Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigeJesen u Lici 2020.

Već nekoliko godina, koliko postoji, Učenička zadruga „ Vodarica Marta“ sudjeluje na manifestaciji Jesen u Lici. Ove godine također smo bili jedan od izlagača unatoč težim uvjetima uzrokovanim pandemijom COVID-19.Svake godine vrijedni zadrugari, mali (učenici) i veliki (učitelji), vrijedno pripremaju proizvode i darove prirode za tu najveću izložbu ličkoga kraja. Ove godine u pripremama nisu izostali, no zbog propisanih mjera mlađi članovi nisu sudjelovali na samoj izložbi.
Izložili smo isključivo darove prirode i prirodne proizvode te smo upravo zbog toga osvojili drugu nagradu za etno prezentaciju. Na izložbenom stolu naše zadruge bilo je pekmeza od šljiva, pekmeza od malina, džema od malina, čaja od majčine dušice, čaja od kadulje, mirisne vrećice lavande i ekološki luk (češnjak).
Lijepo je bilo vidjeti posjetitelje koji su upravo nas ponovno potražili kako bi kupili naše prirodne proizvode. Zadovoljni smo prodajom i ponosni zbog nagrade koju smo osvojili. To nam je poseban poticaj za daljnje korake i pripreme za sljedeći sajam. Nadamo se samo da će pandemija posustati pa ćemo opet moći gledati ozarena lica naših malih zadrugara kako ponosno prezentiraju svoje proizvode, a vjerujte da nema ništa ljepše, iskrenije i prirodnije od toga.
Pogledajte fotogaleriju kako bi nas prepoznali i posjetili naš izložbeni prostor na sljedećem sajmu.

Voditeljica zadruge Antonija Rosandić

image image
image image


KnjigePripreme za manifestaciju Jesen u Lici

Pripreme za manifestaciju Jesen u Lici: luk, džem od malina, pekmez od malina, pekmez od šljiva i lavanda.
Fotogalerija: vrijedni zadrugari u akciji pripremanja proizvoda.

image image
image image
image image


KnjigeLuk je pobran…

Poljoprivredna sekcija učeničke zadruge “Vodarica Marta“ planiranu sadnju luka uspješno je privela kraju uz očekivani prinos. Na njivi veličine 500 m2 u mjestu Lički Novi kraj Gospića, posađeno je 17 kg luka. Njiva je prije preorana i gnojena stajskim gnojivom. Luk je posađen u listopadu 2019., dva puta je ručno okopavan, a u kolovozu 2020. pobrano je oko 90 kg luka. Dio prinosa ostaje za potrebe školske kuhinje, a jedan dio za sjeme i ponovnu sadnju. Prodaja ostalog prinosa planirana je za tradicionalnu izložbu Jesen u Lici na kojoj zadruga redovito sudjeluje.

Voditeljica Antonija Rosandić
image image


KnjigeOkopavanje luka prije berbe

Poljoprivredna sekcija Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ drugi put okopava posađeni luk u Ličkom Novom.
Uz sve mjere sigurnosti, okupili su se odrasli članovi zadruge i okopali luk koji će uskoro biti spreman za berbu. Očekuje se dobar urod.

Antonija Rosandić

image image


KnjigePoljoprivredni izazov u vrijeme izolacije

Iako je vrijeme kad moramo ostati doma i brinuti o svome zdravlju, naša Poljoprivredna sekcija nije zaboravila posađeni luk u Ličkom Novom. Luk je okopan i očišćen od trave te je spreman za nastavak
dozrijevanja. Uz sve mjere sigurnosti, okupili su se odrasli članovi Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ i sredili poljoprivrednu kulturu koja se uzgaja već drugu godinu. Užitak je bio vidjeti se s kolegama u
grupama po 5 članova i uživati u radu i ljepoti ličkog zavičaja. Nadamo se da će berba biti uspješna kao i prošle godine.

image image
image image


KnjigeKad se male ruke slože…

Vrijedni mali zadrugari i mladi čuvari tradicije (članovi FS Degenija)  postavili su prodajni štand zadruge u školskom holu.  Artikle koji su ostali poslije izlaganja na trgu Stjepana Radića u sklopu manifestacije Prosinac u Gospiću izložili su na štandu u holu, te je nakon božićne priredbe sve brzo rasprodano.

image image
image


KnjigeZimski radovi malih vrtlara

Mali vrtlari imaju posla sva četiri godišnja doba. Zimi oni hrane ptice. Postavili su kućice za ptice.
Vrijedne male ruke napravile su hranu zatim je stavili u hranilice koje su također sami uz pomoć
učiteljice postavili na drveće zasađeno u školskom parku.

image image
image image
image image


KnjigeProsinac u Gospiću

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ sudjelovala je na manifestaciji Prosinac u Gospiću. Prodajom različitih rukotvorina i vrijednih radova učenika i njihovih mentora ostvarena je uspješna zarada. Dio sredstava doniran je kao i svake godine u humanitarne svrhe. Jedna humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, a sredstva su namijenjena za neurorehabilitaciju robotikom u Poliklinici Glavić za jednog dječaka (korisnika Udruge). Druga humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun majke jednog mladića (bivšeg učenika naše škole) koji također treba rehabilitaciju u istoj poliklinici.
Malim koracima učimo činiti velika djela!
Lijepo je činiti dobro!

image image


KnjigeAktivnosti malih vrtlara

Vrijedni mali vrtlari su odmah početkom nove školske godine uredili Urbani vrt. Presađivali su lavandu i malčirali lišćem. Pripremili su i hranilice za hranjenje ptica tijekom zimskog razdoblja. 

image image
image image
image image


KnjigeSadnja luka

I ove godine vrijedni zadrugari posadili su luk na poljoprivrednoj površini u Ličkom Novom.

image image
image image