Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeJesen u Lici

Jesen u Lici je manifestacija autohtonih ličkih proizvoda koju su prije 11 godina započeli udruga ZOE Zagreb i udruga Kap života. Tada im je najveći problem bio kako privući izlagače (bilo ih je samo 17) , dok je to danas sasvim suprotno, ne znaju gdje bi ih sve smjestili (200+ izlagača) . Nakon 3 godine manifestacija je postala preskupa za udruge ZOE i Kap života pa se uključuje Ličko-senjska županija i grad Gospić. Sustavno se prate podatci kroz godine i napredak je vidljiv. Jesen u Lici zadnjih je godina dobila jedno od najviših priznanja: visoko pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.
Jesen u Lici održava se u Gradskoj športskoj dvorani, ali to nije uvijek bilo tako. Nekad se Jesen u Lici održavala u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević, kasnije i u Gospićkoj gimnaziji, nakon čega se izložba premjestila na sadašnje mjesto održavanja - Gradsku športsku dvoranu Gospić. Čak i to mjesto postaje pretijesno za manifestaciju ovih razmjera pa se razmišlja o novoj lokaciji. 
Od prezentacija valja izdvojiti izradu: predmeta od gline, tamburica, predenja i   tkanja, pletenja košara, metle od šiblja; te nastupe domaćih i stranih KUD-ova.
Ljepota ove manifestacije može nas natjerati da zaboravimo od kuda smo došli i kuda idemo, gledatelji i sudionici bivaju preneseni u neko drugo vrijeme i prostor te zaboravljaju na svakodnevne brige i probleme.Veseli me da se jedna takva manifestacija održava u mom gradu i smatram da bi ih trebalo biti više. Pisanjem ovog članka došao sam do saznanja da će se na proljeće održati sajam drva i drvenih proizvoda, iako je to samo ideja, mogla bi biti ostvariva i isplativa. Prošli smo kriznu godinu i održali najljepšu priredbu dosad. Jesen u Lici donosi priličan postotak u turizmu Ličko-senjske županije, a cijelo ljeto slušamo o turizmu u padu svugdje osim u Ličko-senjskoj županiji. 
Svi proizvodi na Jeseni u Lici su autohtoni i ručni su rad samih izlagača tako da na licu mjesta možete dobiti informaciju o proizvodima. Svi prehrambeni proizvodi prolaze kemijsku analizu te bivaju svrstavani u kategorije u kojima ih se ocjenjuje, rezultati tih analiza dolaze prvi dan u subotu te se dijele nagrade.
Na ovogodišnjoj Jesen u Lici prisustvovali su ministri zdravstva i turizma, Darko Milinović i Damir Bajs.
Gospićani se sve više i više uključuju u ovu manifestaciju, ove je godine bilo 46 izlagača iz Gospića i okolice. Izlagali su najrazličitije proizvode: od sireva i rakije do proizvoda od drveta.


Popis nagrađenih

U subotu 03. listopada 2009. dodijeljene su neke nagrade obrtnicima.
Kategorije nagrađenih:
1.Najbolji nastup:
1. OPG Šimunić- Senj Krivi put (med)
2. OPG Prica- Vrelo Koreničko (raznovrsni prehrambeni proizvodi)

2.Najbolji etno nastup:
1. Dječji vrtić Pahuljica- Gospić (ljudi od sijena izloženi ispred dvorane)
2. HKUD- Perušić (uštipci, pekmez)
3. Mladi pčelari- Plitvička jezera

3.Najbolji gostujući izlagač:
1. Braniteljska zadruga Kumino selo - Tovarnik

4.Posebne nagrade:
1. Općina Karlobag (ugodno su iznenadili organizatore zajedničkim nastupom svih izlagača)

Franc Matijević

image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image