Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeeTwinning projekti u Produženom boravku

Učenici prvih razreda produženog boravka ovu su školsku godinu sudjelovali u tri eTwinning projekta te na taj način dodatno obogatili svoje znanje, upoznali narode i kulture drugih zemalja i surađivali s učenicima iz raznih dijelova Europe i šire.

Projekt „Međunarodni dječji tjedan“ bio je tematski vezan uz proslavu Međunarodnog dječjeg tjedna. Učenici su uvježbavali riječi i pokrete na pjesmu „Zdravo maleni“, te su je putem videokonferencije pjevali jedni drugima. Osim što su se po prvi puta susreli sa videokonferencijskim načinom rada imali su priliku upoznati svoje vršnjake iz drugih krajeva Hrvatske i okolice. U projektu su sudjelovala 44 učitelja sa svojim učenicima iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Također, tijekom Dječjeg tjedna, a u suradnji s udrugom Društvo „Naša djeca“ grada Gospića ugostili smo i znanstvenika Ivicu Puljka, koji je djeci održao predavanje o svemiru pod nazivom „Tajni život zvijezda“.

Projektom „Sigurnim korakom u školu 1“ željeli smo razviti suradnju učitelja i učenika prvih razreda osnovne škole koji u novoj školskoj godini započinju rad po novim predmetnim kurikulumima. Željeli smo ih osnažiti u primjeni digitalnih alata u nastavi te potaknuti na međusobnu suradnju i razmjenu iskustava. Naglasak je bio na suvremenim metodama poučavanja, aktivnom učenju, radionicama, učenju istraživanjem i rješavanjem problema te primjeni različitih vrsta igara u nastavnim / projektnim aktivnostima. U projektu je sudjelovalo 45 učitelja sa svojim učenicima iz Hrvatske i Srbije. Projekt je trajao cijelu školsku godinu, a neke od aktivnosti koje smo proveli su: Prvi dan škole, Svjetski dan čitanja naglas, Dan sigurnijeg interneta, Karneval, Dan ružičastih majica, Dan obitelji, Dan Konvencije UN-a o pravima djece, Dan planete Zemlje, Svemir, Dan iskrenosti, Svjetski dan oceana, Svjetski dan voda itd. Osmišljavali smo svoje priče i matematičko-logičke zadatke, zajedno pjevali i veselili se.
Tijekom projekta nastali su brojni nastavni materijali, digitalne knjige, video i audio zapisi, a koristili smo i upoznali mnoge digitalne alate i aplikacije za rad, pa smo tako radili svoje avatare, puzzle, značke, loga, neobične životinje, razne natpise, stripove i još mnogo toga.

Projekt „You and me are different, but we are all the same“ također je trajao cijelu školsku godinu. Naša škola bila je jedini partner na projektu s područja Republike Hrvatske, a uz nas, u projektu je sudjelovalo još 38 učitelja zajedno sa svojim učenicima iz Turske, Albanije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Ukrajine. Cilj projekta bio je upoznati države, gradove, kulturu, hranu, narodne običaje, nacionalne junake i navike svih partnera u projektu, te razumjeti da smo bez obzira u kojem kraju živjeli, kojim jezikom govorili ili koji način života imali svi jednaki i imamo ista prava. Iako maleni, učenici su uspješno savladali sve postavljene zadatke i upoznali brojne prijatelje iz raznih krajeva svijeta. Tijekom projekta razmijenili smo novogodišnje čestitke i bili jako uzbuđeni kada su nama stigle čestitke naših partnera.


Učiteljica Sanja Puškarić Delač

image image