Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDani kruha-dani zahvale za plodove zemlje u Koprivnici 10. listopada 2010.

Osnovna škola dr. Jure Turića, ove je godine, zajedno sa Strukovnom školom iz Gospića predstavljala Ličko- senjsku županiju na Državnoj smotri Dani kruha- Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Koprivnici, koju organizira Udruga Lijepa naša.
Putovanje kao i cijeli dan proteklo je u dobrom raspoloženju. Radilo se timski – od postavljanja štanda do raspremanja i odlaska.
Učenici i nastavnici koji su putovali u Koprivnicu ponijeli su lijepe uspomene.
Hvala kolegama, učenicima, roditeljima, donatorima i svima ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovog projekta.
Kako je bilo u Koprivnici – vidi se na fotografijama!

Antonija Rosandić

image image
image image
image image
image image 


KnjigeDan kruha i zahvalnost za plodove zemlje

U četvrtak 07. 10. 2010. obilježen je Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Kao i svih prethodnih godina svečana proslava i blagoslov jela održani su u središnjem velikom hodniku uz obilje mirisnih, svježih i lijepo ukrašenih peciva koje su bake i majke revno pekle.
Učenici su svoje pogače, peciva, kolače i ostale plodove zemlje donosili prije početka nastave, a vrijedne učiteljice su slagale i ukrašavale stolove izložene u prizemnom hodniku. U obilju hrane moglo se pronaći mnoštvo tradicionalnih peciva i kolača, ali ujedno i mnoštvo kreativno uređenih krušnih proizvoda pravljenih po domišljatim idejama učenika. Značajno je spomenuti i hvale vrijedne uratke razrednica pojedinih razreda koje su uza sve svoje školske obveze snašle vremena za poneki kolač ili kruh.
Svečanost je započela u 12 sati uz kratko ravnateljevo obraćanje učenicima, učiteljima i roditeljima s naglaskom na razvijanje svijesti o sreći što svakodnevno imamo priliku blagovati kruh. Nakon ravnateljeve čestitke svečanost je nastavljena uz taktove pjesme „Krist na žalu“ koja je izvedena


KnjigeJesen u Lici

U organizaciji Ličko-senjske županije i Razvojne agencije Ličko-senjske županije (LIRA), pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, 02. i 03. listopada 2010. godine u prostoru Gradske športske dvorane u Gospiću održana je dvanaesta po redu izložba tradicijskih proizvoda – Jesen u Lici.
U subotu, 02. listopada u 10:00h započeo je program otvorenja Izložbe.
KUD Otočac intonirao je Lijepu našu nakon čega su se izlagačima i posjetiteljima obratili gradonačelnik grada Gospića, gospodin Milan Kolić; župan Ličko-senjske županije gospodin Milan Jurković; ministar turizma, gospodin Damir Bajs; potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva, gospodin Darko Milinović ujedno i predstavnik predsjednice Vlade, gospođe Jadranke Kosor; te predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Luka Bebić.
U svom obraćanju govornici su srdačno pozdravili izlagače i posjetitelje, s ponosom istaknuli značaj izložbe (broj izlagača i posjetitelja svake je godine u porastu) i pozitivan razvoj ovog dijela Hrvatske te zaželjeli uspješno održavanje Izložbe.
Izložbu je otvorenom proglasio gospodin Luka Bebić nakon čega ju je gospićko – senjski biskup, dr. Mile Bogović blagoslovio.

image image


KnjigeDan ozonskog omotača

Ujedinjeni narodi 1994. godine proglasili su 16. rujna Danom ozonskog omotača, s ciljem da naglase važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač.
Ove godine se obilježava 20.–a godišnjica Montrealskog protokola. 1996. godine izrađen je Nacionalni program za postupno ukidanje tvari koje uništavaju ozonski omotač. Na uništavanje ozonskog omotača najviše djeluju plinovi iz tvornica i razne druge kemikalije.
Najveća ozonska rupa nalazi se iznad Australije i zato je tamo česta bolest rak kože. Prema istraživanjima, Zemlja i njen omotač trebali bi ponovo biti usklađeni daleke 2050. godine.

Zbog svega toga, ljudi, birajte stvari koje neće oštećivati ozon, da bi njegova „rana“ veličine 30 milijuna km2 što prije zacijelila.

Katarina Kučan, VI a
(novinarska grupa)

image image


KnjigeHOD - Hrvatski olimpijski dan

10. rujna učiteljice i učenici razredne nastave sudjelovali su u obilježavanju manifestacije Hrvatski olimpijski dan.
Učenici i učiteljice, odjeveni u bijele majice, u Gradskoj športskoj dvorani 4. sat izveli su sat tjelesne i zdravstvene kulture. U sportskim aktivnostima sudjelovali su svi „mali“ razredi, dio njih kao sudionici na parketu a dio kao navijači na tribinama. Cijelo vrijeme vladao je pravi sportski duh među našim učenicima, te su se sve sportske aktivnosti ozbiljno i predano izvršavale. 

image image


KnjigeAktivnosti Eko-škole

U postovima koji će uslijediti moći ćete više pročitati o aktivnostima Eko-škole za mjesec rujan i listopad, a koje su provedene prema godišnjem planu i programu Eko-škole OŠ dr. Jure Turića za školsku godinu 2010./2011.

