Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeObilježavanje Međunarodnog dana obitelji u OŠ dr. Jure Turića

Povodom Međunarodnog dana obitelji učenici i učitelji OŠ dr. Jure Turića u petak su organizirali niz radnji kako bi taj dan što dostojanstvenije obilježili. U jutarnjim satima otvorena je izložba likovnih i literarnih radova učenika razredne nastave. Mogli smo vidjeti razne crteže vezane za obitelj, ali i prigodne sastave upućene roditeljima, bakama i djedovima.
Drugi dio obilježavanja tog dana zbio se u sportskoj dvorani gdje su se u nogometnim utakmicama nadmetali roditelji, učenici i djeca. Rezultat je bio u drugom planu, a to dokazuje i navijanje s tribina od strane učenika, učitelja i roditelja za sve tri ekipe. Ipak, roditelji su se pokazali kao najčvršća ekipa koji su za nijansu bili bolji od ostalih.


KnjigeKako smo obilježili Europski tjedan

Učenici naše škole aktivno su sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna.
6.svibnja održana je prigodna priredba u Pučkom učilištu u kojoj su sudjelovali i naši učenici.
Učenica šestog razreda Marija Smolčić recitirala je pjesmu “Mrav”, s kojom je sudjelovala na ovogodišnjem Lidranu.


KnjigeEdukacijsko predavanje o nasilju među djecom i mladima

U skladu s Operativnim planom postupanja Policijske uprave Ličko-senjske županije, policijski službenik za maloljetnu delikvenciju, sveučilišni specijalist kriminalističkog istraživanja, gospodin Ante Podnar, održao je predavanje za učenike sedmih i osmih razreda u nazočnosti njihovih razrednika i učitelja, te stručnih suradnika Osnovne škole Dr. Jure Turića. S njim je u posjeti osnovnoj školi bio i kontakt policajac Policijske postaje Gospić, gospodin Josip Barić.
Cilj ovog predavanja bio je dodatno upozoriti i upoznati učenike s različitim oblicima nasilja među djecom, te s jednim relativno novim oblikom nasilja, tzv. Cyberbullying. Nažalost, i u našoj se školi pojavio taj suvremeni oblik nasilja, ali na sreću u manjim razmjerima.
Cyberbulling se najčešće izvodi oblicima komunikacije u kojima identitet počinitelja može biti skriven. Anonimnost počiniteljima nasilja preko interneta daje osjećaj da nekažnjeno mogu ne poštovati socijalne norme i ograničenja.
Posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti ozbiljnije od onih prouzročenih međuvršnjačkim nasiljem u stvarnim situacijama. Naime, publika nasilja preko interneta često je mnogo šira od one na školskom igralištu ili u razredu. Uz to kod nasilja na internetu postoji snaga pisane riječi, jer žrtva može svaki put ponovno pročitati što je nasilnik o njoj napisao. Pisana riječ djeluje stvarnije od izgovorene. Vrlo je mala mogućnost za izbjegavanje nasilna ponašanja s obzirom na to da se na internetu može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Na internetu nasilnik može ostati anoniman, a velikom broju djece upravo ta činjenica služi kao poticaj da se nasilno ponašaju, iako u stvarnom svijetu vrlo vjerojatno ne bi bila nasilna.
Jedan od popularnih oblika nasilja među vršnjacima je i nasilje putem mobitela. Uključuje bilo kakav oblik poruke zbog koje se osoba osjeća neugodno ili joj se tako prijeti.  Može biti tekstualna, video poruka, fotografija, poziv - odnosno bilo kakva višestruko slana poruka kojoj je cilj uvrijediti, zaprijetiti, nanijeti bilo kakvu štetu vlasniku mobilnog telefona.
Zato djeco budite oprezni kome dajete broj mobitela, kakve chat usluge koristite preko mobitela, ne odgovarajte na poruke s nepoznatog broja ili na poruke nepoželjnog sadržaja s poznatog broja. Razmislite kakve poruke sami šaljete, hoće li se primatelj uvrijediti kad ju primi i može li ona naštetiti primatelju. Ako dobijete neprimjerenu poruku, poziv ili ste izloženi nasilju obratite se odraslim osobama za pomoć (roditelju, nastavniku, psihologu, pedagogu, ravnatelju). U slučaju ozbiljnih prijetnji, sačuvajte poruke i prijavite slučaj policiji. Ovom prilikom savjetujem roditelje da obrate pozornost i kontroliraju svoju djecu kod kuće koje stranice na internetu posjećuju, s kim se dopisuju i koliko općenito vremena provode na internetu.


