Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeUZ „Vodarica Marta“ na Jeseni u Lici, 2019.

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ i ove godine je sudjelovala na trodnevnoj manifestaciji „Jesen u Lici“,4., 5. i 6. 10. 2019., koja se već 21. godinu održava u Gospiću.
U velikoj konkurenciji raznih prehrambenih, ukrasnih i uporabnih predmeta brojnih izlagača, svojim obiljem proizvoda „Vodarica Marta“ privlačila je posjetitelje. Ono što je vrlo znakovito jest činjenica da Učenička zadruga okuplja već treću godinu nekih stotinjak članova, od toga tridesetak učitelja i šezdesetak učenika, a svakodnevnim radom ostvaruju se uspjesi u poljoprivrednim kulturama, a i iznimni radovi u izradi ukrasnih i uporabnih predmeta.
I ove godine štand Zadruge bio je prepun ekološki uzgojenog krumpira i češnjaka, raznog mirisnog bilja i prirodnih čajeva i sapuna, domaćeg džema od malina, raznih rukotvorina i ukrasa rađenih od gline, gipsa, keramike, itd.  Posjetitelji i kupci nisu krili oduševljenje proizvodima Zadruge, a posebno su bili zadovoljni kvalitetom i dosadašnjih proizvoda koje su prethodnih godina kupili na štandu Zadruge.
Važno je napomenuti da je osnovna ideja Učeničke zadruge promicati tradicijske vrijednosti i poticati djecu na ekološku osviještenost te u skladu s time osnažiti učenike za održivi razvoj.
„Sve te sposobnosti kriju se u vrijednostima koje su nam utkali naši stari pa se u skladu s novim vremenom njeguju i starinski načini u poljoprivrednom uzgoju, a učenike se potiče na održavanje tradicije i čuvanje baštine ličkoga kraja.“, istaknula je nova voditeljica Učeničke zadruge, Antonija Rosandić.
Nove ideje i nove akcije su u tijeku, a mali i veliki zadrugari vrijedno se spremaju za sljedeći sajam.

Debora Lukac

image image
image image
image image
image image
image image
image