image


KnjigeProjekt Europskih EKO-ŠKOLA

Naša je osnovna škola 2003. godine službeno postala članicom međunarodnih Eko-škola u Republici Hrvatskoj, postavši tako jednom od 30 škola III. generacije Međunarodnih Eko-škola.
Naime, dopisom od 14.ožujka 2003. godine obaviješteni smo o dobivanju certifikata i zelene zastave koja nam je uručena 02. travnja 2003. godine u kazalištu “GAVELA” u Zagrebu i koja od tada ponosno vijori ispred naše škole.
image
Ove smo godine, točnije u petak 27. travnja 2007. u Zagrebu u prostorijama SKUC-a po drugi put obnovili status Međunarodne Eko-škole.
No najprije, što je to uopće Eko-škola?
Eko-škole su program Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - FEE (Foundation for Environmental Education - službeni međunarodni voditelj svih aktivnosti na provođenju programa Eko-škole) utemeljene 1981. godine pri Vijeću Europe.
image
Cilj je Zaklade promicati odgoj i obrazovanje na području zaštite okoliša i održivog razvoja.
U Zakladu za odgoj i obrazovanje za okoliš do sada je uključeno 27 europskih država punopravnih članica i nekoliko vaneuropskih država. Odlukom Generalne skupštine FEE od 5. lipnja 1999. godine na Azorima Republika Hrvatska postala je punopravni član ove Zaklade.
U svakoj je državi za provođenje programa zadužena samo jedna nevladina udruga, koja svojim ustrojstvom i programom rada ispunjava postavljene kriterije o članstvu u FEE.
U Hrvatskoj je Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” zadužen za nacionalnog koordinatora i voditelja buduće suradnje, kao i za provođenje pripadajućih programa u Hrvatskoj.
Tako Pokret osigurava provođenje programa Eko-škole u osnovnim i srednjim školama u skladu sa razrađenim međunarodnim smjernicama.
image
Cilj je ovog programa ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u svakodnevni život učenika i osoblja škole, a zadaća Eko-škole je odgojiti današnje naraštaje osjetljivima na pitanja okoliša. 
Posebna pozornost pridaje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog iskorištavanja energije i vode, te uređenju školskog okoliša. Učenici Eko-škole zainteresirani su i aktivni u prenošenju svoje odgovornosti u svoju obitelj i širu zajednicu, oni žive “EKO”.
Škole se nagrađuju Zelenom zastavom sa znakom Eko-škole. Uz zastavu škole dobivaju i certifikat Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, te pravo na logo koji će se nalaziti kao memorandum na dopisima, pristup mreži agencija za odgoj i obrazovanje za okoliš u svijetu, poklon (računalo ili druga školska oprema) kao i mogućnost medijske promidžbe škole u Hrvatskoj i svijetu.
Status Eko-škole potrebno je obnoviti nakon dvije godine kako bi se dokazala razina prve godine, ali i postavili i ostvarili novi ciljevi.
Kako bi postala “EKO”, škola treba prihvatiti program od 7 elemenata:
- Osnivanje Odbora Eko-Škole
Odbor odlučuje o ciljevima i načinu na koji će biti provedeni, te brine o provedbi ostalih 6 elemenata programa. Sastavljen je od predstavnika učenika, nastavnika, ravnatelja, nepredavačkog osoblja škole, roditelja, člana uprave škole, predstavnika Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša”.
- Ocjena Stanja Okoliša
Škole koje se uključe u program Eko-škole, dobit će brošuru “Ocjena stanja okoliša”, koja im na jednostavan način, ponuđenim popisom pitanja pomaže izvršiti pregled stanja okoliša.
- Plan Djelovanja (Izrada Programa)
To je bit programa Eko-škole. Škole samostalno izrađuju program na temelju ishoda Ocjene stanja okoliša.
Program treba povezati s nastavnim planom i programom, te postaviti ostvarljive ciljeve. Odrede se eko-patrole. Planiraju se i sve druge aktivnosti.
- Praćenje Stanja i Ocjenjivanje
Vođenje zabilješki i vrednovanje je ono što Eko-školama daje vrijednost, naglašavajući stalno provjeravanje napredovanja prema cilju. Praćenje stanja i ocjenjivanje se razrađuje u suglasnosti s planom djelovanja (izradom programa). Prati se i ocjenjuje jesu li ostvareni ciljevi, bilježi se svaki uspješan postupak i predlažu postupci za neriješene probleme.
- Rad Prema Nastavnom Programu
U sklopu redovne nastave obrađuju se teme određene Planom djelovanja (interdisciplinarnost), a teme o zaštiti okoliša o kojima se uči na redovnoj nastavi trebaju utjecati na način rada čitave škole. Pripremaju se pojedinačne praktične aktivnosti u školi i izvan nje.
- Obavješćivanje Javnosti i Uključivanje Medija
Potrebno je uključivanje čitave škole i šire zajednice stalnom promidžbom, naročito povodom Dana Eko-škole.
- Eko-Kodeks
To je zajednički dogovor i stav sudionika programa Eko-škole, a ide u prilog o obvezivanju svih čimbenika na “EKO” opredjeljenje škole. U izradi kodeksa sudjeluju učenici, a potrebno ga je izložiti na uočljivo mjesto i dopunjavati onim čemu učenici teže u zaštiti okoliša.
 
Izvor: http://www.eco-schools.org/countries/pages/page_cro.htm