Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeProslavili smo Dane kruha

Protekla godina je projurila kao vlak kroz naš mali razred, i mi se sada javljamo stariji, brži i još veseliji nego lani.
Puno toga dogodilo se i događa se svakog dana, a najnoviji događaj je da smo i mi zajedno sa svom djecom i učiteljicama obilježili Dane kruha.
Taj dan nije bio kao svaki dan u školi kad obavezno pišemo, crtamo ili čitamo, već smo taj dan bili mali pekari, i to u punom smislu riječi.
Kuharice su nam osigurale pregače i jedan stol u kuhinji gdje smo zasukali rukave i krenuli na posao.
Najprije smo vidjeli koje smo sve sastojke donijeli, što nam još treba, a zatim je učiteljica objasnila i pokazala kako se mijesi tijesto za kruh.
Jedan po jedan požurili smo oprati ruke da bi se konačno mogli uhvatiti posla jer nestrpljenje je iz minute u minutu raslo sve više i više.
A kada su se marljive ruke konačno dočepale tijesta, veselju nije bilo kraja. Tu se je mijesilo, valjalo, punilo pekmezom kao da smo u pravoj maloj pekari.
Kada su kifle dospjele u pekač, preostalo je smo da ih za kraj ukrasimo sjemenkama i jajetom.
Konačno su dospjele na pečenje i onda, vrijeme kao da je stalo….tik, tak, tik, tak, tik, tak…..
I gotovo, prošlo je i tih najdužih dvadeset minuta dok smo čekali da se kifle ispeku.
Ali vrijedilo je čekati, jer kifle su uspjele i mogli smo blagovati ono što smo sami napravili taj dan.

Dobar tek!

Učiteljica Tea Vukelja Tomljenović

image image


KnjigeŽivimo zajedno, ali s razlikama

image image

Živimo zajedno, ali s razlikama

Živimo zajedno,
ali s razlikama:
netko sporo hoda,
netko lijepo piše,
netko lako uči,
netko teško diše,
netko slabo pjeva,
netko zbori često…
Ipak, svako dijete
u biti je isto:
malo, toplo srce
i želja puna glava
da živimo zajedno,
ali s razlikama.

Dragan Lendić

Ove godine u našoj školi ustrojen je odjel za djecu s teškoćama u razvoju.
Kao i ostala djeca, i djeca s teškoćama u razvoju imaju sva prava na veselo i bezbrižno djetinjstvo, u društvu svojih vršnjaka, te uključenost u odgovarajuće programe ranog odgoja i obrazovanja.
Želja nam je bila posjetiti naše male prijatelje i zaželjeti im dobrodošlicu, te stvoriti osjećaj pripadnosti od strane okoline u kojoj borave, tj. škole kao odgojno-obrazovne ustanove i njenih učenika.
U dogovoru s učiteljicom Teom Tomljenović dogovorili smo susret. Obostrano oduševljenje, radost i sreća na licima djece govorili su više od riječi.
Ugodno druženje uz pjesmu i ples, poneku recitaciju i igrokaz najavili su kraj jednog lijepog susreta uz obećanje da ćemo se posjećivati i nastaviti njegovati jedno divno prijateljstvo.   
Na kraju bih se zahvalila roditeljima svojih učenika koji su na neki način pridonijeli i izrazili želju pomoći našim prijateljima.

Učiteljica Ana Nikšić

image image
image image
image image
image image
image image


KnjigeOdjel posebnog programa

Vjerujem da je već većina Vas mogla čuti, ali i vidjeti da je od ove školske godine u Osnovnoj školi dr. Jure Turića na veliko zadovoljstvo zaposlenika škole, a još veće zadovoljstvo roditelja i djece formiran razredni odjel za djecu s teškoćama u razvoju i učenju zbog čega im je potrebna posebna odgojno – obrazovna pomoć.
Odjel broji troje učenika, dvije djevojčice prvoga razreda i dječaka petoga razreda. Kao i u svakom drugom odjelu svakodnevno se susrećemo s novim izazovima, učimo jedni od drugih i veselimo se svakom našem uspjehu koji nikada ne zaboravljamo međusobno pohvaliti. Isto tako, ne tugujemo s ponekim teškoćama koji su također dio svakodnevnog rada.
Iako smo maleni odjel nikada nam nije dosadno, ne izostaje smjeha niti vike od strane učenika, ali i učiteljice.
Rad s djecom s posebnim potrebama traži veliko strpljenje i ljubav, a maleni koraci u našem slučaju znače veliki uspjeh. Svaki učenik zahtjeva da mu se posvetite što je više moguće jer tada su i rezultati vidljivi. Učenicima tražimo njihove „jače strane“ i one su nam najčešće vodilja k daljnjem radu i napredovanju.
Jedina bitna razlika po čemu se naš odjel razlikuje od ostalih je što su naši koraci znatno manji od ostalih i svaki naš napredak nam je jako važan.
Ono po čemu nismo nimalo drugačiji od drugih je da volimo igru, smijeh i druženje i stoga vrlo rado primamo društvo.
Najveći poklon našem odjelu bili su učenici trećega razreda koji su nam došli u goste i poželjeli dobrodošlicu u školu. Iako darova nije nedostajalo, najveći dar su bili osmjesi koji nisu silazili s dječjih lica i toplina kojom je taj razred zračio. Nadamo se da će takvih susreta biti još jako puno, te da je ovo tek početak.
Iako smo u novu školsku godinu zakoračili sami vrlo brzo smo u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje dobili pojačanje, točnije učiteljicu pripravnicu Hanu Batistić koja nam pomaže u nastavi i koja je postala neizostavna karika u našem malom lancu.
Važnu kariku čine i roditelji s kojima svakodnevno kontaktiramo i bez kojih naš rad ne bi bio potpun i nadam se da ćemo nastaviti s takvom suradnjom i dalje.
I na kraju, nema veće nagrade niti pohvale od one koju čujete iz dječjih usta, a to je da se vesele svakom novom školskom danu i vama kao učiteljici. Tada znate da sve ono što radite iz dana u dan cijene oni najiskreniji, a to su djeca.

učiteljica Tea Vukelja Tomljenović