Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeTematski dan “Cyberbullying” u našoj školi

Prije dvije godine nakon jednogodišnjeg provođenja projekta “Za sigurno i poticajno okruženje u školama” poznatijeg pod nazivom “Stop nasilju među djecom” stekli smo status “Škola bez nasilja”. Ove školske godine prihvatili smo nastavak edukacije iz UNICEF-ovog programa “Za sigurno i poticajno okruženje u školama” čime želimo održati dobiveni status. Uključili smo se u rad regionalne Mreže škola bez nasilja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.
03. ožujka 2008. god. održali smo u našoj školi tematski dan o cyberbullyingu.
Prvi školski sat svi učenici Škole upoznati su s temom dana putem sažetka o cyberbullyingu koji su im pročitali nastavnici u uvodnom dijelu sata. Neki su odvojili još malo vremena za razgovor s učenicima na ovu temu i komentare.
Učenici-pomagači Krešo Brkljačić, Antonija Golić, Tomislav Markić, Filip Uzelac, Jurja Fajdić, Marija Vukelić, Marijana Stilinović i Anamarija Miškulin marljivo su po razredima dijelili tekst o cyberbullyingu. Bili su prepoznatljivi, jer su svi nosili bijele ili žute majice s natpisom “Stop cyberbullying”. Taj dan imali su pune ruke posla. Uredili su info-pult u školskom holu. Na info-pultu su dijelili letke za roditelje i letke za učenike roditeljima i učenicima. Putem letaka roditeljima i učenicima upućene su infomacije i korisni savjeti -  kako prepoznati nasilje koje se vrši putem interneta i mobitela, što poduzeti i kako se obraniti od ovog sve češćeg oblika zlostavljanja među učenicima.
Učenici- pomagači uredili su pano u hodniku koji je rezerviran za preventivne sadržaje u školi.
Nastavnica informatike Željka Šikić  pobrinula se o dizajnu i printanju letaka, a dosjetila se i majica za učenike-pomagače. Na nastavi informatike učenici su mogli saznati podatke o rezultatima upitnika o korištenju računala, interneta i sadržaja na internetu koji je proveden među učenicima osnovnih škola Ličko-senjske županije, a proveli su ga nastavnici informatike. Iz podataka se može saznati kojim su sve rizicima na internetu izloženi učenici. Ovdje smo dobili i gotovu prezentaciju u power pointu koja je poslužila kao uvod u razgovor na roditeljskom sastanku koji je taj dan održan s roditeljima učenika 7. c razreda. Svi ovi dragocjeni sadržaji su u školi i razrednici ih mogu koristiti.
Vrijedne i zainteresirane razrednice Deborah Ratković, Ana Pejnović, Dragica Uzelac, Anamarija Asić, Anita Buneta, Rose Došen, Jelena Majer u svojim su razrednim odjelima taj dan provele radionice s učenicima (viših razreda) “Koji su rizici korištenja interneta”.
Radionice s učenicima nižih razreda ( sa zainteresiranim učenicima nižih razreda koji koriste mobitel i kompjutor) provele su također vrijedne i zainteresirane učiteljice Jasminka Čačić, Marica Miletić i Marica Jovanović. Radionice za učenike nižih razreda su bile: “Bonton korištenja mobitela”, ” Što je cyberbullying”.
Učenici su na nastavi likovne kulture zahvaljujući nastavnici Nedi Čačić osvijestili pojam cyberbullyinga kroz likovnu radionicu “Prednosti i nedostaci interneta” te smo od njih dobili jedan izvrstan plakat koji je taj isti dan postavljen u školskom hodniku.
Materijale za rad (tekst o cyberbullyingu, sadržaj letaka, radionice za učenike nižih i viših razreda)sakupila je, izradila i preradila školska koordinatorica Marija Zdunić. Svesrdnu pomoć pružao nam je ravnatelj Mile Štimac. On se pobrinuo i za materijalne troškove u visini od 500,00 kn. 
Kvaliteti realizacije tematskog dana doprinio je timski rad, dobra organizacija i podjela radnih zadataka. Želja nam je da ova naša mala kap u moru sličnih aktivnosti doprinese smanjenju i prestanku svih oblika nasilja među djecom i nad djecom.

U Gospiću, 09. 04. 2008.
Marija Zdunić, dipl. soc. pedagog

image image
image image
image image
image image
image image
image image