Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigePriručnik o održivom razvoju

Klaster Lika Destination, u suradnji s partnerima Osnovna škola dr. Jure Turića, Srednja škola Plitvička jezera, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića i Lička ekološka akcija od srpnja provodi projekt “Mladi za održivi razvoj Like”. Projekt je financiran sredstvima Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz poziv “Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije”, a ukupna vrijednost projekta iznosi 484.944,37 kn.

Cilj projekta je stvaranje svijesti o potrebama održivog razvoja kod djece i mladih, ali i šire lokalne zajednice. Važnost projekta se naglašava kroz stvaranje svijesti o održivom razvoju kod djece i mladih koji će, vjerujemo, brzo usvojiti znanja o održivom razvoju i uspješno ih primjenjivati u svakodnevnom životu kao i prenositi stečena znanja i iskustva na svoje kolege iz škole, prijatelje, roditelje i širu lokalnu zajednicu koji će slijediti njihove primjere života u skladu s održivim razvojem.


KnjigeBriga o pticama zimi

„Mali vrtlari za održivi razvoj“ danas su prisustvovali vrlo zanimljivim radionicama na temu „Briga o pticama zimi“.Kako smo mi partneri u projektu „Mladi za održivi razvoj Like“ kao i Lička ekološka akcija to nas je još više povezalo.Ovo je već druga u nizu radionica te svestrana suradnja s Ličkom ekološkom akcijom – LEA,s njenom predsjednicom Vedranom Tomašević,volonterima Ivicom Rudelićem i Ivanom Nikšić Šulentić.Na početku radionice voditeljica upoznaje učenike s pticama Parka šume Jasikovac kao najljepšoj park šumi u regiji.Učenici su mogli čuti i zvukove žune,djetlića,sjenice te ostalih ptica.
Naučili su kroz teorijski dio kako hraniti ptice odnosno kako ih spasiti tijekom zimskog perioda.Posebna zanimljivost ove edukacije bila je radionica u kojoj su učenici izrađivali hranilicu za ptice od plastične ambalaže koje su punili sjemenkama kukuruza,zobi,pšenice ječma i prosa.Radili su kuglice od loja koje su mijesili kao kolačiće sa žitaricama.Kuglice su zatim stavili u mrežaste vrećice i objesili na grančice.Volonteri su educirali djecu o tome kako ptice ne bi preživjele bez čovjekove pomoći.Također su naučili i da su ptice vrlo korisne u našem vrtu.Radionica se održala u učionici te školskom dvorištu.
Najuzbudljiviji dio je bio postavljanje dvije drvene kućice za sjenice visoko na drvetu.Tako svi učenici mogu iz svojih učionica promatrati ptice.Naime,poznato je da se sjenice najčešće gnijezde u kućicama.Često ih ljudi pronađu u napuštenim poštanskim sandučićima.Djeca su ovako bolje shvatila kako je gladnim ptičicama te preuzimajući odgovornost za druge tako se povezala s prirodom.Na kraju edukacije Male vrtlare i njihove učiteljice Anumariju,Anu,Vesnu i Vlatku počastili su sendvičima i sokićima te podijelili promotivne letke.Bilo je lijepo družiti se sa članovima Ličke ekološke akcije.
LEA je održala ovu aktivnosti u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“.
Ovaj projekt financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Bilo je ovo za Male vrtlare još jedno vrlo poučno i neobično iskustvo.
Sljedeća radionica će biti upravo u Park šumi Jasikovac.
                                                                                 
Vlatka Galac

image image


KnjigeProsinac u Gospiću

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ sudjelovala je na manifestaciji Prosinac u Gospiću. Prodajom različitih rukotvorina i vrijednih radova učenika i njihovih mentora ostvarena je uspješna zarada. Dio sredstava doniran je kao i svake godine u humanitarne svrhe. Jedna humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, a sredstva su namijenjena za neurorehabilitaciju robotikom u Poliklinici Glavić za jednog dječaka (korisnika Udruge). Druga humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun majke jednog mladića (bivšeg učenika naše škole) koji također treba rehabilitaciju u istoj poliklinici.
Malim koracima učimo činiti velika djela!
Lijepo je činiti dobro!

