Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

KnjigePoljoprivredni izazov u vrijeme izolacije

Iako je vrijeme kad moramo ostati doma i brinuti o svome zdravlju, naša Poljoprivredna sekcija nije zaboravila posađeni luk u Ličkom Novom. Luk je okopan i očišćen od trave te je spreman za nastavak
dozrijevanja. Uz sve mjere sigurnosti, okupili su se odrasli članovi Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ i sredili poljoprivrednu kulturu koja se uzgaja već drugu godinu. Užitak je bio vidjeti se s kolegama u
grupama po 5 članova i uživati u radu i ljepoti ličkog zavičaja. Nadamo se da će berba biti uspješna kao i prošle godine.

image image
image image


KnjigeKad se male ruke slože…

Vrijedni mali zadrugari i mladi čuvari tradicije (članovi FS Degenija)  postavili su prodajni štand zadruge u školskom holu.  Artikle koji su ostali poslije izlaganja na trgu Stjepana Radića u sklopu manifestacije Prosinac u Gospiću izložili su na štandu u holu, te je nakon božićne priredbe sve brzo rasprodano.

image image
image


KnjigeZimski radovi malih vrtlara

Mali vrtlari imaju posla sva četiri godišnja doba. Zimi oni hrane ptice. Postavili su kućice za ptice.
Vrijedne male ruke napravile su hranu zatim je stavili u hranilice koje su također sami uz pomoć
učiteljice postavili na drveće zasađeno u školskom parku.

image image
image image
image image


KnjigeProsinac u Gospiću

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ sudjelovala je na manifestaciji Prosinac u Gospiću. Prodajom različitih rukotvorina i vrijednih radova učenika i njihovih mentora ostvarena je uspješna zarada. Dio sredstava doniran je kao i svake godine u humanitarne svrhe. Jedna humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, a sredstva su namijenjena za neurorehabilitaciju robotikom u Poliklinici Glavić za jednog dječaka (korisnika Udruge). Druga humanitarna uplata u iznosu od 1500 KN izvršena je na račun majke jednog mladića (bivšeg učenika naše škole) koji također treba rehabilitaciju u istoj poliklinici.
Malim koracima učimo činiti velika djela!
Lijepo je činiti dobro!

image image


KnjigeAktivnosti malih vrtlara

Vrijedni mali vrtlari su odmah početkom nove školske godine uredili Urbani vrt. Presađivali su lavandu i malčirali lišćem. Pripremili su i hranilice za hranjenje ptica tijekom zimskog razdoblja. 

image image
image image
image image


KnjigeSadnja luka

I ove godine vrijedni zadrugari posadili su luk na poljoprivrednoj površini u Ličkom Novom.

image image
image image


KnjigeFotogalerija

Pogledajte fotogaleriju vrijednih zadrugara u proteklom vremenu.

Sadnja luka 2018.

image image
image image


Sadnja krumpira 2019.

image image
image image


Okopavanje luka 2019.

image image
image image


Sadnja kapule 2019.

image image
image image


Sadnja cvijeća 2019. PŠ Lički Novi- Mali vrtlari

image image
image image


Sadnja cvijeća 2019. Urbani vrt - Mali vrtlari

image image
image image


Branje luka 2019.

image image
image image


Spremanje luka 2019.

image image
image image


Kuhanje džema od malina 2019.

image image
image image

Branje krumpira 2019.

image image
image image

Spremanje lavande 2019.

image image
image image


Jesen u Lici 2019.

image image


KnjigeUčenička zadruga „Vodarica Marta“

Učenička zadruga „Vodarica Marta“ osnovana je 2017. godine, a nastala je kao zajednička ideja učitelja Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću, koji su prepoznali kreativno bogatstvo godinama stvarano u izvannastavnim aktivnostima.
Voditelji sekcija učeničke zadruge su učitelji razredne i predmetne nastave.
U školskoj godini 2017./2018. učenička zadruga „Vodarica Marta“ osnovala je dvije sekcije: 

1. Poljoprivredna proizvodnja
Podsekcije:
- MLADI UZGAJIVAČI
- MALI VRTLARI
- EKOLOŠKA
2.    Izrada uporabnih i ukrasnih predmeta
Podsekcije:
- DOMAĆINSTVO
-  KREATIVNA
-  LIKOVNA
-  MLADI TEHNIČARI

Djelatnosti navedenih podsekcija:
1. Poljoprivredna proizvodnja
- ekološki uzgoj ličkog krumpira na poljoprivrednom zemljištu u obližnjem selu, a 2018. godine je zasađen i češnjak na drugom poljoprivrednom zemljištu u blizini područne škole. Uzgoj krumpira je usmjeren na ekološki uzgoj što iziskuje stalni angažman članova zadruge. Tijekom sadnje i same berbe ne koriste se strojna pomagala nego se njeguje starinski način sadnje primarnim alatima.
- u vrtlarskoj djelatnosti uzgajaju se mirisna bilja na školskoj zemljanoj površini. Sadnjom i sušenjem lavande, majčine dušice i kadulje dobije se sušeno mirisno bilje koje se pakira u vrećice od prirodnog materijala, a mogu se staviti u ormare ili kao prirodni miris za prostorije.
- ekološkom podsekcijom stvaraju se uvjeti za ekološki uzgoj voćaka koje škola posjeduje u svom voćnjaku, a od čijeg je voća pravljen i džem i sok kao proizvod zadruge. Ekološka se također bavi i skupljanjem starih predmeta koji mogu poslužiti kao repromaterijal za drugu sekciju zadruge (stare svijeće, papiri, kartoni, tkanine,…). Skupljanjem i reciklažom materijala nastaju novi proizvodi.
2.    Izrada uporabnih i ukrasnih predmeta
- izrada pletenih šalova, torbica, traka za kosu, grijača za ruke i grijača za noge, izrada ogrlica od tkanina, izrada torbica od tkanina,…
- ukrašavanje predmeta decoupage tehnikom, ukrašavanje kutija za pohranu, izrada blagdanskih i adventskih ukrasa,…
- izrada keramičkih i gipsanih figura s tradicionalnim simbolima Like i Ličana,…
- izrada drvenih figura i ukrasa s tradicionalnim simbolima Like i Ličana,…

U prethodnom razdoblju zadruga je sudjelovala u sljedećim aktivnostima:
Jesen u Lici (Gospić,  2017. i 2018.), Dani kruha (Krk, 2017.), Zimski sajam (Gospić, 2017. i 2018.), Sajam u Ličkom Osiku (2017.), Uskrsni sajam (Gospić, 2018.), Humanitarna akcija za Zakladu Ana Rukavina (Gospić, 2018.),  Županijska smotra učeničkih zadruga (Gospić, 2018.). Sudjelovali smo i na Državnoj smotri u Vinkovcima kao županijski stol te smo predstavili Ličko-senjsku županiju sloganom „Ljepote podno Velebita“.
Posebno smo ponosni na humanitarni rad zadruge koji je bio ostvaren u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina i s lokalnom Udrugom za djecu s poteškoćama u razvoju „Pčelice“.
Godine 2018. dobili smo i nagradu za etno prezentaciju na trodnevnoj manifestaciji u Gospiću - Jeseni u Lici 2018. Stručno povjerenstvo prepoznalo je vrijedan trud i rad naših učenika i mentora što je veliki poticaj u daljnjem radu.