KnjigePosjet budućih prvašića

Klinci i klinceze, budući prvašići iz Dječjeg vrtića „Pahuljica“ posjetili su našu školu. Svrha posjeta je bila da im se pobliže dočara njihova nova radna sredina.
Učenici prvih razreda dobrodošlicu su im iskazali kratkom priredbom koju su mirno i dostojanstveno odslušali.
Kao znak zahvale ravnatelju škole uručili su prigodne darove koje su izradili sa svojim tetama.
Radoznala dječja lica pomno su i s oduševljenjem promatrala svaki kutak škole.
Podijeljeni u nekoliko skupina, „zavirili“ su i u učionice


KnjigeObilazak gradilišta dogradnje škole

U četvrtak je gradonačelnik gospodin Milan Kolić obišao gradilište novog, lijevog krila naše škole. U obilasku gradilišta bili su i zamjenici gradonačelnika: gospođa Marta Grgurić i gospodin Ivan Biljan; tajnik grada i predsjednik županijske skupštine, gospodin Petar Krmpotić; pročelnik Ureda za društvene djelatnosti, gospodin Slaven Stilinović; pročelnik Ureda za komunalne djelatnosti, gospodin Pavao Pavelić, predstojnica Ureda gradonačelnika, gđa Anamari Bašić; gospodin Josip Vlainić iz tvrtke Nova Invest d.o.o. koja nadzire radove; te djelatnici tvrtke Fenix d.o.o., izvođača radova: gospodin Matija Jarić, šef gradilišta, te gospodin Benjamin Grbić, poslovođa gradilišta.

Ravnatelj Škole, gospodin Ivica Radošević, srdačno je pozdravio gradonačelnika i sve nazočne, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom radova. Kao što je i planirano, nastava u našoj školi od iduće školske godine izvodit će se u jednoj smjeni. Ravnatelj je naglasio kako dogradnjom lijevog krila, novih 16 učionica, stječemo sve preduvjete da zadovoljimo europske kriterije; te postanemo prepoznatljiva škola ne samo u našoj županiji nego i šire. 

Gradonačelnik je prije obilaska novoizgrađenog krila dao izjavu za medije, u kojoj se osvrnuo na ulaganje Grada u društvenu infrastrukturu, ističući da ulaganje u obrazovanje čini temelj ulaganja u kvalitetnu društvenu zajednicu. Dogradnjom zgrade osnovne škole u Gospiću ostvaruju se uvjeti za jednosmjenski rad, a na taj će način biti moguće još uspješnije provoditi i hrvatski nacionalni obrazovni standard.

Ulaganje Grada u obrazovanje nije samo na papiru. Ono pokazuje da Gospić planira svoju budućnosti konkretnim ulaganjem u sve razine obrazovanja, prije svega


Knjige40 godina obilježavanja Dana planeta Zemlje

40 godina obilježavanja Dana planeta Zemlje

Ovo je samo jedan vid zagađivanja naše planete.
Tko kaže da od viška glava ne boli?
Vrećice smo sabrali vrlo brzo…mogli smo još ali na “našem planetu” nije više bilo mjesta…

p.s. Potrudit ćemo se da vrećice budu reciklirane.

Neda Čačić

image image


Knjige“Biološka raznolikost je život. Biološka raznolikost je naš život.”

Godina 2010. proglašena je Međunarodnom godinom biološke raznolikosti. U sklopu niza akcija kojima Nacionalni park Sjeverni Velebit (http://www.np-sjeverni-velebit.hr) obilježava Godinu biološke raznolikosti djelatnice Parka, Irena Glavičić i Tea Šilić, održale su danas u našoj školi predavanje pod nazivom „Biološka raznolikost je život. Biološka raznolikost je naša raznolikost.“
Predavačice su učenike šestih razreda upoznale s pojmom biološke raznolikosti te koje bi poruke svatko trebao čuti u ovoj Godini.
Učenici su tako mogli čuti razloge zbog kojih trebamo biološku raznolikost:
„Biološka raznolikost, raznolikost života na Zemlji, neophodna je za održavanje živih mreža i sustava koji nam pružaju zdravlje, izobilje, hranu, gorivo i životne usluge o kojima ovise naši životi.“
Također:


Knjige“Ovisnosti”

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Ličko – senjske županije već niz godina provode se preventivne aktivnosti u našoj školi.
Mr. Viktor Božičević, prof. psiholog razgovarao je s učenicima sedmih i osmih razreda na temu „Ovisnosti“.


Knjige“Školski kutak”

Županijski radio – radio Gospić prošle je nedjelje prvi puta emitirao emisiju „Školski kutak“.
Emisija je namijenjena učenicima, učiteljima i roditeljima a obrađuje aktualne teme iz školstva.

Urednica i voditeljica emisije je Milana Franić, a tema prve emisije bila je naša matična škola i dogradnja lijevog krila naše škole.
Emisija se emitira svake nedjelje nakon Svete Mise oko 11 sati.

Ove nedjelje, 25. travnja, tema će biti neopravdani izostanci pa ovom prilikom pozivam i posjetitelje naše stranice da poslušaju emisiju „Školski kutak“.


KnjigePogledajte kako smo obilježili 22.ožujka – DAN VODA!

Učenici šestih razreda, uz nesebičnu pomoć osmaša (VIII.a) tijekom prošlog tjedna rekomponirali su svoj stari rad. Idiličnu zimu pretvorili su nabujalu vodu. Nekima je to rijeka, drugima potok, more … jezero. Svejedno je čujemo li žubor , šum ili pljuskanje valova …

image image