Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeMeđunarodni dan pješačenja

Eko-škola je danas, 13. listopada 2017. obilježila Međunarodni dan
pješačenja koji se obilježava 15. listopada pješačenjem od škole do Parka prirode Velebit u Kaniškoj ulici.
Učenici razredne i predmetne nastave u pratnji učiteljica krenuli su ispred škole u 14.30h pješice do Parka prirode Velebit.
U Parku su nas dočekali djelatnici HGSS-a i Službe 112 koji su nam otvoriti vrata svojih
prostorija i predstavili svoje djelatnosti. Učenici su velikim interesom slušali izlaganja djelatnika HGSS-a i DUZS-a. Nakon izlaganja učenici su mogli pogledati uređaje i ostali pribor kojim se koriste djelatnici ovih službi. Nakon druženja s djelatnicima HGSS-a i DUZS-a vratili smo se pješice pred školu.

Koordinatorica Eko-škole: Antonija Rosandić

image image


KnjigeDan šetnje

Naša je Eko- škola obilježila Dan šetnje odlaskom pješice do uprave Parka prirode Velebit u Kaniži.
Dobrodošlicu u Parku prirode izrazila je gđa Ivana Svetić, djelatnica Parka koja je ujedno pripremila i edukativnu prezentaciju o djelatnostima Parka. Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje i postavljali pitanja. Nakon predavanja i odmora uz sok veselo smo se pješice vratili do škole.
Hvala svima koji su se odazvali biti sudionikom ovog ugodnog i za zdravlje korisnog događaja.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić


KnjigeJesen u Lici

Folklorna skupina Degenija sudjelovala je na osamnaestoj manifestaciji Jesen u Lici.
Izvodeći splet ličkih kola i pjesama, sa svojim nastupom uljepšali su ovaj događaj.

Učiteljica: Antonija Rosandić


KnjigeBraniteljska predstava

Folklorna skupina Degenija, zajedno s FA dr. Ante Starčević, sudjelovala je u glazbeno-scenskoj igri Braniteljska predstava „BITKA ZA VUKOVAR - KAKO SMO BRANILI GRAD I HRVATSKU“.
Nakon predstave zapaljene svijeće odnijeli su pred spomenik poginulim braniteljima.

Učiteljica: Antonija Rosandić


KnjigeUps, kravata!

  U suradnji s koordinatoricom Eko škole učenici likovne skupine viših razreda uz poticaj učiteljice likovne kulture oslikali su kravatu. Uložili su puno truda i strpljenja, ali mogu biti zadovoljni jer kravata uljepšava prostor u holu naše škole. Hvale vrijedna aktivnost kojom smo obilježili Dan kravate.

Novinarska grupa

image image
image image


KnjigeZimsko hranjenje ptica

Kako bi učenici dobili osnovne informacije o važnosti pružanja pomoći pticama tijekom zimskih dana, dogovorena je edukativna radionica s Ličkom ekološkom akcijom i Udrugom BIOM, na temu „Zimsko hranjenje ptica“.
Na radionici su prezentirane već odrađene aktivnosti naše Eko- škole sa LEOM , te brojne mogućnosti ekoloških aktivnosti, koji zasigurno pomažu učenicima u svijesti svakog od njih. No naglasak je bio slušati zanimljivosti o hranilicama,kućicama i samom hranjenju ptica. Učenici su zainteresirano pratili izlaganje člana Udruge BIOM, Vedarana Lucića, biologa po struci, koji je svojim nesebičnim zalaganjem uspješno osim tematskog dijela, prikazao kolika je važnost sudjelovanja u očuvanju okoliša i zaštite prirode.
Prije predavanja članovi eko grupe s voditeljicom Eko-škole, nastavnicom Antonijom Rosandić i članovi Ličke ekološke akcije Milan,Tamara i Darija izradili su hranilice za ptice. Milan Ban, član i koordinator Ličke ekološke akcije, objasnio je zašto je važno hraniti ptice, te im pokazao i sastavio jednu hranilicu za koju je iskoristio oporabni materijal. Ostale hranilice izradili su učenici. Prema viđenom, učenicima nije bilo teško izraditi hranilicu i doista su uživali. Izrađene hranilice učenici su napunili sjemenkama suncokreta, te su ih zajedno s Milanom i nastavnicom Antonijom postavili na predviđena mjesta.