image image


KnjigeObavijest o početku nastave

Poštovani roditelji,

drugo polugodište počinje u utorak 7. siječnja 2020., a učenici razredne nastave taj dan ide prema rasporedu od utorka.
Učenici predmetne nastave u utorak 7. siječnja 2020. idu prema rasporedu sati od petka, a u srijedu 8. siječnja idu prema rasporedu sati od ponedjeljka.
Svim učenicima želim sretnu i uspješnu 2020. godinu.

Ravnatelj
Ivica Radošević, dipl. učitelj


KnjigeHura, praznici su!!

Učenici su i ove godine uz mentorstvo svojih učitelja upriličili tradicionalnu božićnu priredbu. Voditeljica je pozdravila sve gledatelje i upoznala ih s programom i izvođačima. Recitirali su, pjevali svi u jedan glas i plesali složno, istim korakom. Prepun školski hol zahvaljivao im je dugim pljeskom, a oni su iz izvedbe u izvedbu bili sve uspješniji. Sve prisutne pozdravio je naš ravnatelj, zahvalio se učenicima na marljivom rada, a roditeljima na dobroj suradnji te svima poželio sretne nadolazeće blagdane. Tijekom priredbe održana je božićna prodajna izložba učeničkih radova. Odlično smo se zabavili i nadamo se da ćemo se sljedeće godine ponovno susresti na istom mjestu i u isto vrijeme.
Želimo vam ljubavi, zajedništva, sreće, zdravlja i blagoslova do krova!
Sretan Božić i uspješna godina nova!!!
Novinarska grupa

image image


Knjige„20 dana dobrote“

Već 4. godinu za redom naša dva odjela produženog boravka provode razredni projekt “20 dana dobrote”. Svaku godinu odabiremo jednu humanitarnu organizaciju/udrugu za koju sakupljamo donacije kroz 20-tak dana. Ovu godinu, u dogovoru s roditeljima, odabrali smo udrugu “Putokaz za Afriku” koja skrbi o djeci u jednom malom selu u Ruandi. Vrijedno smo danima sakupljali školski pribor i odjeću prema uputama koje smo dobili i danas ugostili jednu od osnivačica udruge, gđu. Elizabeth Suzanu Kozinu. Djeci je prigodno odjevena ispričala o tome kako i na koji način djeca u Ruandi žive, idu u školu, čime se hrane, igraju itd. Odgovarala je na sva pitanja koje su male znatiželjne glavice postavljale, jer sama osobno odlazi dva puta godišnje u Ruandu kako bi podijelila donacije onima kojima su potrebne. Malo je reći kakav je dojam na sve nas ostavila i koliko smo zahvalni na svemu što imamo! Za kraj smo otpjevali prigodnu pjesmicu i jedva se rastali. Učenici i roditelji uživaju u ovakvim projektima i pobliže upoznaju organizacije civilnoga društva te nauče da i jedna sitnica koju svi imaju viška nekome drugome znači zaista mnogo.

