje UNICEF-a, a mi smo u projektu UNICEF-a „Škola bez nasilja“.
Slaven se bez imalo razmišljanja odazvao na opće oduševljenje okupljenih učenika razredne nastave, te svim učenicima podijelio autograme i poslikao se za uspomenu. Također, uputio je okupljenim učenicima nekoliko riječi te između ostalog rekao kako je vrlo sretan što je posjetio našu školu. Drago mu je što imamo zajedničku točku i veže nas UNICEF što znači da uistinu jesmo škola bez nasilja gdje je svako dijete sretno. Na kraju je učenicima poručio da marljivo uče, slušaju svoje učitelje i roditelje i da će nas uskoro ponovno posjetiti!
Ovom prigodom bih se zahvalio gospodinu Slavenu Biliću što nas je sve zajedno razveselio svojim posjetom koji će nam ostati u trajnom sjećanju i poručujem kako ćemo i dalje činiti sve napore da budemo škola bez nasilja!

Ravnatelj Ivica Radošević

image image
image image

Čuvši da postoji mogućnost da u našu školu dođe gospodin Slaven Bilić učenici, pod vodstvom nastavnika tzk-a Damira Vujnovića, smislili su pitanja za gospodina Bilića, a i sama sam iskoristila priliku da dobijem odgovore na nekoliko pitanja:

Učenici pitaju:
P: Da niste nogometni trener čime biste se bavili?


Knjige187. milenijska fotografija

17. veljače 2010. godine naš grad postao je 73. grad u kojem je poznati fotograf Šime Strikoman snimio svoju 187 milenijsku fotografiju. Snimanje je organizirano na Trgu Stjepana Radića pokraj najvećeg snješka u Hrvatskoj.
Sudionici fotografije, učenici naše i srednje škole, djeca vrtića „Pahuljica“ te Gospićani i njihovi gosti, točno u podne, formirali su logo Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru – ILANAAQ. Također je uz logo posebno formiran i križ od sanjki u spomen na stradalog gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija.


KnjigeDječji karneval

10. veljače 2010. održan je tradicionalni Dječji karneval u našem gradu. Zbog vremenskih prilika sudionici su se okupljali u dvorani Učilišta koja je tu večer bila prepuna maštovito složenih maski. Sudionici karnevala su se doista potrudili pa smo mogli vidjeti skupine tajanstvenih vampira, prekrasnih princeza, hrabrih vojnika, veselih klaunova, Indijanaca i leptira, vještica, čitavo jedno životinjsko carstvo, zatim indijansko pleme Crne vrane, male rokere,  autohtone Ličane, bebe koje su se dopuzale na pozornicu, i naravno, imali smo i jedne svatove.


Knjige“Tvoja staza”

15.12.`09. u dvorani POU u Gospiću, premijerno je prikazan mjuzikl „Tvoja staza“. U izvedbi su sudjelovali učenici OŠ dr. Jure Turića: glumačka družina „Čupava iznimka“ pod vodstvom nastavnice Marije Brkljačić, učenički pjevački zbor „Leptirići“ pod vodstvom nastavnice Marinele Mirić i folklorna skupina „Degenija“ pod vodstvom nastavnice Antonije Rosandić.


KnjigeJesen u Lici

Jesen u Lici je manifestacija autohtonih ličkih proizvoda koju su prije 11 godina započeli udruga ZOE Zagreb i udruga Kap života. Tada im je najveći problem bio kako privući izlagače (bilo ih je samo 17) , dok je to danas sasvim suprotno, ne znaju gdje bi ih sve smjestili (200+ izlagača) . Nakon 3 godine manifestacija je postala preskupa za udruge ZOE i Kap života pa se uključuje Ličko-senjska županija i grad Gospić. Sustavno se prate podatci kroz godine i napredak je vidljiv. Jesen u Lici zadnjih je godina dobila jedno od najviših priznanja: visoko pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.
Jesen u Lici održava se u Gradskoj športskoj dvorani, ali to nije uvijek bilo tako. Nekad se Jesen u Lici održavala u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević, kasnije i u Gospićkoj gimnaziji, nakon čega se izložba premjestila na sadašnje mjesto održavanja - Gradsku športsku dvoranu Gospić. Čak i to mjesto postaje pretijesno za manifestaciju ovih razmjera pa se razmišlja o novoj lokaciji. 
Od prezentacija valja izdvojiti izradu: predmeta od gline, tamburica, predenja i   tkanja, pletenja košara, metle od šiblja; te nastupe domaćih i stranih KUD-ova.
Ljepota ove manifestacije može nas natjerati da zaboravimo od kuda smo došli i kuda idemo, gledatelji i sudionici bivaju preneseni u neko drugo vrijeme i prostor te zaboravljaju na svakodnevne brige i probleme.Veseli me da se jedna takva manifestacija održava u mom gradu i smatram da bi ih trebalo biti više.


KnjigeAforistička večer

U utorak, 17. studenoga u POU „dr. Ante Starčević“ imali smo priliku uživati u aforizmima naših sugrađana prof. Stipe Golca i prof. Danka Ivšinovića.
Gost večeri bio je gradski zbor „Vila Velebita“ koji je svojim nastupom otvorio aforističku večer.
image
Autori su nas svojim britkim aforizmima proveli kroz tri životna područja: čovjek, život, politika.
Profesor Stipe Golac, akademski slikar, pedagog i pisac, napisao je osam knjiga aforizama, a „na poseban, sažet, aforističan način govori o životu i radu čovjeka suprotstavljajući se izopačenoj slici svijeta.
2001. godine na Prvom hrvatskom festivalu humora i satire dobitnik je zlatne plakete i prve nagrade za aforizme, što je bio snažan poticaj za budući rad.“ (izvor: Životopis iz autorove knjige – „Krivo živite, ispravite se“).
image
Profesor Danko Ivšinović, akademski glazbenik, „akademske aforizme piše po notama, a pučke po sluhu.“
Sam autor opisao je kako piše: „Kad sam u formi, a to je skoro uvijek negdje iza ponoći, napišem pet – šest aforizama. Kad se probudim i iu jutarnju kavu pročitam što sam napisao, vidim da sam napisao jedva dva, od čega jedan ne valja, a ako onaj što valja preživi do preksutra, tek onda valja. Ali, ako dok pišem osjetim laganu jezu, onda odmah znam da sam napisao pravi aforizam i ostvario s Gospodinom vezu.“ (izvor: autorova knjiga aforizama „Ja s jajima“) 
image
Aforizme prof. Golca su govorili Damir Mesić, Martina Nikšić i Katarina Butković, a aforizme prof. Ivšinovića Danica Subašić, Nikola Brkljačić i sam autor.
image
A evo i nekoliko najupečatljivijih zapisanih na komad papira, stoga isprika autorima ukoliko sam koju riječ krivo zapisala. 
Aforizmi prof. Golca
„Što čovjeka čeka poslije rođenja, ne daj Bože da ga čeka poslije smrti.“
„Za radnika nema zime, stalno se znoji.“