Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeVatrogasci

Prije četiri godine zapalila se kuća mamine tete, koja je tog dana bila otputovala iz Gospića. Svega se sjećam kao da je bilo jučer. Bio je to ljetni kišni dan. Sin mamine tete bio je kod moje bake na ručku kada smo čuli susjedu kako zove moga djeda. Govorila je kako gori nečija kuća i kako trebamo zatražiti pomoć. Svi smo se digli od stola i pohitali prema cesti. Kada smo vidjeli kuću, kojoj je cijeli donji kat bio u plamenu, zaprepastili smo se. Djed je odmah pozvao vatrogasce koji su, na svu sreću, vrlo brzo došli i ugasili požar. Nevjerojatno je kako jedan grom može napraviti tako veliku štetu. Sljedeća tri mjeseca svi smo pomagali maminoj teti u obnovi kuće. Često i danas pomislim na taj grozan dan. Tada razmišljam što bi se dogodilo da je netko od nas bio u toj kući za vrijeme požara. Taj me je dan naučio da su nam uvijek važne službe za spašavanje, poput: policije, vatrogasaca i hitne pomoći. Ti vrijedni ljudi štite nas i naše najbliže, pritom riskiraju svoj život koji je jednako vrijedan kao i naš. Mislim da im svi trebamo od srca biti uvijek zahvalni na hrabrosti i poslu koji obavljaju.

                                                                            Ninela Adamović, 6.c


KnjigeMy family

I’m sitting on a blue charir,
And I’m brushing my beautiful hair.
I varnish my nails,
„Oh, I can put some details. “
Then I see my sister,
She is pretendig that she is a mister.
Oh, there is our dad,
He looks very sad.
Then comes our mum,
She is having a balm.
We are family happy,
And we are eating apples nappy.

Naomy Ojurović Čačić, 4.d


KnjigePas slikar

Jedan je pas držao kist
kao što na grani visi list.

Svojim repom crtao je šare,
a slike su mu bile strašno male.

Nisu ga razumjele ni ptice ni rode,
a njegov talent bio je kao kap vode.

Slikao je on i pravio šare
da su mu se smijale i mace male.

Dok su njega mučile slike i boje,
nije ni primijetio da već ima bore.

Dominik Devčić, 3.b


KnjigeZvjezdano nebo

Na nebeskom svodu blistavi se mjesec udobno smjestio među mnoštvom sitnih zvjezdica. Marljivo broji točkice na modrom plaštu, a kada je došao do milijun zastade i zagleda se u svoj odraz u bistroj rijeci. Njegove sestrice nemirno su se vrpoljile tražeći prigodno mjesto s kojeg bi promatrale neobične noćne ptice. U letu sova pomisli: „Čarobno li je ovo nebo.” Marljivi mravi koji još nisu usnuli s čudom u očima gledali su kako se gotovo nevidljiva maglica prelijeva po nebu. Ribice su, pak, u svojim akvarijima kroz prozor mogle vidjeti samo dio neba obasipanog zvijezdama. No, ubrzo dolazi jutro, a mjesec i zvijezde moraju na počinak. Zato se oni polako, nečujno gube na sada već svjetlo-plavom nebu po kojem se prostiru zrake slabog sunašca.
Katarina Prša, 5.b


KnjigeZvuk auta u Gospiću

Po gospićkim ulicama auti hode,
kao razigrane rode.
Brmče, hrču i tandrču,
hitaju i šprintaju.
Motaju i roktaju,
frcaju i šmrcaju,
trube i glas gube.

Antonio Rudelić, 6.c


KnjigeMoj grad u proljeće

Moj grad u proljeće zelen je sav.
Uz vjesnike proljeća čio je i zdrav.
Žuta degenija ljepotu Velebitu daje,
dok visibabe u podnožju prekrasno sjaje.
Mali medo šumom šeta,
a njegov mir, roj pčela tek ometa.

