Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeDan kravate

Grupa likovnjaka uz poticaj nastavnice likovne kulture izradila je
kolažnu kravatu i izložila je u holu škole. S velikim oduševljenjem učenici i učitelji fotografirali su se ispred nje . Na taj način pokušavamo generacijama učenika ukazati na važnost kravate kao modnog dodatka jer već svatko zna“Kravata je dar Hrvata.“
Novinarska grupa

image image


KnjigeUspješno provedena vježba evakuacije i spašavanja

Danas je u našoj školi provedena pokazna vježba evakuacije i spašavanja „Škola 2019.“ koju na nacionalnoj razini organizira Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa. Vježba evakuacije i spašavanja krenula je jutros u 8:53 simuliranom eksplozijom i požarom u prostorijama školske kuhinje. Simulaciju katastrofe izveli su učenici i djelatnici škole u suradnji sa Službom civilne zaštite Gospić i Gradom Gospićem u svrhu provjere sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti svih operativnih snaga civilne zaštite s područja grada Gospića za pružanje pomoći ugroženima. Sve službe za žurna djelovanja brzo su stigle u dvorište škole. Požar je lokaliziran, a „ozlijeđeni“  prevezeni u bolnicu.  Pripadnici JVP Gospić demonstrirali su i gašenje požara pjenom. Nakon uspješno provedene vježbe učenici su mogli razgledati opremu službi za žuna djelovanje. Tko zna, možda se među našim učenicima kriju budući pripadnici i djelatnici za hitne intervencije.

Novinarska grupa

image image


KnjigeUZ „Vodarica Marta“ na Jeseni u Lici, 2019.

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ i ove godine je sudjelovala na trodnevnoj manifestaciji „Jesen u Lici“,4., 5. i 6. 10. 2019., koja se već 21. godinu održava u Gospiću.
U velikoj konkurenciji raznih prehrambenih, ukrasnih i uporabnih predmeta brojnih izlagača, svojim obiljem proizvoda „Vodarica Marta“ privlačila je posjetitelje. Ono što je vrlo znakovito jest činjenica da Učenička zadruga okuplja već treću godinu nekih stotinjak članova, od toga tridesetak učitelja i šezdesetak učenika, a svakodnevnim radom ostvaruju se uspjesi u poljoprivrednim kulturama, a i iznimni radovi u izradi ukrasnih i uporabnih predmeta.
I ove godine štand Zadruge bio je prepun ekološki uzgojenog krumpira i češnjaka, raznog mirisnog bilja i prirodnih čajeva i sapuna, domaćeg džema od malina, raznih rukotvorina i ukrasa rađenih od gline, gipsa, keramike, itd.  Posjetitelji i kupci nisu krili oduševljenje proizvodima Zadruge, a posebno su bili zadovoljni kvalitetom i dosadašnjih proizvoda koje su prethodnih godina kupili na štandu Zadruge.
Važno je napomenuti da je osnovna ideja Učeničke zadruge promicati tradicijske vrijednosti i poticati djecu na ekološku osviještenost te u skladu s time osnažiti učenike za održivi razvoj.
„Sve te sposobnosti kriju se u vrijednostima koje su nam utkali naši stari pa se u skladu s novim vremenom njeguju i starinski načini u poljoprivrednom uzgoju, a učenike se potiče na održavanje tradicije i čuvanje baštine ličkoga kraja.“, istaknula je nova voditeljica Učeničke zadruge, Antonija Rosandić.
Nove ideje i nove akcije su u tijeku, a mali i veliki zadrugari vrijedno se spremaju za sljedeći sajam.

Debora Lukac

image image


KnjigeObavijest za učenike i roditelje, vježba evakuacije

Ove godine po prvi put Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.
Tom prigodom u petak 11. listopada 2019. godine u 9.00 sati u OŠ dr. Jure Turića organizirat će se pokazna vježba evakuacije i spašavanja ”Škola 2019” u suradnji sa Službom civilne zaštite Gospić i Gradom Gospićem, a koja za cilj ima provjeru sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti svih operativnih snaga civilne zaštite s područja grada Gospića za pružanje pomoći ugroženima.
U provedbi vježbe sudjelovat će JVP Gospić, GD Crvenog križa Gospić, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, MUP PU Ličko-senjska, PP Gospić i HGSS Stanica Gospić.
Budući se radi o simulaciji eksplozije i požara u školskoj kuhinji, u petak se u dvorištu kod Gradske sportske dvorane neće moći parkirati automobili.
Ravnatelj OŠ dr. Jure Turića
Ivica Radošević


KnjigeDan zahvalnosti za plodove zemlje

Danas smo svečano obilježili Dane kruha. U holu škole izloženo je mnoštvo krušnih proizvoda što su ih za ovu prigodu pripremile mame, bake, ali i sami učenici. Ravnatelj Ivica Radošević  pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim vrijednim mamama i bakama na fino pripremljenim kruhovima, kolačima i drugim slasticama. Učenici drugih i četvrtih razreda u svojim recitacijama ukazali su na vrijednost kruha kao prehrambene namirnice.  Sve proizvode i one koji će ih blagovati blagoslovio je župnik vlč. Mario Vazgeč.  Učenici i djelatnici škole sudjelovat će od petka do nedjelje na svečanoj manifestaciji Jesen u Lici.
Novinarska grupa

image image


KnjigeEuropski dan jezika

I ove godine obilježili smo Europski dan jezika u našoj školi. Sudjelovali smo u etwinning projektu te su učenici šestih razreda izrađivali razglednice na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku i slali ih svojim prijateljima diljem Europe. Učenici sedmih razreda pravili su prezentaciju na engleskom jeziku o svojoj zemlji koju su predstavili u okviru projekta “My country, my pride”.
Učiteljice koje su provodile aktivnosti su: Andrijana Piasevoli Klarić, Anna Marie Devčić, Paula Perković.
Učenici prvih razreda osnovne škole su se posebno razveselili kad su dobili narukvice koje smo dobili od povjerenice za Europski dan jezika te joj i ovom prilikom zahvaljujemo.

Učiteljica Andrijana Piasevoli Klarić

image image