Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeSvjetski dan zaštite okoliša - 5. lipnja 2014.

Naša Eko-škola sudjelovala je u obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u suradnji s Ličkom Ekološkom Akcijom. LEA je u sklopu obilježavanja ovog datuma organizirala Dane otvorenih vrata u atriju KIC-a.  Eko-grupa naše škole pokazala je visoku osvještenost o zaštiti okoliša pridružujući se ovoj eko akciji.  Od ponuđenih aktivnosti članovi eko-grupe prihvatili su akciju čišćenja, neki su izrađivali prigodne plakate, a najmlađi su se zabavljali zajedničkim crtanjem po knjizi dojmova. Po završetku radova počastili su se domaćim kolačima i sokom od bazge, proizvodima koje su pripremili članovi LEA-e.

Koordinatorica Eko- škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeMeđunarodni dan biološke raznolikosti

Povodom Dana Parka, Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Javna ustanova „Park prirode Velebit“  organizirala je 30. svibnja 2014. u Kulturno informativnom centru u Gospiću predavanje „Povratak bjeloglavog supa na Velebit“ – predavač: dr.sc. Goran Sušić, Udruga „Grifon“.
Udruga „Grifon- Centar za zaštitu ptica grabljivica“ osnovana je zbog učinkovitijeg rada na provedbi i promicanju zaštite prirode prvenstveno putem zaštite bjeloglavih supova, te drugih ugroženih ptica grabljivica. Centar djeluje na lokaciji Crnika, 5 km južno od Sv. Jurja, unutar Parka prirode „Velebit“.
Članovi eko- grupe na ovom izuzetno zanimljivom predavanju naučili su nešto više o zaštiti supova i drugih ugroženih ptica grabljivica u Hrvatskoj i u susjednim zemljama; o njihovoj trenutnoj populaciji; o označavanju i praćenju njihovih migracija i sl.
Predavač gospodin Goran Sušić  bio je posebno zadovoljan zbog velikog broja mladih na predavanju i izrazio želju da upravo netko od nazočnih nastavi raditi ovu važnu i humanu djelatnost.

Koordinatorica Eko- škole Antonija Rosandić


image image


KnjigeMeđunarodni dan obitelji - 15. svibnja 2014.

Povodom međunarodnog dana obitelji Grad Gospić, osnivač i kum naše Eko-škole donirao je 1.000,00 kn za kupnju novih sadnica ukrasnog bilja i cvijeća. Sadnice su posadili članovi eko-grupe učenici osmih razreda želeći svojim radom biti primjer nadolazećim generacijama u nastojanju očuvanja lijepog okoliša naše osnovne škole.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeDan planeta Zemlje - 22. travnja 2014.

Akcija pošumljavanja u sklopu projekta „ Zdrav za pet“

Trideset učenika osmih razreda povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje sudjelovalo je u akciji pošumljavanja u suradnji s članovima LEA-e u sklopu projekta „ Zdrav za pet“ u organizaciji PU Ličko- senjske i Hrvatskih šuma.
Po dolasku na odredište učenici su dobili upute od djelatnika Hrvatskih šuma Marija Stilinovića,koji im je pokazao način sadnje na već označenom za to predviđenom mjestu.
Osmaši su vrijednim radom zasadili oko tisuću sadnica i time dali svoj nesebičan doprinos očuvanju biljnog svijeta u jednom dijelu naše županije.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


Knjige22. ožujka -  Svjetski dan voda i Dan Eko – škole

Temeljni pojam naše Eko – škole je voda.  Stoga smo ove godine povodom Svjetskog dana voda i za Dan Eko-škole organizirali radnu akciju čišćenja jednog dijela obale rijeke Novčice.
Cilj ove akcije je produbljivanje ekološke svijesti i razumijevanje štetnosti zagađivanja okoliša.
Četrdeset članova naše Eko-škole s voditeljicom Antonijom Rosandić uz pomoć  članova Ličke ekološke akcije (LEA) u subotu od 10 do 12 sati uklonili su otpad sa jednog dijela obale rijeke Novčice u samom centru grada.
Članovi Eko – škole pokazali su visoku ekološku svijest i brigu za okoliš, a istodobno i želju sudjelovanja u akcijama koje se odnose na smanjenje otpada i onečišćenja.
Ovom akcijom dali su i svoj doprinos ljepšem i zdravijem okolišu.

Koordinatorica Eko- škole – Antonija Rosandić

image image


KnjigeDan pješačenja

Svjetski dan pješačenja obilježili smo 17. listopada 2013. šetnjom do parka šume Jasikovac.
Tridesetak učenika u pratnji nastavnika prošetali su do parka Jasikovac   gdje su ih dočekali predstavnici ekološke udruge LEA (Lička ekološka akcija), te ih proveli parkom. Članovi Udruge informirali su učenike o akcijama čišćenja parka koje se provode u suradnji s lokalnom zajednicom te posebno naglasili važnost očuvanja šume u parku i općenito očuvanja okoliša. Učenici su proveli sunčano, jesensko poslijepodne u dvosatnoj šetnji parkom i ugodnom razgovoru s članovima Udruge.

