Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeZimsko hranjenje ptica

Kako bi učenici dobili osnovne informacije o važnosti pružanja pomoći pticama tijekom zimskih dana, dogovorena je edukativna radionica s Ličkom ekološkom akcijom i Udrugom BIOM, na temu „Zimsko hranjenje ptica“.
Na radionici su prezentirane već odrađene aktivnosti naše Eko- škole sa LEOM , te brojne mogućnosti ekoloških aktivnosti, koji zasigurno pomažu učenicima u svijesti svakog od njih. No naglasak je bio slušati zanimljivosti o hranilicama,kućicama i samom hranjenju ptica. Učenici su zainteresirano pratili izlaganje člana Udruge BIOM, Vedarana Lucića, biologa po struci, koji je svojim nesebičnim zalaganjem uspješno osim tematskog dijela, prikazao kolika je važnost sudjelovanja u očuvanju okoliša i zaštite prirode.
Prije predavanja članovi eko grupe s voditeljicom Eko-škole, nastavnicom Antonijom Rosandić i članovi Ličke ekološke akcije Milan,Tamara i Darija izradili su hranilice za ptice. Milan Ban, član i koordinator Ličke ekološke akcije, objasnio je zašto je važno hraniti ptice, te im pokazao i sastavio jednu hranilicu za koju je iskoristio oporabni materijal. Ostale hranilice izradili su učenici. Prema viđenom, učenicima nije bilo teško izraditi hranilicu i doista su uživali. Izrađene hranilice učenici su napunili sjemenkama suncokreta, te su ih zajedno s Milanom i nastavnicom Antonijom postavili na predviđena mjesta.

Ova radionica je još jednom je pokazala koliko je važna suradnja djece i odraslih u ostvarivanju ekoloških aktivnosti.
Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeDani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

Dana 9. listopada 2015. u našoj školi svečano je obilježen Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Tom prilikom u središnjem holu okupili su se učenici, učitelji i roditelji. Na stolovima pripremljenim za blagoslov moglo se vidjeti raznih plodova zemlje, krušnih proizvoda i kolača koje su napravili učenici uz pomoć svojih majki i baka. Svečanost je započela prigodnom pjesmom u izvedbi folklorne skupine Degenija koju su radosno prihvatili svi nazočni.  Pošto čovjek ne živi samo od kruha već i od lijepe riječi, a najljepša riječ u ovako svečanom trenutku je molitva, naš župnik Mile Čančar pozdravio je prisutne i zamolio da svi zajedno molitvom zahvale Bogu na obilju kruha i plodova zemlje . Nakon molitve i blagoslova učenici i ostali nazočni radosno su blagovali ukusne plodove svoga truda.
Dio blagoslovljenih proizvoda članovi folklorne skupine Degenija darovali su štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe koje već tradicionalno posjećuju. Vođeni izrekom kako čovjek ne živi samo od kruha već i od lijepe riječi folkloraši su za štićenike izveli kratak program.

Učiteljica Antonija Rosandić

image image


KnjigeFolklorna skupina Degenija na tradicijskoj manifestaciji „Jesen u Lici“

Ove je godine folklorna skupina Degenija bila sudionik sedamnaeste tradicijske manifestacije „Jesen u Lici“ koja se održavala od 2. - 4. listopada 2015. na Trgu Stjepana Radića u Gospiću. Folkloraši su se predstavili u sklopu kulturno–umjetničkog programa spletom ličkih kola i ličkim pjesmama uz pratnju tamburaškog sastava i ličke samice.
Nakon sudjelovanja na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima ovim nastupom uspješno su se predstavili domaćoj publici.

Voditeljica folklorne skupine Antonija Rosandić

image image


KnjigeGrađanska akcija “Druženjem do jednakosti u sportu i igri”

U subotu 19.09.2015. u dvorištu Uglovnice, najveće zgrade u centru grada, održana je građanska volonterska radna akcija koju je najavila Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“. Osim članova Udruge pomagali su djelatnici Grada Gospića, gradskih poduzeća i ustanova, članovi sportskih klubova, stanari i eko-grupa naše Eko-škole. Posla je bilo za sve i svi su prema mogućnostima dali svoj doprinos uređenju ovog dvorišta gdje se okupljaju djeca iz grada.
Akcija je počela u 11 sati.
Potpuno je obnovljeno postojeće igralište za košarku, dodani su novi sadržaji i uređen je veći dio prostora.  Odrasli su postavili novu ogradu oko igrališta, obnovili koševe, postavili golove za mali rukomet,  a učenici su farbali klupe i stolove i oslikavali zidove dvorišta. Postavljeni su i novi koševi za otpatke.
Iako je bilo dosta toplo, čak i vruće nitko se nije žalio niti odustajao. Svi su imali isti cilj - završiti posao, urediti dvorište.
Radilo se timski pod budnim okom glavne organizatorice učiteljice Željke Šikić koja je ponosno promatrala radove koje je organizirala i za koje je odvojen određeni iznos namijenjen Udruzi – koševe za smeće donirala je Udruga.
Sve organizirano je uspješno odrađeno, volonterski i s puno ljubavi, a to je temelj svake dobre akcije.
Kad su radovi dovršeni svi su se počastili slatkišima i sokovima. Djeca su zaigrala rukomet, a roditelji zauzeli nove klupe. Sve do večeri trajalo je ugodno druženje malih i velikih u novom starom dvorištu.
Podsjetila me ova akcija na knjigu Družba Pere Kvržice gdje je prikazano kako zajedništvo, malo dobre volje, puno upornosti i ljubavi može učiniti čuda.
Bravo Željka!

