Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeBlagdan sv. Lucije

13. prosinca, blagdan sv. Lucije obilježen je u našoj školi tradicionalnim sijanjem božićne pšenice.
Pšenicu su sijali članovi eko – grupe uz nadzor i pomoć učiteljice Nede Čačić i koordinatorice eko – škole Antonije Rosandić.

Antonija Rosandić


KnjigePredavanje „Samoniklo ljekovito bilje s ličko-senjskih staništa“

U ponedjeljak 29. studenoga u kabinetu informatike učiteljica Kata Milković održala je predavanje na temu Samoniklo ljekovito bilje s ličko – senjskih staništa.
Predavanje su pozorno slušali učenici osmih razreda, te učitelji i ravnatelj.
Predavačica nas je informirala o najvažnijim samoniklim biljkama naše Županije te o načinima korištenja istih. Tijekom vrlo zanimljivog predavanja saznali smo da maslačak
liječi bolesnu jetru, pročišćava krv, poboljšava probavu, pospješuje mokrenje. Kod njega je ljekovita cijela biljka: korijen, listovi, stabljika, cvijet. Korijen se vadi u proljeće ili jesen, suši se na suncu ili umjetnoj toplini. Mlado lišće priprema se za salatu a stabljike pomažu kod kronične upale jetre i šećerne bolesti.
Cvjetne glavice pripremaju se za sirup, „maslačkov med“, žele od maslačkovih latica.
Stolisnik ili hajdučka trava liječi želučani i crijevni katar, čisti krv, pomaže kod reume. Skuplja se cvjetna glavica tijekom cijelog ljeta.
Majčina dušica se koristi kao uvarak protiv želučanih poremećaja, bolesti pluća, tvrdokornog kašlja, nesanice, nadimanja.
Sirup od majčine dušice napravimo tako da slažemo u staklenku red majčine dušice svježe ubrane, red smeđeg šećera. Držimo na suncu tri tjedna. Nakon toga sadržaj procijedimo, ugrijemo na laganoj vatri dok se ne zgusne. Čuvati na hladnom mjestu. Koristi se protiv kašlja kod djece i odraslih.
Majčinu dušicu stavljamo u biljne kupke, jabučni i vinski ocat, dodatak jelima od divljači ili drugim mesnim jelima, salatama.
S obzirom da je predavanje bilo zanimljivo i poučno prisutni su na kraju predavanja kroz dodatna pitanja dobili detaljnija pojašnjenja o onom što ih je najviše zanimalo vezano za temu.


KnjigeEko - patrola

- postavljanje natpisa sa eko – kodeksom u učionice

image image
image image


KnjigePromotivna sadnja murve

Dana 29. listopada 2010. u školskom vrtu Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću, u okviru plana i programa Eko- škole za školsku godinu 2010.-2011.  organizirana je promotivna sadnja bijelog duda u okviru projekta „Murva”. Projekt je prije dvije godine pokrenula Udruga Lijepa naša kako bi ukazali na problem ove biljne (voćne ) vrste u Hrvatskoj. 
Promotivnoj sadnji nazočili su ravnatelj škole Ivica Radošević, vjeroučiteljica Jelena Majer, nastavnica Željka Šikić, koordinatorica Eko- škole Antonija Rosandić i eko – grupa. Sve nazočne i nove sadnice blagoslovio je don Anđelko Kaćunko. Promotivna sadnja ove se godine organizira samo u Eko- školama, a već sljedeće godine planira se sadnja u svim školama i drugim javnim ustanovama u Hrvatskoj.

Antonija Rosandić

image image


KnjigeDan jabuka, 20. listopada 2010

Dana 20. listopada 2010. u našoj školi, u okviru plana i programa Eko-škole, organiziran je projektni dan-Dan jabuka.

U školskom holu eko-grupa nižih razreda (4.a), voditeljice učiteljice Kate Milković izložila je likovne radove na temu jabuka. Uz likovne radove izložene su sve vrste jabuka koje uspijevaju na našem području, te različiti proizvodi od jabuka (pekmez, kompot, pita…).

image image

Eko- grupa s nastavnicom likovne kulture Nedom Čačić i koordinatoricom Eko- škole nastavnicom Antonijom Rosandić obrali su stabala jabuka ispred naše škole.
Ubranim plodovima počastili su se učenici, nastavnici i ostali djelatnici škole.
U školskoj kuhinji kuharice su od ubranih jabuka skuhale kompot kojim su se zasladili učenici i nastavnici.

Antonija Rosandić

image image


KnjigeDani kruha-dani zahvale za plodove zemlje u Koprivnici 10. listopada 2010.

