Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeEuropski dan jezika

U petak, 24. rujna 2010., drugu godinu za redom u dvorani POU dr. Ante Starčevića učenici Gimnazije Gospić prigodnim su programom obilježili Europski dan jezika (26. rujna).
Vijeće Europe 2001. godine utemeljuje ovaj dan s ciljem jačanja javne svijesti o važnosti učenja jezika, promicanja jezične i kulturne različitosti Europe, te poticanje cjeloživotnog učenja jezika.
Učenici Gimnazije uz pomoć profesorica jezika; Edite Klobučar, Slavice Balentović, Amneris Diminić, Bosiljke Šarić i Anele Serdar–Pašalić; na zanimljiv i poučan način obilježili su Europski dan jezika.
Program je započeo Odom radosti koju je grupa Vis Angelus izvela na više jezika.

image image

Nakon Ode radosti dvije učenice 4. razreda Gimnazije prezentirale su nam svoja iskustva sa prošlogodišnjeg školovanja u Americi.
Sara Sekelj prošlogodišnja je dobitnica stipendije ASSIST (putem stipendije daje se mogućnost izvanrednim učenicima da pohađaju najbolje američke srednje škole, a učenicima i profesorima tih škola na taj je način omogućeno sudjelovanje u obrazovnim iskustvima van granica http://www.assist-inc.org).

image image

Sara je prošlu školsku godinu bila učenica srednje škole Darlington u Saveznoj državi Georgia (više o školi na: http://www.darlingtonschool.org).
Odjevena u njihovu uniformu, na tečnom engleskom jeziku elokventno i zanimljivo prezentirala je svoje iskustvo te najvažnije informacije o američkom školskom sustavu.
Škole se u Americi mogu podijeliti na javne i privatne, a na slici ispod može se vidjeti prikaz američkog školskog sistema:

image

Iz Sarinog predavanja saznali smo tako npr. najvažnije informacije o srednjoj školi Darlington (utemeljna je 1905. godine, pohađa ju preko 900 učenika, omjer učenika i učitelja je 13:1), zatim koji se predmeti mogu odabrati (engleski, matematika, povijest, svjetski jezici, znanost, umjetnost, informacijske tehnologije, tjelesni). Za svaki predmet postoji određena razina kao npr. za kemiju – redovna nastava, napredna kemija, kemija pripreme za fakultet.
Kako izgleda raspored koji se dobije kad se odaberu predmeti može se vidjeti na slici ispod:

image

Obveze učenika u školskoj godini sastoje se u prosijeku od 3 testa, 5 „quizzes“ ili „malih“ testova kojima se provjerava znanje iz zadaće ili rada s prošlog sata, te 25 „assignments“ tj. zadataka (referati, zadaće, laboratorijski listići) po tjednu.
Usmeno ispitivanje ne postoji, ispitivanje znanja učenika bazira se na pismenim testovima a prolazna ocjena se dobije ako se riješi 70% testa.
Uz gore navedene testove i zadatke rješavaju se i završni ispiti na kraju svakog trosemestra, na kraju školske godine piše se 8 stranica istraživačkog rada za engleski. U znanstvenim predmetima izvode se 2 laboratorijske vježbe.
Visok uspjeh učenika nagrađuje se uvrštavanjem u tzv. „honor rolls“, liste najboljih učenika koje pomažu i pri upisu na fakultet:

image

Na Sarinoj prezentaciji primijetila sam slogan „Mudrost iznad znanja, pomoć iznad sebičnosti, čast iznad svega“, te gledajući web stranicu škole Darlington, moram primijetiti da je časno ponašanje učenika doista naglašeno i da se strogo kažnjava kršenje pravila.
Kroz Sarino predavanje saznajemo tako da svaki učenik drugi tjedan od početka škole potpisuje Kodeks časti u kojem je navedeno:
Neću lagati. Neću varati. Neću krasti. Neću tolerirati bilo kakvo nečasno ponašanje kod sebe ili drugih.
Zakletvu: “On my honor as a Darlington student, I pledge that I have neither given nor received any assistance on this assignment.” svaki učenik piše na svakom testu i zadaći te ju potpisuje.
„Tiger Way“ – je knjiga svih pravila, propisa, mogućnosti i predmeta u školi. Prema njoj se za određeno kršenje pravila dobivaju negativni bodovi, ukoliko učenik skupi 12 negativnih bodova izbacuje se iz škole.
Zbog konzumiranja alkohola, droga ili cigareta u kampusu, ili ukoliko učenik vara na testovima odmah se izbacuje iz škole.
Također smo saznali kako izgleda kodeks odijevanja u školi Darlington, te u kojim se sve aktivnostima može sudjelovati nakon škole (zbor, mjuzikl, sportske aktivnosti).
Svoje predavanje Sara je završila napomenom kako u američkom školskom sistemu svaki učenik mora biti svoj,  ali isto tako mora biti i dio društva. 
Zahvaljujem Sari na ustupljenoj prezentaciji te vrlo ugodnom, zanimljivom i poučnom predavanju.

Sara će također ogovoriti na nekoliko pitanja, a odgovore ćete moći uskoro pročitati u ovom istom postu.
Učenica Ivana Stilinović prošle je godine bila učenica srednje škole Roscommon u Saveznoj državi Michigan te je u svom zanimljivom izlaganju prikazala društveni život i putovanja po Americi.

image image

Zbog obveza nisam mogla do kraja pratiti cijeli program no zbog onog što sam ove godine vidjela znam da se radujem i s zanimanjem iščekujem na koji će način iduće godine učenici i profesori Gimnazije Gospić obilježiti Europski dan jezika.

Zahvaljujem učenici Mariji Međugorac na odličnim slikama koje pokazuju da je program doista do samoga kraja bio zanimljiv.

image image
image image
image image
image image