Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeMeđunarodni dan pješačenja

Unatoč kiši u jutarnjim satima naša Eko-škola ipak je danas obilježila Međunarodni dan pješačenja. Četrdesetak učenika naše škole i Gimnazije Gospić u pratnji učitelja (Antonija Rosandić, Damir Vujnović, Željka Šikić) i profesora iz Gimnazije (Milan Štimac i Antonija Pavelić) krenulo je put park-šume “Jasikovac”. Pred ulazom u park dočekali su nas predstavnici Ličke Ekološke Akcije: predsjednik Dubravko Čanić i član Milan Ban koji su nam ukratko ispričali o Jasikovcu danas i proveli nas park-šumom. Nakon sat vremena ugodne šetnje i druženja razišli smo se svojim kućama. Posebne pohvale najmlađima, učenicima 3.d razreda, i njihovoj učiteljici Jeleni Župan koji su se prvi put na ovaj način aktivno uključili u obilježavanje datuma vezanih za ekologiju i zdrav život.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić   

image image


KnjigeSvehrvatska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje

U nedjelju, 12. listopada 2014. u Remetama u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je državna smotra Dani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje.
Ove godine Ličko-senjsku županiju predstavljale su eko-škole OŠ dr. Jure Turića i Gimnazija Gospić. Na štandovima smo izložili kruhove i krušne proizvode koje su pripremile vrijedne ruke majki i baka naših učenika.
Uz izložbu, posjetitelje smo nudili izvornim ličkim delicijama kao što su sir škripavac, basa i pršut. U pozadini štanda „oživjeli“ smo djelić ličkog ognjišta iz prošlosti. Cjelokupni dojam Like upotpunila je folklorna skupina „Degenija“ pjesmom i plesom. Njihova pjesma privukla je mnoge posjetitelje koji su s velikim oduševljenjem slušali, ali i otpjevali pokoju ličku pjesmu.
Pred kraj smotre izložbene kruhove i ostale proizvode podijelili smo posjetiteljima a ostatak dana proveli u veselom druženju. Kao što se kaže da sve što je lijepo kratko traje, tako je i naše gostovanje i druženje u Remetama proteklo vrlo brzo, a naša je vesela družina uz pjesmu nastavila svoj put prema kući.

Ana Nikšić i Željka Šikić

image image


KnjigeDani kruha

Dani kruha
Naša je škola 10. listopada svečano obilježila Dane kruha. Svečanost je započela prekrasnom pjesmom „Velik si“ čiji početak stihova glasi „Jer velik si, činiš djela velika, nitko nije kao ti, Isuse, nitko nije kao ti…“ Doista je Isus velik, naš kruh, naš život, naša ljubav, naš jedini mir. Naša škola mu zahvaljuje na svoj ljubavi koju nam svakodnevno pruža.

Ravnatelj škole Ivica Radošević zahvalio se svim vrijednim mamama i bakama na fino pripremljenim kruhovima, kolačima i drugim slasticama.  Velečasni M. Čančar blagoslovio je sve pripremljene kruhove i slastice naglasivši kako poštivanjem kruha prihvaćamo Božju dobrotu i ljubav.  Blagoslov je završio zajedničkom molitvom „Oče naš“ nakon čega su svi nazočni mogli blagovati izložene proizvode.

Već tradicionalno nakon svečanosti u školi folklorna skupina “Degenija” posjetila je Dom umirovljenika te darivala štićenike Doma krušnim proizvodima. Narodne nošnje, pjesma i ples mladih folkloraša razveselile su srca okupljenih štićenika i djelatnika Doma.

Novinarska grupa

image image


Knjige23. rujna 2014. Prvi dan jeseni - Oštra

I ove godine naša Eko-škola pridružila se jesenskom usponu na Oštru zajedno s planinarima PD “Željezničar"u sklopu tradicionalne obilaznice “Četiri godišnja doba na Oštri”. Svake godine sve se više učenika odazove ovom lijepom izletu, a ove godine posebno smo ponosni na naše učenike nižih razreda koji su, zajedno sa svojim učiteljicama, uspješno stigli do vrha i natrag. Mali i veliki planinari uživali su u sunčanom danu i pogledu na naš grad i okolicu.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeMeđunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Modrozelene alge su jednostanični organizmi koji mogu obavljati fotosintezu, što je bio presudan korak za daljnji razvoj života. Fotosintezom je nastao kisik koji je iz praoceana postupno prelazio u praatmosferu. Sloj kisika u praatmosferi oblikovao je ozonski omotač koji je spriječio prolaz štetnog ultraljubičastog zračenja do Zemlje. tako su stvoreni uvjeti za razvoj života na kopnu.
Oštećenja ozonskog sloja nazivaju se ozonske rupe. Njih uzrokuju freoni, plinovi iz raspršivača i hladnjaka i uređaja za klimatizaciju. Većina je zemalja potpisala Bečku konvenciju i Montrealski protokol, obvezujući se freone zamijeniti sredstvima neškodljivim za ozonski sloj.

