Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeBudimo svi ružičasti!!!

Zadnje srijede u veljači u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a kojeg je 2017. godine potvrdio i Hrvatski sabor. Poznatiji kao Pink Shirt Day, Dan ružičastih majica je kao ideja nastao 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je u znak podrške svojoj majci teško oboljeloj od karcinoma dojke, u školu došao u ružičastoj majici zbog čega je bio izložen vršnjačkom nasilju. U znak potpore zlostavljanom dječaku, njegovi školski kolege su također počeli nositi ružičaste majice koje su ubrzo, na globalnoj razini, postale simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.
Učenici naše škole, u suradnji s udrugom Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, već četvrtu godinu sudjeluju u obilježavanju Dana ružičastih majica. Netom prije samog događanja sa učenicima se provode razne aktivnosti i radionice na temu prevencije vršnjačkog nasilja.
I ove godine su u znak potpore nosili ružičaste majice kao simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.  Poruke podrške poslane su zajedničkim fotografijama svih učenika naše škole.
Naša škola je ove godine jedna od šest škola koje su uključene u projekt koji se održava u sklopu međunarodnog 20. Naj, naj, naj festivala 26.2. do 1.3.2020. godine. Festival će u cijelosti biti humanitarnog karaktera, sav prihod od ulaznica po simboličnoj cijeni od 10,00 kn namijenjen je sufinanciranju projekata protiv nasilja. Ovim projektom se želi u Hrvatskoj potaknuti da svojim odnosom prema nasilju i vlastitim projektima njeguju i žive školu bez nasilja. Jedna od aktivnosti u projektu naše škole je mjuzikl „Ja imam ime“.

image image
image image
image image
image image
image image