Ova radionica je još jednom je pokazala koliko je važna suradnja djece i odraslih u ostvarivanju ekoloških aktivnosti.
Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeDani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

Dana 9. listopada 2015. u našoj školi svečano je obilježen Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Tom prilikom u središnjem holu okupili su se učenici, učitelji i roditelji. Na stolovima pripremljenim za blagoslov moglo se vidjeti raznih plodova zemlje, krušnih proizvoda i kolača koje su napravili učenici uz pomoć svojih majki i baka. Svečanost je započela prigodnom pjesmom u izvedbi folklorne skupine Degenija koju su radosno prihvatili svi nazočni.  Pošto čovjek ne živi samo od kruha već i od lijepe riječi, a najljepša riječ u ovako svečanom trenutku je molitva, naš župnik Mile Čančar pozdravio je prisutne i zamolio da svi zajedno molitvom zahvale Bogu na obilju kruha i plodova zemlje . Nakon molitve i blagoslova učenici i ostali nazočni radosno su blagovali ukusne plodove svoga truda.
Dio blagoslovljenih proizvoda članovi folklorne skupine Degenija darovali su štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe koje već tradicionalno posjećuju. Vođeni izrekom kako čovjek ne živi samo od kruha već i od lijepe riječi folkloraši su za štićenike izveli kratak program.

Učiteljica Antonija Rosandić

image image


KnjigeFolklorna skupina Degenija na tradicijskoj manifestaciji „Jesen u Lici“

Ove je godine folklorna skupina Degenija bila sudionik sedamnaeste tradicijske manifestacije „Jesen u Lici“ koja se održavala od 2. - 4. listopada 2015. na Trgu Stjepana Radića u Gospiću. Folkloraši su se predstavili u sklopu kulturno–umjetničkog programa spletom ličkih kola i ličkim pjesmama uz pratnju tamburaškog sastava i ličke samice.
Nakon sudjelovanja na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima ovim nastupom uspješno su se predstavili domaćoj publici.

Voditeljica folklorne skupine Antonija Rosandić

image image


KnjigeGrađanska akcija “Druženjem do jednakosti u sportu i igri”

U subotu 19.09.2015. u dvorištu Uglovnice, najveće zgrade u centru grada, održana je građanska volonterska radna akcija koju je najavila Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“. Osim članova Udruge pomagali su djelatnici Grada Gospića, gradskih poduzeća i ustanova, članovi sportskih klubova, stanari i eko-grupa naše Eko-škole. Posla je bilo za sve i svi su prema mogućnostima dali svoj doprinos uređenju ovog dvorišta gdje se okupljaju djeca iz grada.
Akcija je počela u 11 sati.
Potpuno je obnovljeno postojeće igralište za košarku, dodani su novi sadržaji i uređen je veći dio prostora.  Odrasli su postavili novu ogradu oko igrališta, obnovili koševe, postavili golove za mali rukomet,  a učenici su farbali klupe i stolove i oslikavali zidove dvorišta. Postavljeni su i novi koševi za otpatke.
Iako je bilo dosta toplo, čak i vruće nitko se nije žalio niti odustajao. Svi su imali isti cilj - završiti posao, urediti dvorište.
Radilo se timski pod budnim okom glavne organizatorice učiteljice Željke Šikić koja je ponosno promatrala radove koje je organizirala i za koje je odvojen određeni iznos namijenjen Udruzi – koševe za smeće donirala je Udruga.
Sve organizirano je uspješno odrađeno, volonterski i s puno ljubavi, a to je temelj svake dobre akcije.
Kad su radovi dovršeni svi su se počastili slatkišima i sokovima. Djeca su zaigrala rukomet, a roditelji zauzeli nove klupe. Sve do večeri trajalo je ugodno druženje malih i velikih u novom starom dvorištu.
Podsjetila me ova akcija na knjigu Družba Pere Kvržice gdje je prikazano kako zajedništvo, malo dobre volje, puno upornosti i ljubavi može učiniti čuda.
Bravo Željka!

Koordinatorica Eko- škole Antonija Rosandić


KnjigeMeđunarodni Dan zaštite ozonskog omotača

U sklopu plana i programa Eko-škole u našoj školi obilježen je 16. rujna Međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača.
Učenici likovne grupe pod vodstvom nastavnice Nede Čačić izradili su plakat kojim žele naglasiti važnost očuvanja ozonskog omotača.
Plakat je postavljen u središnji hol škole.

Antonija Rosandić, koordinatorica Eko-škole

image