Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeVelika geografska otkrića

Na linku Velika_geografska_otkrića.pdf možete pročitati o velikim geografskim otkrićima.
Tekst je sastavila nastavnica Ivana Finka, prof. geografije.


Knjige… jeste li znali…

* …1 ha šume proizvede 16 tona kisika godišnje…

*…globalno zatopljenje smanjuje kolonije pingvina…

*…Antarktika se zagrijava 5 puta brže od ostatka svijeta…

*... 1 vrećicu prosječno koristimo 12 minuta i više nam ne treba, a da se razgradi potrebno joj je od 20 do 1 000 godina…

*...u svijetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih vrećica, otprilike oko 1 milijun u minuti…

*... da više od milijun ptica i približno 100 000 morskih sisavaca ugine svake godine nakon što pojedu plastične vrećice ili se zaglave njih…

*…papir se može reciklirati i do 7 puta…

*...za 1 tonu papira treba 240 000 litara vode, 4 700kWh energije i 2 stabla…

*...1/4 kućnog otpada čini stari papir, a 1/3 bio otpad…

*…na Europskoj ljestvici eko-proizvodnje samo je Albanija lošije plasirana od Hrvatske…


MISLI LOKALNO, DJELUJ GLOBALNO ! ! !

jeste_li_znali….pdf

Ana Pejnović, prof.


KnjigeGeografski kutak

Poštovani posjetitelji,

u ovom dijelu moći ćete pročitati zanimljivosti i priče iz geografije. Učiteljica Ana u suradnji s kolegicama Karmelom i Nedjeljkom osvježavat će ovaj dio zanimljivim i poučnim pričama.


KnjigePlaneti sunčeva sustava (poznato i manje poznato)

Ako se do sad nismo informirali planeta Sunčevog sustava ima osam i to: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Razlikuju se po nekim karakteristikama i po imenu koje nešto znači, al i po svojim pratiteljima.
U našem zvjezdanom sustavu razlikujemo dvije skupine planeta:
- planeti slični Zemlji ili unutarnji: Merkur, Venera, Zemlja i Mars
- planeti slični Jupiteru ili vanjski: Jupiter, Saturn, Uran i Neptun
Planeti Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn, bili su poznati još u antičkome dobu, jer se mogu vidjeti i golim okom. William Herschel je godine 1781. otkrio planet Uran, slučajno, na granici vida golim okom. Zahvaljujući proračunima Uranovih poremećaja, kojima se ustanovilo da neki, još nepoznati objekt, svojom privlačnom silom ometa slobodno gibanje planeta Urana, koje je izvršio astronom Urbain Le Verrier, godine 1846. je astronom Galle otkrio Neptun. Tako se za Neptun kaže da je otkriven “vrhom pera”.
Riječ planet je grčka riječ za lutalicu. Kako se prije nisu poznavala fizička svojstva planeta i zvijezda, tako su planeti bili nazvani i zvijezdama lutalicama, zbog toga što stalno mijenjaju svoj prividni položaj u odnosu na ostale zvijezde.
Koje su glavne karakteristike planeta Sunčeva sustava i po kome su dobili ime ukratko ćemo ovdje opisati

MERKUR
Počevši od Sunca, Merkur je prvi planet u Sunčevom sustavu. Zbog svoje blizine Suncu, njega je dosta teško golim okom primijetiti nego ostale vidljive planete. Njegov ophod oko Sunca traje samo 87,9 zemaljskih dana. Oko svoje osi, Merkur se okrene za 58,7 dana. Nema svog prirodnog satelita.
U rimskoj mitologiji, Merkur (povezan sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom) je glasnik bogova, i bog trgovine, profita. Njegovo ime je vezano uz latinsku riječ merx (“roba”).

image

VENERA
Drugi po redu, je planet Venera. Venera je vrlo slična Zemlji, naravno samo naoko. Venera je poznata još iz prvih dana naše povijesti. Prvotno se za Veneru mislilo da su to dva nebeska tijela, Eosphorus kao jutarnja zvijezda i


KnjigePriča o Zemljinoj prošlosti - 1. dio

Današnji raspored kontinenata nije bio oduvijek takav. Ideju o razmicanju kontinenata dao je Alfred Wegener dok je promatrao kartu svijeta, gdje je zaključio da se kontinenti poput puzala mogu složiti i opet razdvojiti. To se i tako događalo zbog litosfernih ploča koje se pomiču po plaštu, negdje brže, negdje sporije, negdje se podvlače, razmiči ili pak smiču. No jedno je sigurno -  raspored kontinenata nije oduvijek ovakav!!!