Koordinatorica Eko-škole: Antonija Rosandić

image image


KnjigeDan planina

Dana 26. rujna 2013. god. članovi Eko grupe sa svojim su nastavnicima i roditeljima obilježili Dan planina odlaskom na Oštru. Lijep dan, prekrasna priroda, izvrstan pogled, dobro društvo i tjelesna aktivnost svima su nam dobro došli. Nakon zajedničke fotografije, ugodnog razgovora i nezaobilaznog smijeha uputili smo se svojim kućama. 
Novinarska grupa

image image


KnjigePodizanje Zelene zastave

Danas je, po peti put, podignuta Zelena zastava ispred naše škole. Prije nekoliko dana Eko-škola je dobila trajni status kojim je potvrđeno da je u cijelosti ispunili sve obveze i zadane programske zadatke koje postavlja Udruga Lijepa naša, nositelj projekta Eko-škole. Ravnatelj je pozdravio kuma Eko–škole, gradonačelnika grada Gospića, g. Milana Kolića. Zahvalio mu je na svemu što je proteklih deset godina napravio za Eko–školu. Istaknuo je kako se i nadalje nada uspješnoj suradnji. Ravnatelj se zahvalio i bivšem ravnatelju škole g. Milanu Štimcu koji je 2003. god. pokrenuo Eko–školu i tadašnjoj koordinatorici Mirjani Serdar. Veliko hvala uputio je nastavnici Antoniji Rosandić koja je koordinatorica Eko-škole zadnjih nekoliko godina te svim učiteljima i učenicima koji su uključeni u rad Eko-škole. U atriju škole, povodom ove svečanosti, bit će posađena božikovina, stoljetno drvo, čije je sadnice dao sugrađanin Mirko Milković. Drvo će nas podsjećati na današnji dan!
                                                                      Novinarska grupa

image image


KnjigeZlatni status Eko-škole

Međunarodna koordinacija za Eko–škole, na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, produžila je našoj školi status Međunarodne Eko-škole peti put, čime smo stekli trajni Zlatni status. Škola je u cijelosti ispunila uvjete iz smjernica za provedbu programa Eko-škole i uredno izvršila sve potrebne radnje za obnavljanje ovog međunarodnog priznanja.
Dana 10. svibnja 2013. u Gastro Globusu na Zagrebačkom velesajmu, predstavnici naše škole: ravnatelj Ivica Radošević, školska koordinatorica Antonija Rosandić, članice eko odbora Željka Šikić i Ana Nikšić nazočili su svečanosti obnavljanja statusa, tj. podjele certifikata i Zelenih zastava.
U ime Hrvatskog povjerenstva FEE i Nacionalnog ocjenjivačkog suda čestitke je uputio predsjednik Udruge Lijepa naša doc. dr. sc. Ante Kutle. Ovogodišnjoj svečanosti podjele certifikata i Zelenih zastava prethodilo je uručenje nagrada i certifikata Eko- školama koje su sudjelovale u projektu“Eko- paket“ ( tvrtka Tetra-pak) i kampanji za „Manje otpada“ (FEE). Svečanost je uveličala operna pjevačica iz Osijeka Barbara Otman. Nakon godišnjeg izvješća rada nacionalnog koordinatora i voditelja programa međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj,dr.Ante Kutle, uslijedilo je svečano uručenje Zelenih zastava i certifikata XIII. generaciji Eko-škola uz zajedničko fotografiranje svih škola i drugih ustanova V skupine ( Ličko –senjska, Primorsko –goranska i Zadarska županija).
Po svršetku svečanosti upriličen je domjenak,gdje je bilo prilike za upoznavanje, ugodno druženje i razmjenu mišljenja s drugim školama.
Hvala svim učenicima, nastavnicima i ostalim djelatnicima škole kao i svima koji na bilo koji način pomažu provedbi ovog programa.

Predstoji nam školska svečanost ponovnog podizanja Zelene zastave koju ćemo upriličiti u petak 17. svibnja 2013.u 10,00 sati.

školska koordinatorica Antonija Rosandić

image image


KnjigeŽupanijska smotra tradicijske baštine osnovnih i srednjh škola

Školska folklorna skupina Degenija i tamburaški sastav Gimnazije Gospić u pratnji voditeljice Antonije Rosandić i prof. Milana Štimca ravnatelja Gimnazije,  gostovali su u četvrtak 25. travnja 2013. u Benkovcu na Županijskoj smotri tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije.
U formiranoj povorci kroz grad Benkovac do stare utvrde Benković mladi folkloraši su pjesmom uz pratnju tamburaša izazivali oduševljenje prisutnih građana koji su ih nagradili velikim pljeskom.
Publiku   su osvojili   svojom pozdravnom pjesmom …U Benkovcu nikad nisam bila, sve do sada već mi se dopada i izvedbom kola: Ajd na livo, Bimber, Lički tanac (uz pratnju samice) i na kraju pjesmom Junak iz Like.
Po završetku svih izvođača upriličeno je druženje uz domjenak.
Mladi folkloraši su ovom prilikom kao gosti u susjednoj županiji pokazali kako znaju i žele čuvati tradicijske običaje svoga kraja ponosno pjevajući izvorne ličke pjesme i plešući lička kola.

voditeljica FS Degenija: Antonija Rosandić

image image