Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDječje vinkovačke jeseni 2015.

Folklorna skupina “Degenija” ove je godine prihvatila poziv za sudjelovanje na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima u sklopu kojih se održavaju Dječje vinkovačke jeseni. Dvadeset i pet dječaka i djevojčica zaputilo se put Vinkovaca u pratnji učiteljica Antonije Rosandić i Željke Šikić.
U subotu, 12. rujna 2015. godine na Trgu Vinkovačkih jeseni nastupili su osmi po redu i uspješno predstavili našu županiju izvođenjem izvornih ličkih pjesama i plesova.
U nedjelju, 13. rujna 2015. godine sudjelovali su u mimohodu ulicama grada Vinkovci kao jedna od 64 prijavljene folklorne skupine.
Domaćini koji su ove godine ugostili skupinu je KUD “Mladost” iz mjesta Tompojevci kojima se i ovim putem zahvaljujemo na izuzetnoj gostoljubivosti.
Sa ovogodišnjih vinkovačkih jeseni vratili smo se puni lijepih dojmova i novostečenih prijatelja. Slijedi nam uzvratiti gostoprimstvo u narednoj 2016. godini. 

Voditeljica FS “Degenija” Antonija Rosandić

image image


KnjigeFolklorna skupina Degenija

Folklorna skupina Degenija ostvarila je sve zadaće planirane kurikulumom školske godine 2014.15. Mladi folkloraši sudjelovali su na svečanostima u školi, a također uveličali niz svečanosti izvan škole.

image

1. Dani kruha u školi 2015.  listopad 2014.

image image

2. Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje Remete, listopad 2014.

image image

3. Gosti manifestacije „Rasplesani Božić“ u Pučkom učilištu Gospić, 2014.
4. Sudionici koncerta Božić u katedrali 2014.

image image

5. Sudionici božićne priredbe u školi 2014.

image image
6. Razveselili pjesmom štićenike Doma za stare nemoćne za Božić 2014.

image image

7. Svečano otvorili natjecanje Lidrano 2015.
8. Sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna ,svibanj 2015.

image image

9. Sudjelovali u procesiji na blagdan Tijelova

image image

10. Sudionici priredbe za Dan škole 2015.
11. Kao predstavnici mladih članovi Degenije dočekali su predsjednicu prilikom njezinog posjeta memorijalnom centru Nikola Tesla, srpanj 2015.

image image

12. Prihvatili poziv , te se pripremaju za Dječje vinkovačke jeseni u rujnu 2015.

Voditeljica FS Degenija Antonija Rosandic


KnjigeDan Eko škole

Ove godine Dan Eko škole, koji naša škola slavi 22. ožujka na Svjetski dan voda, bio je neradni dan odnosno nedjelja. Stoga smo odlučili ovaj datum obilježiti u prirodi u suradnji s Planinarskim društvom „Željezničar“ zajedničkim usponom na Oštru ,najljepši vidikovac kraj našega grada. Stotinjak sudionika uspona uživalo je u proljetnom suncu dok su se laganim hodom uspinjali do vrha Oštre s kojeg se prostire predivan pogled na grad Gospić. Nakon ugodnog druženja na vrhu istim putem sretno su se spustili u selo Podoštra i razišli kućama.  Među sudionicima uspona bilo je različitih dobnih skupina, a za posebnu pohvalu su najmlađi (učenici razredne nastave naše škole) koji su u pratnji svojih učiteljica među prvima stigli na sam vrh.

Koordinatorica Eko škole Antonija Rosandić
image  image


KnjigeMeđunarodni dan planina

Povodom Međunarodnog dana planina postavili smo u školski hol prigodnu likovnu izložbu. Predstavljen je zajednički rad učenika likovne skupine. Radovi u nizu objedinjeni su u jednu cjelovitu kompoziciju koja prikazuje planinu Velebit u slobodnoj likovnoj interpretaciji.

N. Čačić

image image
image image


KnjigePredavanje „ Odvojeno sakupljanje otpada na području Grada Gospića“

Predavanje „ Odvojeno sakupljanje otpada na području Grada Gospića“

Dana 27. studenog 2014. u Kulturno informativnom centru održano je predavanje pod nazivom „Odvojeno sakupljanje otpada na području Grada Gospića“ kojem su nazočili i članovi eko –grupe naše škole.
Na predavanju se govorilo o prednostima odvojenog skupljanja otpada, vrstama i klasifikaciji otpada, odvozu otpada, zelenim otocima, reciklažnim dvorištima i ostalom važnom o ovoj temi.
Učenici su čuli korisne informacije o načinu odlaganja različitih vrste otpada, što bi uvelike pomoglo očuvanju okoliša. Također, mogli su vidjeti primjer dobre prakse grada Rovinja koji već  15 godina uspješno koristi ovakve metode odlaganja otpada. Grad Gospić pripremio je i promotivne letke sa slikom snjegovića , pod naslovom „eko Smješko (RECIKLIRAJMO ZAJEDNO SA SNJEŠKOM ZA GRAD SA SMJEŠKOM!)“ koji su podijeljeni nazočnima.
Ovo predavanje je još jedno u nizu predavanja kojim članovi eko - grupe stječu nova znanja i navike u cilju očuvanja čišćeg i zdravijeg okoliša.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić


