Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeMeđunarodni dan ljudskih prava

Učenici 4. razreda OŠ dr. Jure Turića ove godine su obilježili Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca na način da je aktivistica DND-a Gospić i naša sugrađanka Sandra Horina posjetila svih pet 4. razreda u tjednu od 9.-13. prosinca i sa učenicima se posvetila temi ljudskih prava tijekom dva školska sata.
Tako su radoznali i aktivni mališani saznali što konkretno znači da su ljudska prava univerzalna, urođena, neotuđiva i međusobno nedjeljiva. Učenici su se konkretno upoznali sa ljudskim pravima iz sve 3 generacije - građanska i politička prava, gospodarska, socijalna i kulturna prava kao i kolektivna prava - kroz prezentaciju slikovitih i za njihovu dob prikladnih primjera.
Zasigurno najinteresantniji dio događanja za učenike su bila 3 igrokaza o ljudskim pravima koje smo pripremili - jedan o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja je prisiljena na udaju od strane svog oca i na odlazak iz roditeljske kuće, drugi, o pravu organizacije civilnog društva na mirni prosvjed na temu zagađenja i zaštite okoliša i policije koja molbu za prosvjed odbija sa objašnjenjem da je u isto vrijeme najavljen drugi događaj i treći igrokaz o pravima osoba osumnjičenih za teroristički napad odnosno granicama policijskog ispitivanja osumnjičenih za ova teška kaznena djela.
Učenici su pokazali ne samo iznimno veliki interes sa sudjelovanje u sva tri igrokaza, nego i za raspravu koja je uslijedila nakon svakog igrokaza.
Na kraju, učenici su nacrtali crteže na temu kako oni vide ljudska prava, a koji će biti izloženi na prigodnoj izložbi u holu OŠ dr. Jure Turića, tako da će se svi ostali učenici, ali i njihovi roditelji imati priliku uvjeriti se kako učenici dobro razumiju ovu složenu temu, ali i izražavaju stav kada se radi o osnovnim pojmovima pravde i nepravde koji čine samo srce ljudskih prava.

Sanja Puškarić Delač

image image
image image