Koordinatorica Eko- škole Antonija Rosandić


KnjigeMeđunarodni Dan zaštite ozonskog omotača

U sklopu plana i programa Eko-škole u našoj školi obilježen je 16. rujna Međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača.
Učenici likovne grupe pod vodstvom nastavnice Nede Čačić izradili su plakat kojim žele naglasiti važnost očuvanja ozonskog omotača.
Plakat je postavljen u središnji hol škole.

Antonija Rosandić, koordinatorica Eko-škole

image


KnjigeDječje vinkovačke jeseni 2015.

Folklorna skupina “Degenija” ove je godine prihvatila poziv za sudjelovanje na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima u sklopu kojih se održavaju Dječje vinkovačke jeseni. Dvadeset i pet dječaka i djevojčica zaputilo se put Vinkovaca u pratnji učiteljica Antonije Rosandić i Željke Šikić.
U subotu, 12. rujna 2015. godine na Trgu Vinkovačkih jeseni nastupili su osmi po redu i uspješno predstavili našu županiju izvođenjem izvornih ličkih pjesama i plesova.
U nedjelju, 13. rujna 2015. godine sudjelovali su u mimohodu ulicama grada Vinkovci kao jedna od 64 prijavljene folklorne skupine.
Domaćini koji su ove godine ugostili skupinu je KUD “Mladost” iz mjesta Tompojevci kojima se i ovim putem zahvaljujemo na izuzetnoj gostoljubivosti.
Sa ovogodišnjih vinkovačkih jeseni vratili smo se puni lijepih dojmova i novostečenih prijatelja. Slijedi nam uzvratiti gostoprimstvo u narednoj 2016. godini. 

Voditeljica FS “Degenija” Antonija Rosandić

image image


KnjigeFolklorna skupina Degenija

Folklorna skupina Degenija ostvarila je sve zadaće planirane kurikulumom školske godine 2014.15. Mladi folkloraši sudjelovali su na svečanostima u školi, a također uveličali niz svečanosti izvan škole.

image

1. Dani kruha u školi 2015.  listopad 2014.

image image

2. Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje Remete, listopad 2014.

image image

3. Gosti manifestacije „Rasplesani Božić“ u Pučkom učilištu Gospić, 2014.
4. Sudionici koncerta Božić u katedrali 2014.

image image

5. Sudionici božićne priredbe u školi 2014.

image image
6. Razveselili pjesmom štićenike Doma za stare nemoćne za Božić 2014.

image image

7. Svečano otvorili natjecanje Lidrano 2015.
8. Sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna ,svibanj 2015.

image image

9. Sudjelovali u procesiji na blagdan Tijelova

image image

10. Sudionici priredbe za Dan škole 2015.
11. Kao predstavnici mladih članovi Degenije dočekali su predsjednicu prilikom njezinog posjeta memorijalnom centru Nikola Tesla, srpanj 2015.

image image

12. Prihvatili poziv , te se pripremaju za Dječje vinkovačke jeseni u rujnu 2015.

Voditeljica FS Degenija Antonija Rosandic


KnjigeDan Eko škole

Ove godine Dan Eko škole, koji naša škola slavi 22. ožujka na Svjetski dan voda, bio je neradni dan odnosno nedjelja. Stoga smo odlučili ovaj datum obilježiti u prirodi u suradnji s Planinarskim društvom „Željezničar“ zajedničkim usponom na Oštru ,najljepši vidikovac kraj našega grada. Stotinjak sudionika uspona uživalo je u proljetnom suncu dok su se laganim hodom uspinjali do vrha Oštre s kojeg se prostire predivan pogled na grad Gospić. Nakon ugodnog druženja na vrhu istim putem sretno su se spustili u selo Podoštra i razišli kućama.  Među sudionicima uspona bilo je različitih dobnih skupina, a za posebnu pohvalu su najmlađi (učenici razredne nastave naše škole) koji su u pratnji svojih učiteljica među prvima stigli na sam vrh.

Koordinatorica Eko škole Antonija Rosandić
image  image


KnjigeMeđunarodni dan planina

Povodom Međunarodnog dana planina postavili smo u školski hol prigodnu likovnu izložbu. Predstavljen je zajednički rad učenika likovne skupine. Radovi u nizu objedinjeni su u jednu cjelovitu kompoziciju koja prikazuje planinu Velebit u slobodnoj likovnoj interpretaciji.

N. Čačić

image image
image image


KnjigePredavanje „ Odvojeno sakupljanje otpada na području Grada Gospića“

Predavanje „ Odvojeno sakupljanje otpada na području Grada Gospića“

Dana 27. studenog 2014. u Kulturno informativnom centru održano je predavanje pod nazivom „Odvojeno sakupljanje otpada na području Grada Gospića“ kojem su nazočili i članovi eko –grupe naše škole.
Na predavanju se govorilo o prednostima odvojenog skupljanja otpada, vrstama i klasifikaciji otpada, odvozu otpada, zelenim otocima, reciklažnim dvorištima i ostalom važnom o ovoj temi.
Učenici su čuli korisne informacije o načinu odlaganja različitih vrste otpada, što bi uvelike pomoglo očuvanju okoliša. Također, mogli su vidjeti primjer dobre prakse grada Rovinja koji već  15 godina uspješno koristi ovakve metode odlaganja otpada. Grad Gospić pripremio je i promotivne letke sa slikom snjegovića , pod naslovom „eko Smješko (RECIKLIRAJMO ZAJEDNO SA SNJEŠKOM ZA GRAD SA SMJEŠKOM!)“ koji su podijeljeni nazočnima.
Ovo predavanje je još jedno u nizu predavanja kojim članovi eko - grupe stječu nova znanja i navike u cilju očuvanja čišćeg i zdravijeg okoliša.

Koordinatorica Eko-škole Antonija RosandićŠkola za život

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preuzimanje priručnika