Sve gore navedeno učenici su naučili na nastavi prirode u šestom razredu. U novoj školskoj godini usvojena znanja o ozonskom omotaču učenici 7.d razreda primijenili su pri izradi prigodnog plakata za Međunarodni dan ozonskog omotača. Plakatom su ukazali na važnost zaštite i očuvanja ozonskog omotača. 

učiteljice T. Hećimović i N. Čačić

image


KnjigeSvjetski dan zaštite okoliša - 5. lipnja 2014.

Naša Eko-škola sudjelovala je u obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u suradnji s Ličkom Ekološkom Akcijom. LEA je u sklopu obilježavanja ovog datuma organizirala Dane otvorenih vrata u atriju KIC-a.  Eko-grupa naše škole pokazala je visoku osvještenost o zaštiti okoliša pridružujući se ovoj eko akciji.  Od ponuđenih aktivnosti članovi eko-grupe prihvatili su akciju čišćenja, neki su izrađivali prigodne plakate, a najmlađi su se zabavljali zajedničkim crtanjem po knjizi dojmova. Po završetku radova počastili su se domaćim kolačima i sokom od bazge, proizvodima koje su pripremili članovi LEA-e.

Koordinatorica Eko- škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeMeđunarodni dan biološke raznolikosti

Povodom Dana Parka, Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Javna ustanova „Park prirode Velebit“  organizirala je 30. svibnja 2014. u Kulturno informativnom centru u Gospiću predavanje „Povratak bjeloglavog supa na Velebit“ – predavač: dr.sc. Goran Sušić, Udruga „Grifon“.
Udruga „Grifon- Centar za zaštitu ptica grabljivica“ osnovana je zbog učinkovitijeg rada na provedbi i promicanju zaštite prirode prvenstveno putem zaštite bjeloglavih supova, te drugih ugroženih ptica grabljivica. Centar djeluje na lokaciji Crnika, 5 km južno od Sv. Jurja, unutar Parka prirode „Velebit“.
Članovi eko- grupe na ovom izuzetno zanimljivom predavanju naučili su nešto više o zaštiti supova i drugih ugroženih ptica grabljivica u Hrvatskoj i u susjednim zemljama; o njihovoj trenutnoj populaciji; o označavanju i praćenju njihovih migracija i sl.
Predavač gospodin Goran Sušić  bio je posebno zadovoljan zbog velikog broja mladih na predavanju i izrazio želju da upravo netko od nazočnih nastavi raditi ovu važnu i humanu djelatnost.

Koordinatorica Eko- škole Antonija Rosandić


image image


KnjigeMeđunarodni dan obitelji - 15. svibnja 2014.

Povodom međunarodnog dana obitelji Grad Gospić, osnivač i kum naše Eko-škole donirao je 1.000,00 kn za kupnju novih sadnica ukrasnog bilja i cvijeća. Sadnice su posadili članovi eko-grupe učenici osmih razreda želeći svojim radom biti primjer nadolazećim generacijama u nastojanju očuvanja lijepog okoliša naše osnovne škole.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


KnjigeDan planeta Zemlje - 22. travnja 2014.

Akcija pošumljavanja u sklopu projekta „ Zdrav za pet“

Trideset učenika osmih razreda povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje sudjelovalo je u akciji pošumljavanja u suradnji s članovima LEA-e u sklopu projekta „ Zdrav za pet“ u organizaciji PU Ličko- senjske i Hrvatskih šuma.
Po dolasku na odredište učenici su dobili upute od djelatnika Hrvatskih šuma Marija Stilinovića,koji im je pokazao način sadnje na već označenom za to predviđenom mjestu.
Osmaši su vrijednim radom zasadili oko tisuću sadnica i time dali svoj nesebičan doprinos očuvanju biljnog svijeta u jednom dijelu naše županije.

Koordinatorica Eko-škole Antonija Rosandić

image image


Knjige22. ožujka -  Svjetski dan voda i Dan Eko – škole

Temeljni pojam naše Eko – škole je voda.  Stoga smo ove godine povodom Svjetskog dana voda i za Dan Eko-škole organizirali radnu akciju čišćenja jednog dijela obale rijeke Novčice.
Cilj ove akcije je produbljivanje ekološke svijesti i razumijevanje štetnosti zagađivanja okoliša.
Četrdeset članova naše Eko-škole s voditeljicom Antonijom Rosandić uz pomoć  članova Ličke ekološke akcije (LEA) u subotu od 10 do 12 sati uklonili su otpad sa jednog dijela obale rijeke Novčice u samom centru grada.
Članovi Eko – škole pokazali su visoku ekološku svijest i brigu za okoliš, a istodobno i želju sudjelovanja u akcijama koje se odnose na smanjenje otpada i onečišćenja.
Ovom akcijom dali su i svoj doprinos ljepšem i zdravijem okolišu.

Koordinatorica Eko- škole – Antonija Rosandić

image imageŠkola za život

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preuzimanje priručnika