Osnovna škola dr. Jure Turića, ove je godine, zajedno sa Strukovnom školom iz Gospića predstavljala Ličko- senjsku županiju na Državnoj smotri Dani kruha- Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Koprivnici, koju organizira Udruga Lijepa naša.
Putovanje kao i cijeli dan proteklo je u dobrom raspoloženju. Radilo se timski – od postavljanja štanda do raspremanja i odlaska.
Učenici i nastavnici koji su putovali u Koprivnicu ponijeli su lijepe uspomene.
Hvala kolegama, učenicima, roditeljima, donatorima i svima ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovog projekta.
Kako je bilo u Koprivnici – vidi se na fotografijama!

Antonija Rosandić

image image
image image
image image
image image 


KnjigeDan kruha i zahvalnost za plodove zemlje

U četvrtak 07. 10. 2010. obilježen je Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Kao i svih prethodnih godina svečana proslava i blagoslov jela održani su u središnjem velikom hodniku uz obilje mirisnih, svježih i lijepo ukrašenih peciva koje su bake i majke revno pekle.
Učenici su svoje pogače, peciva, kolače i ostale plodove zemlje donosili prije početka nastave, a vrijedne učiteljice su slagale i ukrašavale stolove izložene u prizemnom hodniku. U obilju hrane moglo se pronaći mnoštvo tradicionalnih peciva i kolača, ali ujedno i mnoštvo kreativno uređenih krušnih proizvoda pravljenih po domišljatim idejama učenika. Značajno je spomenuti i hvale vrijedne uratke razrednica pojedinih razreda koje su uza sve svoje školske obveze snašle vremena za poneki kolač ili kruh.
Svečanost je započela u 12 sati uz kratko ravnateljevo obraćanje učenicima, učiteljima i roditeljima s naglaskom na razvijanje svijesti o sreći što svakodnevno imamo priliku blagovati kruh. Nakon ravnateljeve čestitke svečanost je nastavljena uz taktove pjesme „Krist na žalu“ koja je izvedena


KnjigeJesen u Lici

U organizaciji Ličko-senjske županije i Razvojne agencije Ličko-senjske županije (LIRA), pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, 02. i 03. listopada 2010. godine u prostoru Gradske športske dvorane u Gospiću održana je dvanaesta po redu izložba tradicijskih proizvoda – Jesen u Lici.
U subotu, 02. listopada u 10:00h započeo je program otvorenja Izložbe.
KUD Otočac intonirao je Lijepu našu nakon čega su se izlagačima i posjetiteljima obratili gradonačelnik grada Gospića, gospodin Milan Kolić; župan Ličko-senjske županije gospodin Milan Jurković; ministar turizma, gospodin Damir Bajs; potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva, gospodin Darko Milinović ujedno i predstavnik predsjednice Vlade, gospođe Jadranke Kosor; te predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Luka Bebić.
U svom obraćanju govornici su srdačno pozdravili izlagače i posjetitelje, s ponosom istaknuli značaj izložbe (broj izlagača i posjetitelja svake je godine u porastu) i pozitivan razvoj ovog dijela Hrvatske te zaželjeli uspješno održavanje Izložbe.
Izložbu je otvorenom proglasio gospodin Luka Bebić nakon čega ju je gospićko – senjski biskup, dr. Mile Bogović blagoslovio.

image image


KnjigeDan ozonskog omotača

Ujedinjeni narodi 1994. godine proglasili su 16. rujna Danom ozonskog omotača, s ciljem da naglase važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač.
Ove godine se obilježava 20.–a godišnjica Montrealskog protokola. 1996. godine izrađen je Nacionalni program za postupno ukidanje tvari koje uništavaju ozonski omotač. Na uništavanje ozonskog omotača najviše djeluju plinovi iz tvornica i razne druge kemikalije.
Najveća ozonska rupa nalazi se iznad Australije i zato je tamo česta bolest rak kože. Prema istraživanjima, Zemlja i njen omotač trebali bi ponovo biti usklađeni daleke 2050. godine.

Zbog svega toga, ljudi, birajte stvari koje neće oštećivati ozon, da bi njegova „rana“ veličine 30 milijuna km2 što prije zacijelila.

Katarina Kučan, VI a
(novinarska grupa)

image image


KnjigeHOD - Hrvatski olimpijski dan

10. rujna učiteljice i učenici razredne nastave sudjelovali su u obilježavanju manifestacije Hrvatski olimpijski dan.
Učenici i učiteljice, odjeveni u bijele majice, u Gradskoj športskoj dvorani 4. sat izveli su sat tjelesne i zdravstvene kulture. U sportskim aktivnostima sudjelovali su svi „mali“ razredi, dio njih kao sudionici na parketu a dio kao navijači na tribinama. Cijelo vrijeme vladao je pravi sportski duh među našim učenicima, te su se sve sportske aktivnosti ozbiljno i predano izvršavale. 

image imageŠkola za život

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preuzimanje priručnika