                    Hela Radović,  6.c


KnjigeIntervju s mladim crkvenim zborom „Angelus“

Učenici Novinarske grupe dogovorili su intervju s članovima mlade crkvene grupe „Angelus“. Nakon srdačnog dočeka i pozdrava članova Angelusa, Novinarska im je grupa postavili nekoliko pitanja. Neki su članovi Angelusa učenicu naše škole dr. Jure Turića. 
1. Otkud ime Angelus?
Ime je predložio don Anđelko Kaćunko. Na latinskom Angelus znači navještanje. Osnivač crkvene pjevačke skupine je naš bivši svećenik Ante Luketić. Sve do tada mladog crkvenog zbora nije bilo.
2. Što za vas znači pjesma uopće?
Pjesmom slavimo Boga. Da svakodnevno ne osjećamo Isusovu prisutnost, vjerojatno ne bi ni nas bilo. Osim što svi u grupi uživamo pjevati, želja nam je bila i prikazati kako duhovna glazba može biti zabavna, zanimljiva i poticajna.
3. Koliko dugo postoje Angelusi?
U devetom mjesecu slavimo tri godine postojanja.
4. Gdje ste sve do sada nastupali? 
Nastupali smo na raznim kulturnim događajima. Često pjevamo kao predgrupa drugim grupama i izvođačima. Sudionici smo raznih humanitarnih organizacija. U prosincu smo organizirali i vlastiti humanitarni koncert. Pjevamo za vrijeme mise. U zadnje nas vrijeme često mladi parovi pozivaju da im pjevamo na vjenčanju u crkvi.
5. Koja ste sve do sada mjesta posjetili?
Bili smo u Sisku, Zadru, Dugoj Resi, Splitu…
6. S kime iz crkve najviše surađujete?
S Antom Luketićem smo imali izvrsnu suradnju. Sada često surađujemo i dogovaramo nastupe s kancelarom župe Marinkom. Možemo reći da je on naš pravi duhovni vođa.
7. Koliko je ukupno aktivnih članova grupe?
Otprilike devetnaest.
8. Koliko često imate probe?
Dva puta tjedno i nedjeljom prije mise.
9. Tko je voditelj Angelusa?
Nikola Perišić koji nas sve drži na okupu.
10. Biste li htjeli da vam se više mladih pridruži?
Naravno! Bili bismo sretniji da više mladih pjeva na misi s nama.


KnjigeWeb stranice - Učenički radovi - 2006./2007.

Ove školske godine, 2006./2007.  učenici osmih razreda također su savladali html jezik, a pojedini i program frontpage. Ovdje su počeci njihovog rada, a kroz tjedan ili dva objavit ćemo stranice iz kojih će dobiti konačnu ocjenu iz informatike iz područja programiranja, na teme koje su sami izabrali.
Ova generacija osmih razreda omiljena mi je generacija učenika jer je većina njih na izbornu nastavu informatike upisana još u četvrtom razredu. Učenici su tri osma razreda: 8.a razreda čiji je razrednik Tomislav Tomljenović, 8.b razreda čija je razrednica Ivana Kolak i 8.c razreda čiji je razrednik Jelenko Miletić. 
Na ovaj im se način zahvaljujem na društvu i poručujem da će mi jako, jako nedostajati.
Nastavnica informatike, Željka Šikić

web stranice

Ivan Frković - 8b


KnjigeWeb starnice - Učenički radovi - 2004./2005.

Školske godine 2004./2005. nastavnica informatike, pod kritičarskim zahtjevima tadašnje generacije svojih osmaša ubrzala je sa obrađivanjem jezika za programiranje - QBasica i bacila se na izradu web stranica pomoću HTML jezika.
Bili su to nesigurni koraci kako nastavnice, tako i učenika. Ali zahvaljujući dobrim skriptama gospodina Brođanca i neograničenoj mašti mojih, sada bivših učenika nastala su neka sasvim zanimljiva djela. Obećala sam im tada da ću ih objaviti na web-u, ali spletom okolnosti to se nije ostvarilo.
Sada napokon ispunjavam obećano. U ovom dijelu nalaze se radovi učenika 8.a razreda čija je razrednica bila nastavniva Tatjana Hećimović, 8.b razreda čija je razrednica bila Neda Čačić, 8.c razreda čiji je razrednik bio Damir Vujnović i 8.d razreda čiji je razrednik bio Mile Hećimović generacije 2004./2005.
Teme za svoje web stranice učenici su sami odabirali, tekstove i dizajn sami osmišljavali a sebi sam dopustila samo toliko da ispravim očite pravopisne pogreške. Ovo su mi dosad najdraži radovi, vjerojatno zbog zanimljivih rješenja učenika, ili što sam subjektivna jer su mi svi učenici bili jako dragi. I sadašnja generacija osmaša stvara svoje web stranice koje će uskoro biti objavljene i doista potvrđuju ono što je dobro poznato da dječja mašta nema granica. 
Ovom prilikom pozdravljam sve svoje bivše učenike informatičare, i još ih se uvijek rado sjetim nadajući se da će nove generacije koje mi dolaze biti dobre kao i one koje sam upoznala.
nastavnica informatike, Željka Šikić

web stranice

Alma Sedić - 8b
Ana Stilinović - 8b
Ivana Balenović & Ivana Dundović - 8c
Ivana Ćaćić - 8b
Josipa Dukovac - 8b
Marija Kekić & Milena Lemaić - 8c
Petra Kovačević & Katarina Milković - 8c
Marija Novačić - 8c
Martina Serdar & Katarina Borovac & Marija Rukavina - 8c