Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeProduženi boravak

Produženi boravak

ŠTO JE PRODUŽENI BORAVAK?
Produženi boravak je neobavezni organizirani oblik odgojno-obrazovnog rada koji se provodi nakon nastave i ima svoje socijalne, odgojne, pedagoške i zdravstvene vrijednosti.
Osnovne škole organiziraju produženi boravak za potrebe svojih učenika, a iznimno i za učenike izvan svoga upisnog područja. Već nekoliko godina konstantno raste interes i potreba roditelja za produženim boravkom u osnovnim školama, što se i odobrava i za što se osiguravaju sredstva u gradskim proračunima.
Dnevno trajanje produženog boravka škole usklađuju s potrebama zaposlenih roditelja te svojim organizacijskim i prostornim uvjetima. Produženi boravak mogu organizirati škole koje imaju odgovarajući učionički i drugi prostor, a zapošljavanje učitelja za njegovu provedbu odobravaju gradonačelnici gradova.

PRODUŽENI BORAVAK U NAŠOJ ŠKOLI
Produženi boravak je u našu školu uveden u školskoj 2010./2011. godini u kojoj je otvoren jedan odjel sa početkom rada u 2. polugodištu. Odjel se sastoji od učenika od 1. do 4. razreda odnosno 9 razrednih odjela što čini heterogenu skupinu koja broji 16 učenika.

U školskoj 2011./2012. godini nastavljen je rad u jednom heterogenom odjelu (25 učenika). Zbog velikog interesa mogućnost upisa u produženi boravak ograničena je na učenike prvih i drugih razreda.

Školska godina 2012./2013.
Svake školske godine je sve veći broj roditelja koji su zainteresirani za upis svoje djece u produženi boravak te mogućnost upisa ostaje ograničena na učenike prvih i drugih razreda. Broj učenika za upis u produženi boravak u školskoj godini 2012./2013. je popunjen te na žalost ne može primiti sve zainteresirane.

Za djecu u produženom boravku, njihovu organizaciju učenja i slobodnog vremena zadužen je učitelj Vanja Antić, dok je za prehranu zadužena kuharica Anica Caga.
Za boravak je uređena posebna učionica u koju učenici dolaze pri završetku redovne nastave te u njoj ostaju najkasnije do 16,30 sati.
Svakom su učeniku dodijeljena dva ormarića,  po jedan ispred i u učionici, kako bi učenici mogli spremiti svoje stvari, tenisice, jakne, majice, kišobrane, torbe itd., ali i donijeti svoju igračku, društvenu igru i sl.

Za vrijeme boravka izmjenjuju se odmor, vrijeme, za pisanje zadaće i slobodno organizirano vrijeme,dok učenici imaju osigurana i tri obroka: doručak, marenda i užina.

11,35 – 12,30 – dolazak učenika u učionicu produženog boravka, odmor po vlastitom interesu (kartaške i druge igre)
12,35 – 13,00 – pranje ruku i odlazak u kuhinju na ručak
13,00 – 14,30 – pisanje domaće zadaće te ponavljanje gradiva i nejasnog sadržaja učenog na nastavi toga dana
14,00 – 16,30 – organizirano slobodno vrijeme:
- odlazak u dvoranu ili na vanjsko igralište na sat tjelesne i zdravstvene kulture gdje se usvajaju i razvijaju motorička znanja i sposobnosti natjecanjem u štafetnim igrama te primjenjujući elemente atletike, hrvanja, nogometa, rukometa, košarke itd.
- medijska kultura – gledanje animiranih i dokumentarnih filmova
- odlazak u školsko dvorište gdje učenici igraju lovice, ledene babe, ledenog dida itd.
- crtanje i čitanje stripova, slikovnica i knjiga
- igra Golova – igra koju su sami učenici izmislili, određena su pravila, igraju se turniri i nagrađuje se pobjednik
- igranje igara: šah, Magarac, Crni Petar, Lino , itd.
- uređivanje učionice, panoa i ploče ovisno o godišnjem dobu.

Učitelj: Vanja Antić