Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

Knjige“I pticama je zima”

„I pticama je zima“

Mali vrtlari su prisustvovali vrlo zanimljivim radionicama na temu „I pticama je zima“.
Lička ekološka akcija – LEA s njenom predsjednicom,voditeljicom edukacije, te s članovima i volonterima u zatvorenom su prostoru upoznali djecu s pticama našeg zavičaja i šire. Učenici su mogli čuti i zvukove tj. snimke glasanja ptica te pogađati kroz kviz koje su to ptice.
Naučili su kroz teorijski dio kako hraniti ptice odnosno kako ih spasiti tijekom zimskog perioda. Posebna zanimljivost ove edukacije bila je radionica u kojoj su učenici izrađivali hranilicu za ptice od plastične ambalaže koje su punili sjemenkama suncokreta te žitom. Radili su kuglice od loja koje su mijesili kao kolačiće sa žitaricama. Kuglice su zatim stavili u mrežaste vrećice i objesili na grančice. Upoznali su djecu da ptice ne bi preživjele bez čovjekove pomoći.Također su naučili i da su ptice vrlo korisne u našem vrtu. Naravno mjesto radnje bila je učionica 3.b, školsko dvorište te Školski urbani vrt.  Ovim načinom djeca bolje shvaćaju kao je gladnim ptičicama te preuzimajući odgovornost za druge tako se povezuju s prirodom. Na kraju edukacija Mali vrtlari i njihove voditeljice dobili su kape s natpisom te sokiće, sendviče i grickalice. Bilo je lijepo družiti se s članovima LEA.
Ovo su proveli u sklopu aktivnosti projekta „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“. Započele su edukacije u drugim osnovim i srednjim školama na temu „Edukacije djece i mladih o pticama u šumi Jasikovac“.
Ovaj projekt financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Bilo je ovo za Male vrtlare vrlo poučno i neobično iskustvo. Hvala Vedrani, Tamari, Milanu i Milanu T.!
Dogovorili smo se o nastavku suradnje i iduće godine.


                                                                                        Novinarska skupina
                                                                                        Vlatka Galac


image image
image imageŠkola za život

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.