KnjigeMeđunarodni dan pješačenja

Unatoč kiši u jutarnjim satima naša Eko-škola ipak je danas obilježila Međunarodni dan pješačenja. Četrdesetak učenika naše škole i Gimnazije Gospić u pratnji učitelja (Antonija Rosandić, Damir Vujnović, Željka Šikić) i profesora iz Gimnazije (Milan Štimac i Antonija Pavelić) krenulo je put park-šume “Jasikovac”. Pred ulazom u park dočekali su nas predstavnici Ličke Ekološke Akcije: predsjednik Dubravko Čanić i član Milan Ban koji su nam ukratko ispričali o Jasikovcu danas i proveli nas park-šumom. Nakon sat vremena ugodne šetnje i druženja razišli smo se svojim kućama. Posebne pohvale najmlađima, učenicima 3.d razreda, i njihovoj učiteljici Jeleni Župan koji su se prvi put na ovaj način aktivno uključili u obilježavanje datuma vezanih za ekologiju i zdrav život.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić   

image image


KnjigeSvehrvatska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje

U nedjelju, 12. listopada 2014. u Remetama u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je državna smotra Dani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje.
Ove godine Ličko-senjsku županiju predstavljale su eko-škole OŠ dr. Jure Turića i Gimnazija Gospić. Na štandovima smo izložili kruhove i krušne proizvode koje su pripremile vrijedne ruke majki i baka naših učenika.
Uz izložbu, posjetitelje smo nudili izvornim ličkim delicijama kao što su sir škripavac, basa i pršut. U pozadini štanda „oživjeli“ smo djelić ličkog ognjišta iz prošlosti. Cjelokupni dojam Like upotpunila je folklorna skupina „Degenija“ pjesmom i plesom. Njihova pjesma privukla je mnoge posjetitelje koji su s velikim oduševljenjem slušali, ali i otpjevali pokoju ličku pjesmu.
Pred kraj smotre izložbene kruhove i ostale proizvode podijelili smo posjetiteljima a ostatak dana proveli u veselom druženju. Kao što se kaže da sve što je lijepo kratko traje, tako je i naše gostovanje i druženje u Remetama proteklo vrlo brzo, a naša je vesela družina uz pjesmu nastavila svoj put prema kući.

Ana Nikšić i Željka Šikić

image image


KnjigeDani kruha

Dani kruha
Naša je škola 10. listopada svečano obilježila Dane kruha. Svečanost je započela prekrasnom pjesmom „Velik si“ čiji početak stihova glasi „Jer velik si, činiš djela velika, nitko nije kao ti, Isuse, nitko nije kao ti…“ Doista je Isus velik, naš kruh, naš život, naša ljubav, naš jedini mir. Naša škola mu zahvaljuje na svoj ljubavi koju nam svakodnevno pruža.

Ravnatelj škole Ivica Radošević zahvalio se svim vrijednim mamama i bakama na fino pripremljenim kruhovima, kolačima i drugim slasticama.  Velečasni M. Čančar blagoslovio je sve pripremljene kruhove i slastice naglasivši kako poštivanjem kruha prihvaćamo Božju dobrotu i ljubav.  Blagoslov je završio zajedničkom molitvom „Oče naš“ nakon čega su svi nazočni mogli blagovati izložene proizvode.

Već tradicionalno nakon svečanosti u školi folklorna skupina “Degenija” posjetila je Dom umirovljenika te darivala štićenike Doma krušnim proizvodima. Narodne nošnje, pjesma i ples mladih folkloraša razveselile su srca okupljenih štićenika i djelatnika Doma.

Novinarska grupa

image image


Knjige23. rujna 2014. Prvi dan jeseni - Oštra

I ove godine naša Eko-škola pridružila se jesenskom usponu na Oštru zajedno s planinarima PD “Željezničar"u sklopu tradicionalne obilaznice “Četiri godišnja doba na Oštri”. Svake godine sve se više učenika odazove ovom lijepom izletu, a ove godine posebno smo ponosni na naše učenike nižih razreda koji su, zajedno sa svojim učiteljicama, uspješno stigli do vrha i natrag. Mali i veliki planinari uživali su u sunčanom danu i pogledu na naš grad i okolicu.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeMeđunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Modrozelene alge su jednostanični organizmi koji mogu obavljati fotosintezu, što je bio presudan korak za daljnji razvoj života. Fotosintezom je nastao kisik koji je iz praoceana postupno prelazio u praatmosferu. Sloj kisika u praatmosferi oblikovao je ozonski omotač koji je spriječio prolaz štetnog ultraljubičastog zračenja do Zemlje. tako su stvoreni uvjeti za razvoj života na kopnu.
Oštećenja ozonskog sloja nazivaju se ozonske rupe. Njih uzrokuju freoni, plinovi iz raspršivača i hladnjaka i uređaja za klimatizaciju. Većina je zemalja potpisala Bečku konvenciju i Montrealski protokol, obvezujući se freone zamijeniti sredstvima neškodljivim za ozonski sloj.

Sve gore navedeno učenici su naučili na nastavi prirode u šestom razredu. U novoj školskoj godini usvojena znanja o ozonskom omotaču učenici 7.d razreda primijenili su pri izradi prigodnog plakata za Međunarodni dan ozonskog omotača. Plakatom su ukazali na važnost zaštite i očuvanja ozonskog omotača. 

učiteljice T. Hećimović i N. Čačić

image