Učitelji:
Sanja Puškarić Delač
Vanja Antić

image image


KnjigeMeđunarodni dan ljudskih prava

Učenici 4. razreda OŠ dr. Jure Turića ove godine su obilježili Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca na način da je aktivistica DND-a Gospić i naša sugrađanka Sandra Horina posjetila svih pet 4. razreda u tjednu od 9.-13. prosinca i sa učenicima se posvetila temi ljudskih prava tijekom dva školska sata.
Tako su radoznali i aktivni mališani saznali što konkretno znači da su ljudska prava univerzalna, urođena, neotuđiva i međusobno nedjeljiva. Učenici su se konkretno upoznali sa ljudskim pravima iz sve 3 generacije - građanska i politička prava, gospodarska, socijalna i kulturna prava kao i kolektivna prava - kroz prezentaciju slikovitih i za njihovu dob prikladnih primjera.
Zasigurno najinteresantniji dio događanja za učenike su bila 3 igrokaza o ljudskim pravima koje smo pripremili - jedan o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja je prisiljena na udaju od strane svog oca i na odlazak iz roditeljske kuće, drugi, o pravu organizacije civilnog društva na mirni prosvjed na temu zagađenja i zaštite okoliša i policije koja molbu za prosvjed odbija sa objašnjenjem da je u isto vrijeme najavljen drugi događaj i treći igrokaz o pravima osoba osumnjičenih za teroristički napad odnosno granicama policijskog ispitivanja osumnjičenih za ova teška kaznena djela.
Učenici su pokazali ne samo iznimno veliki interes sa sudjelovanje u sva tri igrokaza, nego i za raspravu koja je uslijedila nakon svakog igrokaza.
Na kraju, učenici su nacrtali crteže na temu kako oni vide ljudska prava, a koji će biti izloženi na prigodnoj izložbi u holu OŠ dr. Jure Turića, tako da će se svi ostali učenici, ali i njihovi roditelji imati priliku uvjeriti se kako učenici dobro razumiju ovu složenu temu, ali i izražavaju stav kada se radi o osnovnim pojmovima pravde i nepravde koji čine samo srce ljudskih prava.

Sanja Puškarić Delač

image image


KnjigeDa se ne zaboravi!

image

Novinarska grupa


KnjigeSat povijesti iz Vukovara

Učenici i učitelji , i ove su godine, po deseti put sudjelovali u projekt Sat povijesti iz Vukovara - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ovogodišnja tema je: „Novinari u Domovinskom ratu – riječ i slika jači od tenkova“. Cilj ovoga projekta je jednim satom povijesti povezati skupine učenika osmih razreda diljem Lijepe Naše s ciljem sjećanja na slavne dane obrane Vukovara i Domovine Hrvatske. Učenici novinarske i povijesne grupe u multimedijalnom zapisu ostvarili su intervju sjećanje na Domovinski rat viđen očima ratnog izvjestitelja Krunoslava Prpića. Svoj uradak podijelili su s ostalim sudionicima videokonferencije. Na satu povijesti sudjelovali su učenici osmih razreda zajedno s ravnateljem Ivicom Radoševićem, učiteljima povijesti Antonijom Rosandić i Krešimirom Matijevićem, učiteljicom hrvatskog jezika Dragicom Uzelac, učiteljicom informatike Željkom Šikić te pedagoginjom Ankom Nikšić. Zahvaljujemo se našem sugovorniku gospodinu Krunoslavu Prpiću što se odazvao na naš poziv. Sjećanje na Vukovar nikako se ne smije zaboraviti i nadamo se da će uvijek ostati u našim mislima i srcima.

Novinarska grupa

Intervju s Krunoslavom Prpićem možete pogledati na Youtoube kanalu škole na linku:
Intervju s Krunoslavom Prpićem

image image


KnjigeDabar 2019.

Danas je održano Međunarodno natjecanje iz informatike Dabar 2019.. Sudjelovali su učenici 4. i 6. razreda. Učiteljica Željka Šikić pripremila je kabinet informatike. Dakako, učiteljica Vlatka Galac na početku je pročitala Etički kodeks te Izjavu bez koje samo natjecanje ne može započeti. Pošto je ovo već treće sudjelovanje na Dabru lakše smo se „ulogirali“ i krenuli sa zadacima .Male tehničke probleme riješila je naša učiteljica informatike. Atmosfera je bila vrlo ugodna i opuštena. Na kraju samog testa učenici i učiteljice odgovorili su na anketna pitanja. Za dobro obavljen posao odmah smo od Carneta dobili značke. Svi su bili sretni i zadovoljni.
Radujemo se ponovnom susretu s malim dabrićima!

Učiteljice: Vlatka Galac i Željka Šikić
           
image imageŠkola za život

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preuzimanje priručnika